Νέα

Νέα πνοή στη “Χάρτα του Ρήγα” της Καϊρείου Βιβλιοθήκης

Η Χάρτα του Ρήγα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας πριν την συντήρηση, φωτ Vanglouk

Ένα σπουδαίο έργο, η συντήρηση της Χάρτας του Ρήγα μόλις ολοκληρώθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το κειμήλιο αποδόθηκε πλέον στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, αφού είχε υποστεί μεγάλες φθορές.

Οι δύο συντηρήτριες του Βυζαντινού Μουσείου Ιωάννα Στεφανή και Άρτεμις Καμπουράκη με τη Χάρτα του Ρήγα

Πρόκειται για ένα από τα περίπου εκατό σωζόμενα αντίτυπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ανήκε στον Θεόφιλο Καΐρη (1784-1853), τον κορυφαίο Ανδριώτη διαφωτιστή, ο οποίος το είχε αποκτήσει κατά την παραμονή του στη Σμύρνη.

Η διαδικασία της συντήρησης

Πρόκειται για ένα από τα περίπου εκατό σωζόμενα αντίτυπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ανήκε στον Θεόφιλο Καΐρη (1784-1853), κορυφαίο ανδριώτη διαφωτιστή, ο οποίος το είχε αποκτήσει κατά την παραμονή του στη Σμύρνη.

Άποψη της Κωνσταντινούπολης και των στενών του Βοσπόρου στη Χάρτα του Ρήγα

Να σημειωθεί μάλιστα, ότι αυτό το αντίτυπο, που προέρχεται από τις συλλογές της Καϊρείου βιβλιοθήκης της Άνδρου, μαζί με άλλα 16 έχουν κηρυχθεί ως μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού, τα έτη 1997 και 1998 και φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Άνδρου

Το έργο της αποκατάστασης έφεραν σε πέρας οι κυρίες Ιωάννα Στεφανή και Άρτεμις Καμπουράκη στο Εργαστήριο Συντήρησης Χειρογράφων, Εντύπων και Χάρτινων Έργων Τέχνης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου έχοντας παραλάβει τη Χάρτα σε κακή κατάσταση.

 

Κατ΄αρχάς λοιπόν τα φύλλα της αποκολλήθηκαν από το λινό ύφασμα, στο οποίο ήταν επικολλημένα, και στη συνέχεια συντηρήθηκαν ξεχωριστά. Ακολούθησε η επανασύνδεσή τους και η υποστήριξή τους σε πολυεστερικό ύφασμα μη υφασμένο. Τέλος η Χάρτα τοποθετήθηκε σε ξύλινο τελάρο και κορνίζα κατάλληλη για το μέγεθός της. Η Χάρτα, με την ευκαιρία των 200 χρόνων θα συμπεριληφθεί σε μεγάλη έκθεση στη Μύκονο και μετά θα επιστρέψει στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη

Η Χάρτα του Ρήγα είναι ένας μνημειακής κλίμακας δωδεκάφυλλος χάρτης, συνολικών διαστάσεων 2×2,10 μ. Φιλοτεχνήθηκε από τον λιθογράφο Franz Müller και τυπώθηκε σε 1.220 αντίτυπα στη Βιέννη, στο τυπογραφείο των αδερφών Μαρκίδη-Πούλιου. Τα αντίτυπα είχαν διατεθεί στη Βιέννη, τη Σμύρνη, το Βουκουρέστι και το Ιάσιο ενώ ένα μέρος τους, 296 συγκεκριμένα είχαν κατασχεθεί κατά τη σύλληψη του Ρήγα στην Τεργέστη.

Η Χάρτα του Ρήγα

Η Χάρτα αποτελεί προεικόνιση του κράτους, που ο Ρήγας οραματιζόταν: της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η Ελλάδα της Χάρτας του Ρήγα περιλαμβάνει έτσι, τμήματα της Βαλκανικής Χερσονήσου και της Δυτικής Μικράς Ασίας, όπως αυτά ορίζονται από τον άξονα Καστελόριζου-εκβολών του Δούναβη στα ανατολικά, τον Δούναβη στα βόρεια, την Αδριατική και το Ιόνιο στα δυτικά και το Λιβυκό πέλαγος στα νότια.

Χρυσόβουλλο του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου με τη φράση «κ(αὶ) ἐδουλώθημεν»

Γι΄αυτό άλλωστε ήταν ένα συμπληρωματικό εργαλείο για τον αγώνα του Ρήγα. Τα αντίτυπά της προορίζονταν να εξοπλίσουν βιβλιοθήκες, ώστε να εδραιωθεί η αίσθηση του ιστορικού χώρου του Ελληνισμού και έτσι έγινε, παρ΄ότι ο δημιουργός της δεν ήταν πλέον εν ζωή.

της Μαρίας Θερμού από το   https://www.mononews.gr/

 

Η Άνδρος στη Χάρτα του Ρήγα, φωτ Vanglouk

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio