Νέα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Ιουνίου το ΙΒ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων που διοργάνωσε ο Δήμος Άνδρου με θέμα «Άνδρος, πρωτοπόρος της ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλίας – Συνδυάζοντας την ναυτική τέχνη με τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα».

Το Συνέδριο διεξήχθη μέσω διαδικτύου στις 12 και 13 Ιουνίου 2021 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Α.Π. 250707) και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Α.Π. 1702.4/37428/2021). Το κοινό παρακολούθησε τις εργασίες σε ζωντανή μετάδοση καθώς η προβολή των συνεδριών γινόταν ταυτόχρονα στο κανάλι του Δήμου Άνδρου στο YouTube (https://www.youtube.com/androsmunicipality), με σύνδεση και από την ιστοσελίδα του Συνεδρίου (http://www.androsmm.gr/conference/).

 

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ΥΝΑΝΠ, κος Μανώλης Κουτουλάκης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ, κα. Σταυρούλα Φωτοπούλου, και ο Δήμαρχος Καβάλας, κος Θεόδωρος Μουριάδης εκπροσωπώντας τον προηγούμενο οικοδεσπότη του θεσμού, ενώ, εκ μέρους της διοργάνωσης, τις εργασίες εγκαινίασε ο Δήμαρχος Άνδρου, κος Δημήτριος Λοτσάρης. Μεταξύ άλλων παρενέβησαν ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κος Γεώργιος Στάντζος και ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, κος Γιώργος Θ. Παναγόπουλος.

Με χαρά τονίζουμε την ανταπόκριση του συνόλου των ναυτικών μουσείων από την ελληνική επικράτεια αλλά και συναφών φορέων ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που κλήθηκαν την πρώτη ημέρα να παρουσιάσουν τη δραστηριότητα και το σημαντικό έργο που επιτελούν. Οι εισηγήσεις των εκπροσώπων ήταν δηλωτικές της προσπάθειας για ανάπτυξη ποικίλων δράσεων (επιμορφωτικού ή μαθησιακού χαρακτήρα, εκθέσεις, εκδόσεις και εκδηλώσεις), με άξονα τη ναυτική αλλά και τη ναυπηγική ιστορία και παράδοση. Αναδείχτηκαν καλές πρακτικές τόσο στον τομέα της διαχείρισης της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και στους τομείς της μέριμνας των συλλογών και της ερμηνευτικής παρουσίασης του υλικού. Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να υπάρξει συνέχεια ανάλογων συναντήσεων που ενισχύουν την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και εμπειριών και συμβάλλουν θετικά σε νέες πρωτοβουλίες, συνέργειες και συνεργασίες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Άνδρο, με ένα σύνολο ομιλιών επιστημονικού αλλά και επιμορφωτικού χαρακτήρα που επικεντρώθηκαν στα αποτελέσματα νεότερων ερευνών και μελετών για τον ναυτικό πολιτισμό του νησιού. Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές παρουσίασαν πτυχές της διαχρονικής σχέσης της Άνδρου με τη θάλασσα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάλυση των διεθνοποιημένων ανδριώτικων ναυτιλιακών επιχειρήσεων του 20ου αιώνα. Τόσο οι σύνεδροι όσο και το κοινό, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για νεότερες προσεγγίσεις της ναυτιλιακής ιστορίας καθώς και για τη νέα εφαρμογή πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με θέμα τα ταξίδια των πλοίων (Ship Voyages) η οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου ως δυναμικό εργαλείο καταγραφής και ανάλυσης της ιστορίας της ναυσιπλοΐας. Μεταξύ των νέων προσεγγίσεων στη ναυτιλιακή έρευνα, τονίστηκε η συμβολή των προφορικών μαρτυριών που τείνει να αναδειχθεί σε μια προνομιακή μέθοδο συγκρότησης της ιστορικότητας της ναυτοσύνης.

Μια ξεχωριστή ενότητα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στα «Ναυτικά επαγγέλματα» και ανέδειξε το εύρος των προτεραιοτήτων στο περιεχόμενο, τις προκλήσεις και τις προοπτικές για τη σύγχρονη ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση.

Ευχαριστούμε θερμά όλους/ες τους/τις εισηγητές εκπροσώπους των μουσείων και των φορέων ναυτικού πολιτισμού οι οποίοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης με αφορμή το έργο που επιτελούν εν μέσω σημαντικών δυσκολιών, αλλά και όλους/ες όσους/ες παρακολούθησαν το Συνέδριο και συνέβαλαν στις εργασίες με τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις τους. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους προσκεκλημένους της ειδικής συνεδρίας της Άνδρου για την πολύτιμη συνεισφορά τους στο υψηλού επιπέδου πρόγραμμα εισηγήσεων, τις ανακοινώσεις και τις παρεμβάσεις τους.

Οι καταγραφές των συνεδριών υφίστανται επεξεργασία και, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα αναρτηθούν στο κανάλι YouTube (https://www.youtube.com/androsmunicipality), ενώ σχετικός σύνδεσμος θα ενσωματωθεί στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου (http://www.androsmm.gr/conference/ ).

Με νέο Δελτίο Τύπου θα κοινοποιηθεί το Ψήφισμα του ΙΒ’ Πανελλήνιου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων που βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης των πρακτικών του Συνεδρίου.

Ο τόμος των πρακτικών θα αναρτηθεί αρχικά σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου και κατόπιν θα εκδοθεί από το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου.

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio