Νέα

Ένας τράγος απ΄ το Λύδι που τον λένε Στρατή


Γεννήθηκε στο Λύδι, πριν τρία χρόνια ανήμερα του Αγίου Ευσταθίου αλλά στη γέννα πάνω πέθανε η μάνα του και το αφεντικό του  το πήρε σπίτι του στους Ανεμόμυλους, τόκλεισε κάτω από τη σκάλα το βάφτισε “Στρατή”  και το μεγάλωσε με μπιμπερό.

 

Μέχρι ν΄αρχίσει να τρώει τα λουλούδια του κήπου τραγί και αφεντικό είχαν αγαπηθεί πολύ και όταν ο Λεωνίδας  το φόρτωσε να το πάει πάλι στο Λύδι ορκίστηκε  να μη σηκώσει πάνω του μαχαίρι και το άφησε χωρίς παστούρες , κάτω από το μοναδικό καλλιεργήσιμο κτήμα του μαζί με τις άλλες κατσίκες του.

Πεσμένες ξερολιθιές και φρύγανα  παντού, όλη η περιοχή από τον ξερό κάμπο μέχρι την παραλία δικιά τους.

 

Όταν άρχισαν να κατεβαίνουν από την Αγία Μονή κολυμβητές για την ερημική παραλία, ο Στρατής τους πλησίαζε ήρεμα και επίμονα μέχρι που του έδιναν ότι είχαν για να φάει, έφτασε μέχρι να ανοίγει με τη μουσούδα του τις αφημένες στη παραλία τσάντες  και να διαλέγει το κολατσιό του.

Πριν δύο χρόνια ανέβηκε μέχρι την Αγία Μονή, κατέβηκε στο Παραπόρτι και παραλία παραλία έφτασε έξω από το σπίτι του Μανώλη του Βάμβουκα, του πρώην δημάρχου που τον φίλεψε  ξεροκόματα, από αυτά που είχε για τις πάπιες.

Δεν του έφτασαν τα ψωμιά και ανέβηκε στην Αγορά, μέχρι το σούπερ μάρκετ του Γονέου έφτασε, δίπλα του Λυγίζου, εκεί οι πωλήτριες του έδωσαν μαρουλόφυλλα.

Προχτές πάλι, με τη βροχή ανέβηκε ξανά  στην Αγορά, έκατσε λίγη ώρα, μέχρι που μαθεύτηκε και ήρθε το αφεντικό του  τον μάζεψε και τον οδήγησε στην Αγία Μονή. τον έσπρωξε στον κατσικόδρομο  για να βρει τις αδέσποτες πια κατσίκες στον κάμπο του Λυδιού και εκεί, ποιός ξέρει, θα κάτσει μέχρι να νιώσει την ανάγκη να νιώσει κανέναν άνθρωπο και την κάνει πάλι για τη  Χώρα.

Φωτογραφίες:  Πετρούλα Μηλαίου, Γιάννης Ξανθός, VangLouk

3 Σχόλια

  • ‘Ασπρος τράος ,μαύρος τράος στο κοπάδι. Ο νόμος της αγέλης και μάλλον η επικράτηση του ισχυρότερου τράου έναντι του αποδιοπομπαίου λευκού τράγου Στρατή , εξ αιτίας και της ανθρώπινης λείανσησ για την πιο soft συμπεριφορά του.

  • Καλά ρε παιδιά γιατί δεν τον πήγατε τον Στρατή να του περιποιηθούν λιγάκι το …….μούσι του και γενικώς την μουρίτσα του;;;μήπως αυτό ζητούσε το ζώο και πως να το πει;;;;χα χα χα .Στην Μύκονο κάποτε είχαν τον πελεκάνο λέτε εμείς να έχουμε τον τράο;;;;χα χα χα

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio