Νέα

Σκέψεις του Πέτρου Στρατή για τις “απευθείας αναθέσεις” του Δήμου

 

Πριν λίγες μέρες παρευρέθηκα σε μια ομάδα με αιρετούς και μη με κύριο θέμα το σημαντικότατο θέμα της ανακύκλωσης στο νησί και μίας πραγματικά αξιέπαινης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει. Ωστόσο μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση που τελικά η συζήτηση από τους επικεφαλείς του Δήμου σήμερα, επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι οι αναθέσεις είναι συμφέρον και θα πρέπει να γίνονται προς συγκεκριμένους επιχειρηματίες! Αν αυτό συνδυαστεί με το πανελλήνιας εμβέλειας δημοσίευμα την ακριβώς επόμενη μέρα, αξίζει να μας προβληματίσει. Το σημαντικό είναι ότι αυτός που έχει την εξουσία και δηλώνει ότι θα επιλέξει τους πιο κατάλληλους για το έργο, δεν θα έπρεπε να έχει συγκεκριμένα κριτήρια, έτσι ώστε να μπορεί να αυτοελεγχθεί ότι όντως επέλεξε τον πιο κατάλληλο? Μπορούμε, όμως και να τα ξεχάσουμε όλα και να συμφωνήσουμε ότι όποιος θα είναι στην εξουσία του Δήμου μας θα ορίζει από μόνος απευθείας ποιός θα λαμβάνει τα έργα, αφού του έχουμε εμπιστοσύνη.
Αν όμως το δούμε όμως από τη πολιτική του άποψη, είναι αλήθεια ότι οι κύριοι που υποστηρίζουν με σθένος ότι πρέπει να αναθέτουν απευθείας στους εργολάβους τα έργα για το καλό του τόπου (μιας και από εμπειρία γνωρίζουν ότι είναι οι καταλληλότεροι) και γι’ αυτό δεν κάνουν δημόσιες αναθέσεις, τυχαίνει να στηρίζονται από μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και να δηλώνουν ότι και οι ίδιοι ακολουθούν την ίδια πολιτική. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, δεν θα πρέπει να πέσουν τα τείχη προστασίας προς συγκεκριμένους επιχειρηματίες και να αφήσουμε το αόρατο χέρι του Adam Smith να λειτουργήσει χωρίς στρεβλώσεις?
Αν πάλι πιστεύουμε στον σοσιαλισμό ή όπως αλλιώς θέλουμε να το πούμε, τότε ή θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις από πολίτες στον Δήμο (μάλλον χαμηλόμισθοι, αλλά το κάθε σύστημα έχει τα θετικά και αρνητικά του) και να προσπαθήσουμε να φέρουμε εις πέρας το έργο με τα καλά και κακά που θα έχει η μονιμότητα των υπάλληλων. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα χρειαστούν εργολάβοι, οι οποίοι θα επιβαρύνουν περαιτέρω το έργο, εκτός και αν έχουν εμπειρία και τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο θέμα και θα τα μεταφέρουν στην ομάδα έργου, για τα οποία και θα πληρωθούν δικαίως και με το παραπάνω (αν όμως όλοι δηλώνουν ότι ο εργολάβος δεν έχει εμπειρία, αλλά παρόλα αυτά μας είναι απαραίτητος, θα έπρεπε να στοχεύουμε στην απευθείας ανάθεση? Είναι αυτό που τελικά θα λειτουργήσει υπέρ του κοινωνικού συνόλου?).
Η εναλλακτική λύση της προηγούμενης θα ήταν έστω η πραγματοποίηση μίας προκήρυξης, με την οποία θα ζητούνται οι κατάλληλοι άνθρωποι με τα κριτήρια που θα θέσουμε (προσπαθώντας να είναι αυτά που θα αναδείξουν τον καταλληλότερο για το συγκεκριμένο έργο). Σε αυτήν την περίπτωση στόχος χρειάζεται να είναι η πραγματοποίηση ενός σωστού έργου και παράλληλα να προστατευτούν κάποια πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας (π.χ. άνεργοι, κτλ). Λησμόνησα και το σημαντικότερο, αν φανταζόμουν τον εαυτό μου Άρχοντα του Τόπου, δηλώνοντας έμπειρος επιχειρηματίας, τότε μάλλον θα εφάρμοζα μία διαδικασία πρόσληψης προσωπικού που έχω στην επιχείρηση μου, διαμορφώνοντάς την κατάλληλα με τους επιπλέον συμβούλους μου, έτσι ώστε να Δήμος να λειτουργήσει στα πρότυπα μίας υγιούς ιδιωτικής επιχείρησης (ή δεν δεν είναι έτσι?).
Τελικά όμως, φτάσαμε να μας έχουν κάνει όλους να θεωρούμε αυτονόητο ότι οι δουλειές θα πρέπει να προσφέρονται απευθείας σε προσκείμενους σε εμάς, χωρίς να έχουμε εξετάσει αν υπάρχει κάποιος καταλληλότερος, η ακόμα και αν υπάρχει κάποιος που έχει ανάγκη να πάρει αυτή τη δουλειά. Δυστυχώς αυτό μας επιστρέφει αρκετούς αιώνες πίσω, και σίγουρα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και σε ένα διαγωνισμό στρεβλώσεις θα υπάρχουν, αλλά όταν όλα ξεκινάνε με τη διάθεση του ότι ο ένας θα επιλέξει ποιος είναι καταλληλότερος, χωρίς διαφάνεια και άλλα χαρακτηριστικά που λογικά τα είπε και ο Δρ. Μπουραντάς στα στελέχη του Δήμου μας, δυστυχώς όμως ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω στα πολυδιαφοιμιζόμενα κατά τα άλλα σεμινάρια του Δήμου, ισοπεδώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς ( Και αυτό δεν είναι κάτι που έγινε μια φορά για συγκεκριμένους λόγους, όπως την άμεση εκτέλεση ενός έργου αλλά η παράταξη που είναι άρχουσα αυτήν τη στιγμή το βροντοφωναζει ως πρέπων).
Κλείνοντας είναι σωστό να τονιστεί ότι για τις απευθείας αναθέσεις είναι βέβαιο ότι δεν φταίνε οι επαγγελματίες που εμμέσως εκβιάζονται να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο, όταν δεν τηρείται η Δημοκρατική οδός από την άρχουσα τάξη. Ωστόσο, η Άρχουσα Τάξη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην ψάχνει για μικροπολιτικες σκοπιμότητες να προσδιορίζουν απευθείας τον ανάδοχο. Είναι σίγουρα ότι αυτός που θα πρέπει να είναι δακτυλοδεικτούμενος από την κοινωνία τελικά θα πρέπει να είναι αυτός που όρισε τις αδιαφανείς, η πιο σωστά ανύπαρκτες διαδικασίες ανάθεσης ενός έργου, και αναρωτιέμαι αν ένας επαγγελματίας εστιάτορας θα σέρβιρε παστίτσιο χωρίς μπεσαμέλα, ή ένας ζαχαροπλάστης αμυγδαλωτό χωρίς ζάχαρη άχνη? Αν όχι, τότε γιατί μας παρέδωσαν δρόμους χωρίς άσφαλτο?

1 Comment

  • Οι απ’ ευθείας αναθέσεις είναι μια πρακτική που γίνεται αρκετά χρόνια. Το άλλο ΜΜΕ κατηγορεί ότι ο προηγούμενος δήμαρχος σπατάλησε 9.200.000 ευρώ σε έργα που δεν έγιναν ποτέ. Θα ερευνηθεί το θέμα? Το παραπάνω ποσό ξοδεύτηκε για εκτέλεση έργων μόνο? Η μισθοδοσία του προσωπικού του δήμου έχει ή δεν έχει σχέση με το ποσό αυτό? Αν δεν μπορεί να δικαιολογηθούν τα 9,2 εκατομμύρια θα αποδοθεί δικαιοσύνη ή κόρακας κόρακα μάτι δεν βγάζει.
    Από κουβέντες έχω μάθει ότι για αγορές υλικών και μεροκάματα δεν έχουν πληρωθεί ακόμα και έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Το αναφέρω γιατί και δουλειά να προσφέρει ο δήμος ο επαγγελματίας δύσκολα μπλέκει με το δημόσιο μην ξέροντας πότε θα αποπληρωθεί.
    Έγιναν γνωστές και αναθέσεις ηλεκτρολογικών εργασιών σε συγγενή αντιδημάρχου. Είναι σωστό αυτό ή θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός και επιπλέον το συνεργείο και την παράδοση του έργου ποιός θα τους αξιολογήσει. Άρπα κόλα είναι οι δουλείες που θα μπορούσαν να γίνουν με λιγότερα χρήματα.
    Οι προβολείς του σταδίου στην Χώρα αλήθεια γιατί χάλασαν μέχρι και το γρασίδι ξεράθηκε. Κάποιος ή κάποιοι έπαιρναν λεφτά για την συντήρηση και λέω αφού ήταν ανίδεοι από την δουλειά αυτή και αφιλότιμοι, γιατί δεν έδιναν αναφορά σε κανένα.
    Οι αντλίες στην Άβυσσο είναι άριστα συντηρημένες ή ο βιολογικός. Είναι πιο φτηνά να αγοράσεις ένα καινούργιο μηχάνημα παρά να κάνεις μια σωστή επισκευή αλλά ποιός δίνει σημασία

Αφήστε ένα σχόλιο