Νέα

Το ερειπωμένο εκκλησάκι της Παναγίας στις Σλιες

 

Η Παναγία στις Σλιες (λυγαριές)  είναι ένας εγκαταλελειμμένος ναΐσκος, τους Γερακώνες, πάνω από το Γιαννισαίο και το Επισκοπιό, δυτικά του Λευκόποδα και νότια του Προφήτη Ηλία, κτισμένο από καθαρό σχιστόλιθο, ένα τυπικό δείγμα ξωκκλησιού της Άνδρου, ταπεινός και αόρατος σχεδόν από κάποια απόσταση.

Τα παράθυρα χάσκουν κενά, το καμπαναριό μισογκρεμισμένο και η σιδερένια πόρτα πεταγμένη. Το τέμπλο από πέτρα λαξευμένη με μαεστρία από επιδέξιο ντόπιο μάστορα. Ένα εκπληκτικό έργο τέχνης, χωρίς ατέλειες και αδεξιότητες.

 

 

Κτήτορας του ναού ήταν ο Λινάρδος … που είχε δυό γιούς τον Δημήτρη και τον Γιάννη, το έδωσε στο Γιάννη που όμως έπεσε από ένα λάϊνο και σκοτώθηκε. Στη συνέχεια πουλήθηκε στον Δημήτρη πού έκανε το τέμπλο με γλύπτη τον Δημήτρη Γιαννίση του Ιωάννου με το παρατσούκλι Ζαρίας.

Ο Ζαρίας είχε σπουδάσει γλύπτης αλλά πέρα από το τέμπλο αυτό δεν έκανε άλλο έργο και ασχολήθηκε με την γεωργία, λεπτολόγος και απαιτητικός και ακριβής στη σμίλη, έμελλε το καταπληκτικό αυτό τέμπλο να είναι το μοναδικό του έργο που έμεινε στην ιστορία.
Ο Γιώργος Μήλας ήταν ο εργάτης που βοήθησε στο χτίσιμο.

 

Με αρχή την ανάρτηση στο facebook του Παναγιώτη Αναστασόπουλου  πέρσι, έγινε κινητοποίηση

και η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έκανε δεκτή την μελέτη

που υπέβαλε ο εφημέριος Πατέρας Ιάκωβος και ενέκρινε την άδεια επισκευής και διάσωσης του ναϊδρίου.
Έγινε ο διαγωνισμός αυτές τις μέρες και η ανάθεση του έργου και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.
Όποιος θέλει να συμβάλλει για να τελειώσει μία ώρα νωρίτερα, μπορεί να καταθέσει έστω και ένα ευρώ στον λογαριασμό της εκκλησίας του Γιαννισαίου.

GR1601103130000031329605831

 

Κείμενο και φωτογραφίες  από αναρτήσεις του Αναστασόπουλου Παναγιώτη

 

 

1 Comment

  • ευχαριστώ,ευχαριστώ,ευχαριστώ,χάριν στις αναρτήσεις σας η Παναγία Σλιές ,έγινε η Παναγία όλων

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio