Νέα

Δικαιώθηκαν οι κάτοικοι του Γαυρίου που προσέφυγαν στο ΣτΕ για το σιλό στον κάμπο


Όπως είναι γνωστό εμείς οι κάτοικοι του Γαυρίου που προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητήσαμε να ακυρωθούν αφενός,
• η Εγκριση Εγκατάστασης της Μονάδας Παραγωγής Σκυροδέματος της εταιρίας ΒΑΛΜΑΣ Α.Ε. στην περιοχή Κάμπος Γαυρίου, από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου και αφετέρου,
• η Άδεια Δόμησης του Δήμου Ανδρου, προβάλλοντας περιβαλλοντικούς και χωροταξικούς λόγους.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις πρόσφατες αποφάσεις του, έκανε δεκτές τις προσφυγές μας και ΑΚΥΡΩΣΕ πανηγυρικά τις δύο εγκρίσεις δικαιώνοντας τον αγώνα μας.
Συγκεκριμένα στο σκεπτικό του ΣτΕ αναφέρεται, ότι η Έγκριση Εγκατάστασης της Μονάδας, δόθηκε από την Περιφέρεια χωρίς προηγουμένως να υποβληθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) απαραίτητη σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό νόμο 4014/2011 στον οποίο προβλέπεται ότι η ύπαρξη Α.Ε.Π.Ο. αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση κάθε Διοικητικής Πράξης, η οποία Α.Ε.Π.Ο. θα πρέπει να είναι νόμιμη.
Σε κάθε περίπτωση, το ΣτΕ, αφού απορρίπτει όλους τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς οι οποίοι προβλήθηκαν, σημειώνει ότι η ΜΠΕ και η αξιολόγηση της, πρέπει να είναι συμβατές με τις χωροταξικές ρυθμίσεις της περιοχής και ειδικότερα με τις ρυθμίσεις της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) της Άνδρου.
Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε τόσο στην Περιφέρεια όσο και στον Δήμο, ότι εκτός από τις προαναφερθείσες Ακυρωτικές Αποφάσεις του ΣτΕ, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους και τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας όπως αυτές αναφέρονται ρητά στο έγρ.17741/11/05/2020 της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας ,ότι σε περιοχές εντός της ζώνης Γ’ της ΖΟΕ Άνδρου στην οποία βρίσκεται η «εγκατάσταση» της επιχείρησης, δεν επιτρέπεται η βιομηχανική δραστηριότητα.
Επίσης καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου να ανακαλέσουν άμεσα τις Άδειες Εγκατάστασης και Δόμησης που εξέδωσαν ως μη νόμιμες ,συμμορφούμενες με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Επιβάλλεται δε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την άμεση αποξήλωση και απομάκρυνση από το χώρο εγκατάστασης όλων των υπαρχουσών παράνομων κατασκευών και να αποκαταστήσουν την περιοχή στην προηγούμενη κατάσταση.
Μετά από 2 χρόνια προσπάθειών, ο αγώνας μας δικαιώθηκε με πολύ κόπο και κόστος. Μαζί με μας που προσφύγαμε βρέθηκαν και δεκάδες άλλοι κάτοικοι του Γαυρίου και της ευρύτερης περιοχής που στήριξαν τον αγώνα αυτόν με όποιο τρόπο μπορούσε ο καθένας . Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τονίζοντας ότι ο αγώνας που δίνεται με ενότητα και μαζική συμμετοχή φέρνει αποτελέσματα.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑΜΕ ΣΤΟ ΣΤΕ

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio