Νέα

“Ντράπηκε και η αξιοπρέπεια”, του Σπύρου Τσαούση

Ντράπηκε και η αξιοπρέπεια

Του Σπύρου Τσαούση

 

Το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 η ιστοσελίδα «Εν Άνδρω» δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Βιολογική κοπριά! Και μερικές αλήθειες του βίου που αποστρεφόμαστε…».

Στην πρώτη κιόλας παράγραφο, ο διαχειριστής της ιστοσελίδας γράφει:

«Ξεσηκώθηκαν τα Λειβάδια και το Συνετί για να μη γίνει βιολογικός στο Λύδι. Γιατί «θα χάλαγε η παραλία στο Παραπόρτι και στο Συνετί»!!! Γιατί «θα κατέστρεφε το τοπίο»!!! Γιατί «θα μόλυνε το νερό της θάλασσας»!!! Γιατί θα έχαναν τον τουρισμό που δεν είχαν (και δεν έχουν)!!!… Γιατί… γιατί!!!»

Μέσα σε ένα κρεσέντο θαυμαστικών, αποσιωπητικών και εισαγωγικών, ο συντάκτης του κειμένου:

  1. Αγνοεί ή αποκρύπτει ότι μαζί με τους κατοίκους του Συνετίου και των Λειβαδίων όπως αναφέρει, είχαν διαμαρτυρηθεί και οι κάτοικοι του Βραχνού (που κολυμπούν άλλωστε στην παραλία Λύδι) και κάτοικοι του Παραπορτίου και της περιοχής της Θεοσκεπάστου.
  2. Αγνοεί ή αποκρύπτει ότι τουρισμό (είχε και) έχει και το Παραπόρτι με τον υδροβιότοπο και την οργανωμένη παραλία με το beach bar, και το Λύδι με τις περιμετρικά πολυτελείς οικίες προς εκμίσθωση, τα νέα επενδυτικά projects και την απόκρημνη παραλία που συγκεντρώνει εναλλακτικούς παραθεριστές, και το Συνετί όπου διαθέτει σχεδόν είκοσι καταλύματα και Λαογραφικό Μουσείο, πλατεία με παραδοσιακό καφενείο και σπάνιας ομορφιάς παραλία, που συγκεντρώνουν πολλούς τουρίστες κάθε καλοκαίρι και φυσικά εκατοντάδες περιπατητές που περνάνε για το φαράγγι των Διποταμάτων.
  • Αγνοεί ή αποκρύπτει τους πραγματικούς λόγους και το αιτιολογικό της ακυρωτικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Αμέσως μετά ο συντάκτης γράφει:

«Τόσοι «φιλοπρόοδοι» άνθρωποι ξεσηκώθηκαν!!! Τόσοι «οικολογικά ευαίσθητοι» κάτοικοι ξεσηκώθηκαν! Τόσοι χωρικοί «ειδικοί» στην κοπριά των ζώων υπέγραψαν χαρτιά για να… μην γίνει βιολογικός καθαρισμός!!! Τόσες ενστάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας από «προοδευτικούς» που ήταν κατά της προόδου του τόπου, από «συντηρητικούς» που ήταν κατά της συντήρησης του τόπου, από οικολογούντες που ήταν κατά της οικολογίας του τόπου, αλλά και από «τοπιολάγνους» και «αισθητικούς του τοπίου»…»

Μέσα στο ίδιο κρεσέντο θαυμαστικών, αποσιωπητικών, εισαγωγικών και χαρακτηρισμών, ο συντάκτης:

  1. Αγνοεί ή αποκρύπτει την απορριπτική απόφαση υπ’ αριθμόν 5236/1996 του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάνοντας αναφορά για απλές ενστάσεις κατοίκων στο ΣτΕ.
  2. Αγνοεί ή αποκρύπτει ότι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. δια του υπ’ αριθμού 87788/1993 εγγράφου της είχε διαφωνήσει στη χωροθέτηση στον Κάβο Σταρά, επειδή: α) Ο χώρος της εγκατάστασης έχει έντονο ανάγλυφο και θα απαιτούσε σημαντικούς εκβραχισμούς, με αποτέλεσμα την ουσιώδη αλλοίωση του περιβάλλοντος β) Υπήρχε μεγάλη απόσταση από τον οικισμό γ) Η διέλευση του αποχετευτικού αγωγού από την ακτή κολύμβησης στο Παραπόρτι θα προκαλούσε σημαντική βλάβη στο φυσικό περιβάλλον (παραλία με αμμοθίνες) δ) Η άμεση γειτνίαση του ελικοδρομίου καθιστά απαγορευτική, για λόγους ασφαλείας, την εγκατάσταση ε) Οι ακτές κολύμβησης Παραπορτίου και κυρίως στο Λύδι κινδύνευαν να ρυπανθούν.
  • Επιπρόσθετα το Συμβούλιο της Επικρατείας στην απόφασή του αναφέρει ότι: α) Η οριακή γραμμή στην οποία συναντώνται ξηρά και θάλασσα αποτελούν ευπαθή οικοσυστήματα των οποίων οι ζώνες χλωρίδας και πανίδας βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση β) Η εγκατάσταση παρακωλύει άλλες νόμιμες χρήσεις γ) Η εγκατάσταση είναι μη νόμιμη με βάση το άρθρο 24 του Συντάγματος.
  1. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας ακύρωσε την εγκατάσταση στον Κάβο Σταρά για όλους τους παραπάνω λόγους και δεν δίκασε την υπόθεση στη βάση ότι κάποιοι κάτοικοι ήταν συντηρητικοί, προοδευτικοί, οικολογούντες, τοπιολάγνοι, ειδικοί στις κοπριές.

 

Στην αμέσως επόμενη παράγραφο και μέσα στο ίδιο κρεσέντο θαυμαστικών, αποσιωπητικών και εισαγωγικών, ο συντάκτης συνεχίζει:

«Μέχρι που βρέθηκε ένας «τρελός» δήμαρχος που είδε προς το μέλλον -κι όχι προς το παρελθόν- και είπε «γεννηθήτω φως»!!! Και εγέννετω φως!!! Και χοροθέτησε… δίπλα στο σπίτι του!!! Πήρε δηλαδή τον βιολογικό σπίτι του!!! Και τον υιοθέτησε!!! Οι άλλοι έμειναν με την φρίκη… του σκατού τους!! Με την απέχθεια του κατουρήματός τους!!! Αλλά και με τους βόθρους τους, που ξεχείλιζαν στην αυλή τους ή εκχύλιζαν στα ποτάμια και στα ρέματά τους: στα Λειβάδια, στο Συνετί, στις Στενιές, στη Μεσσαριά!!!»

Την επιλογή εξύψωσης προσώπων εν μέσω τέτοιων εκφράσεων, αδυνατώ να την παρακολουθήσω.  Στην κορύφωση της λογοτεχνικής του έξαρσης ο διαχειριστής της ιστοσελίδας, αναφέρεται με προσβλητικό τρόπο συλλήβδην σε αξιοπρεπείς ανθρώπους: Λειβαδιανοί, Συνετιανοί, Στενιώτες και Μεσσαριανοί.

Να προσθέσω επίσης ότι ο βιολογικός απορρίφθηκε από τον Κάβο Σταρά νότια της Χώρας και έγινε στον βόρειο κάβο, και είναι μάλλον ορθότερο να λέμε στην περιοχή του λιμανιού, εκεί που υπήρχε βιομηχανική δραστηριότητα, πίσω από τις μεγάλες δεξαμενές και το εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. παρά να λέμε πάνω από το Ναυτικό Όμιλο στην παραλία.

Να υπενθυμίσω τέλος ότι η «βιολογική κοπριά» που σωστά αναφέρεται στο κείμενο ως πραγματική πρόοδος, είναι αποτέλεσμα της χρηματοδότησης που εξασφάλισε μέσω ΕΣΠΑ ο Δήμος Άνδρου μόλις το 2017 και πραγματοποιήθηκε το 2018, και δεν μπορεί να παραλληλίζεται με τις συνθήκες των αρχών της δεκαετίας του 90’. Παραθέτω και το σχετικό link για τη χρηματοδότηση, κατασκευή της εγκατάστασης και επεξεργασίας της παραγόμενης ιλύος (λυματολάσπης), καθώς και του αντίστοιχου αγωγού διάθεσής της από τον Βιολογικό (Ε.Ε.Λ.) της Χώρας.

https://andros.gr/gr/dimos/ta-nea-mas/540-%CF%87%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CF%89-%CE%B5%CF%83%CF%80%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D.html

 

Στη συνέχεια του κειμένου, ο διαχειριστής της ιστοσελίδας παραθέτει τα επιχειρήματά του και εγκαλεί με γενικό τρόπο ξανά τους Στενιώτες, διερωτάται αν θα συνδεθούν στα δίκτυα Μεσσαριανοί και Λειβαδιανοί και αναφέρει κάποιες συνομιλίες του, επιδεικνύοντας μάλιστα εξαιρετική μνήμη αφού μια απάντηση του συνομιλητή του από το μακρινό 2015, παρατίθεται σε αυτούσιες προτάσεις μέσα σε εισαγωγικά.

Έτσι ένα άρθρο που θα έπρεπε να εστιάζει στα οφέλη σύνδεσης των οικιών στα δίκτυα και να ενθαρρύνει τους κατοίκους, αποδεικνύεται διχαστικό για τις τοπικές κοινωνίες, και με πλημμελή συρραφή γεγονότων, προσπαθεί να υπερασπιστεί εμφανείς αστοχίες προγραμματισμού των έργων της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Υπάρχει ωστόσο κάτι ακόμα πιο απογοητευτικό κατά την εκτίμησή μου. Αυτό το μνημειώδους αισθητικής και περιεχομένου κείμενο, το επιδοκίμασε δημόσια με “like” στην επίσημη σελίδα Facebook του «Εν Άνδρω», ο πρώτος πολίτης του τόπου μας. Αναρωτιέμαι λοιπόν για τη διαχείριση των ηθικών μας συμβολισμών και πιο το παράδειγμα προς τους αναγνώστες της σελίδας.

 

Δε γνωρίζω τις παραστάσεις που έχει ο κ. Λοτσάρης από τα χωριά της περιοχής και αν πράγματι συμφωνεί με το περιεχόμενο του κειμένου, όμως είναι γνωστό ότι κατοικούν νοικοκύρηδες που φροντίζουν και επενδύουν στα σπίτια που βρήκαν απ’ τους γονείς τους. Θα ήθελα δημόσια να τον διαβεβαιώσω ότι η περηφάνια των συγχωριανών μου στο Συνετί, αλλά εξ’ όσων γνωρίζω και των συμπολιτών μου σε Λειβάδια, Μεσσαριά και Στενιές, δεν θα τους επέτρεπε ποτέ να ζουν υπό «την φρίκη… του σκατού τους!! Την απέχθεια του κατουρήματός τους!!!».

 

Στ’ αλήθεια τώρα… Ντράπηκε και η αξιοπρέπειά τους.

Σπύρος Τσαούσης

Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου

1 Comment

  • Αγαπητέ κύριε Τσαούση καλά όλα αυτά που παραθέτετε για τους οικισμούς περιλαμβανομένου και αυτού της καταγωγής σας, ομως οσον αφορά τον βιολογικό δε νομίζω οτι οι κάτοικοι της Χώρας (όλες οι περιοχές και οχι μόνον ο Νειμποριός) ζουν υπο τη φρίκη των λυμάτων τους. Κάθε άλλο παρά πρόβλημα δημιουργεί ο βιολογικός! Τα τελευταία δύο χρόνια επιπροσθέτως οπως λένε αρκετοί κάτοικοι, η θάλασσα στον όρμο του Νειμποριού έχει καθαρίσει και οι κολυμβητές απολαμβάνουν χωρίς φόβο το μπάνιο τους. Το αν υπάρχουν άλλα προβλήματα, όπως ο ελλειπής καθαρισμός της παραλίας που επιτελείται εφέτος (έπειτα απο πολλά χρόνια αδράνειας του Δήμου ως κεντρική και αρμόδια αρχή για αυτό), είναι άλλη υπόθεση. Το ερώτημα έχει να κάνει λοιπόν με το αν θέλουμε να συνεχίζεται η χρήση των βόθρων στα σπίτια μας ή να διαχειριζόμαστε τα όποια απόβλητα παράγονται απο το κάθε σπίτι ή/και επιχείρηση μέσω ενος συστήματος καθαριότητας και διαχείρισης αποβλήτων οπως είναι οι βιολογικοί. Ο συγκεκριμένος βιολογικός έγινε με καθυστέρηση αρκετών ετών για να μην πούμε δεκαετιών. Το θέμα δεν είναι το τι έγινε ή δεν έγινε στο παρελθόν, αλλά το τι θα γίνει στο άμεσο και απώτερο μέλλον πιστεύω. Καλώς παραθέσατε τα οσα γράφονται στην άποψή σας, αλλά δεν είναι καλύτερο να προσβλέπουμε στα επόμενα χρόνια και οχι στο παρελθόν? Οι επόμενες γενιές τι θα βρουν απο εμάς? Παντού υπάρχουν νοικοκύρηδες και κανείς δεν είπε οτι κάποιο χωρίο ή οικισμός του νησιού είναι βρώμικος! Το γεγονός ομως είναι οτι κανείς δεν ήθελε τα παλαιότερα χρόνια τον βιολογικό δίπλα στην περιοχή του και επι δύο σχεδόν δεκαετίες είχαμε το “οχι εδώ”, “οχι στη γειτονιά μας” και άλλα παρόμοια. Ανεξαρτήτως του τι γράφει και τι πρεσβεύει προσωπικά ο συντάκτης του άρθρου στο ενημερωτικό site Εν Ανδρω, κάποια πράγματα φαίνονται και χωρίς να γράφουμε τίποτε. Τα έργα από μόνα τους μιλούν και χωρίς να υποστηρίζω κανέναν, παρατηρείται οτι με τον βιολογικό σε λειτουργία έχει καθαρίσει αρκετά η περιοχή της Χώρας. Το πως λειτουργεί και αν θα συνεχίσει να λειτουργεί σωστά, αυτό είναι άλλη περίπτωση την οποία οι ειδικοί γνωρίζουν, οχι ο απλός πολίτης της Ανδρου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio