Νέα

Χρήστος Βουραζέρης: Δώστε στους εργαζομένους δέκατο πέμπτο μισθό χωρίς κανένα κόστος……

Με αφορμή την αύξηση των μισθών από το 2021, μετά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, υπενθυμίζω στους εργοδότες που ενδεχομένως να το έχουν παραλείψει ή σε αυτούς που δεν το γνωρίζουν, την ευεργετική διάταξη του άρθρου 14 του Ν.2837/2000 που αφορά τους εργαζόμενους που αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.)
Ας μιλήσουμε λοιπόν για την εισοδηματική ενίσχυση εργαζομένων που αμείβονται με την (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), μία ενίσχυση που έρχεται από παλιά (σαν το παλιό καλό κρασί θα έλεγα) και απέκτησε νόημα από την εποχή των «μνημονίων» και μετά, όταν μεγάλο μέρος των μισθωτών, άρχισε να αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.
Κανείς δεν έχει ασχοληθεί με την ενίσχυση αυτή, μιας και μέχρι την εποχή των μνημονίων, την τιμητική τους είχαν οι «μεγάλες και πλούσιες» συμβάσεις, δηλαδή οι κλαδικές, οι ομοιοεπαγγελματικές, οι επιχειρησιακές, οι ειδικές επιχειρησιακές κ.τ.λ.
Μετά όμως από την ψήφιση των μνημονίων, οι περισσότεροι μισθωτοί αμείβονται με την (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), αν όχι στην πραγματικότητα, σίγουρα για την ασφαλιστική νομοθεσία.
Για να δούμε λοιπόν σήμερα ποιοι δικαιούνται την ενίσχυση αυτή…
Την δικαιούνται οι απασχολούμενοι μισθωτοί, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, αμειβόμενοι με τον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.)
Επίσης δικαιούχοι είναι και όσοι από τους πιο πάνω μισθωτούς λαμβάνουν τις προβλεπόμενες από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. προσαυξήσεις οικογενειακών επιδομάτων και χρόνου υπηρεσίας (τριετίες).
Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;
Το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι ίσο με το ποσό που προκύπτει από το γινόμενο του ποσοστού της εκάστοτε προβλεπόμενης από την νομοθεσία, εισφοράς κλάδου κύριας σύνταξης (σήμερα 6,67%) επί το τμήμα που αντιστοιχεί στις εκάστοτε αποδοχές της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. άγαμου εργαζόμενου μισθωτού, χωρίς προϋπηρεσία και οικογενειακά επιδόματα (σήμερα 650,00€ μισθό ή 29,04 ημερομίσθιο).
Πως και πότε γίνεται η καταβολή;
Πολύ απλά και άμεσα, χωρίς κανένα κόστος για την επιχείρηση-εργοδότη. Στο τέλος κάθε μήνα, αντί να αποδώσει ο εργοδότης το ποσό των 43,36€ (650,00€ Χ 6,67%) στον Ε.Φ.Κ.Α., τα δίνει στον εργαζόμενο. Έτσι λοιπόν ο εργαζόμενος κάθε μήνα αντί να εισπράξει 558,22€ (650,00€ μείον κρατήσεις 14,12% που είναι 91,78€), εισπράττει 601,58€ (650,00€ μείον κρατήσεις 7,45% που είναι 48,42€)
Αποτέλεσμα….
Μα καλά θα μου πει κανείς τώρα για 43,36€ το μήνα μιλάμε…..
Ε ναι, για 43,36€ το μήνα, αλλά επί 14 έχουμε 607,14€, ο δέκατος πέμπτος μισθός που είπαμε στην αρχή….
Νομοθεσία
Άρθρο 14 Ν.2837/2000
Εγκύκλιος 56 /27-07-2000

Χρήστος Βουραζέρης

Λογιστής – Φοροτεχνικός

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio