Νέα

Αιγαιοπελαγίτικο τοπίο: Άνεμος, ευχή ή κατάρα;

aigaiopelagitiko-topio-anemos-eychi-i-katara
aigaiopelagitiko-topio-anemos-eychi-i-katara0
Ο καλοδιατηρημένος χριστιανικός ναός της Επισκοπής, στη Σίκινο, αποτελεί ουσιαστικά μετατροπή αρχαίου λατρευτικού κτίσματος.

Η επιλογή των συγκεκριμένων τόπων, οι οποίοι βρίσκονται σε επτά διαφορετικές χώρες, έγινε, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, «βάσει της εξαιρετικής σημασίας και πολιτιστικής αξίας κάθε τόπου, καθώς και βάσει του σοβαρού κινδύνου που αυτοί αντιμετωπίζουν». Στην περίπτωση των πέντε ελληνικών νησιών, ως απειλή ορίζεται η στόχευση της κυβέρνησης να εγκατασταθούν εκεί εκτεταμένα αιολικά πάρκα, ανεμογεννήτριες δηλαδή, σε διάφορες τοποθεσίες, που συχνά μάλιστα γειτονεύουν με αρχαιολογικούς χώρους, προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 ή παραδοσιακά χωριά.

Η αλήθεια είναι πως δυσκολευόμαστε να φανταστούμε τη θαλασσινή ομορφιά του Αβλέμονα στα Κύθηρα ή τον μαρμαρόχτιστο Πύργο στην Τήνο να «διακόπτεται» από τις πελώριες ανεμογεννήτριες που, όπως και να το κάνουμε, έχουν μια βιομηχανική αισθητική τελείως ξένη προς το αρμονικό κυκλαδίτικο τοπίο. Πέραν, ωστόσο, της οπτικής δυσαρμονίας, σύμφωνα με τη Εuropa Nostra, οι ανεμογεννήτριες θα έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις στα μορφολογικά και κλιματικά στοιχεία των νησιών, θέτοντας σε κίνδυνο τη χλωρίδα, την πανίδα και κατά συνέπεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού.

aigaiopelagitiko-topio-anemos-eychi-i-katara2
Οι χαρακτηριστικοί ανεμόμυλοι, όπως φαίνονται από τη Χώρα της Αμοργού (πάνω), και το ορεινό μονοπάτι που διασχίζει ολόκληρο το νησί (φωτ. ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΖΗΣ).

aigaiopelagitiko-topio-anemos-eychi-i-katara4

Από την πλευρά της, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, επικαλούμενη πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υποστηρίζει πως η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο της Ε.Ε. για συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές. Γι’ αυτό και υπέβαλε πρόταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε οι τελευταίες να εξαιρεθούν από τον σχετικό σχεδιασμό για τις ανεμογεννήτριες.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, φυσικά, δεν είναι καινούργιο. Σχεδόν σε οποιοδήποτε νησί βρεθεί κάποιος το καλοκαίρι, ιδίως από τα μικρότερα, αν κάνει κουβέντα με τους ντόπιους, πολύ πιθανό είναι να αναφερθεί το θέμα των ανεμογεννητριών. Η πλειονότητα δεν τις θέλει, ιδιαίτερα όταν αυτές, πέρα από τις ενεργειακές ανάγκες του ίδιου του τόπου, προγραμματίζεται να καλύψουν κι εκείνες για άλλες περιοχές της χώρας. Από την άλλη, όλοι γνωρίζουμε την αξία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το πόσο πίσω βρέθηκε τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα στην εκμετάλλευσή τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντως, η συνεργασία, η διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων είναι συνήθως προτιμότερες από τις απόλυτου χαρακτήρα αποφάσεις, που μπορεί να φέρουν δυσάρεστα αποτελέσματα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio