Νέα

Σάββατο 26/6/21, Σινέ αυλή : “Εκβιασμός” του Άλφρεντ Χίτσκοκ

Σάββατο, 26 Ιουνίου9:15 – 11:15 μμ  Αυλή Δημοτικού Θεάτρου Άνδρου
      Εκβιασμός  – Blackmail : https://www.imdb.com/title/tt0019702/
Αγγλική ταινία, θρίλερ   1929 | Α/Μ | Διάρκεια: 1 ώ. 25 λ.
σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ

με τους: Ντόναλντ Κάλτροπ, Τζον Λόνγκντεν, Σίρυλ Ρίτσαρντ, Άννυ Όντρα. 

Η Άλις ύστερα από μια φιλονικία με τον αρραβωνιαστικό της Φρανκ, που είναι αστυνομικός, πηγαίνει στο διαμέρισμα ενός ζωγράφου και δέχεται να ποζάρει γυμνή. Αυτός προσπαθεί να τη βιάσει και η Άλις τον σκοτώνει με ένα μαχαίρι. Ένας περαστικός που την είδε να βγαίνει από το διαμέρισμα την εκβιάζει. Ο Φρανκ που μαθαίνει την αλήθεια, προσπαθεί να εξαφανίσει τα ενοχοποιητικά στοιχεία από το διαμέρισμα του ζωγράφου και απειλεί τον εκβιαστή ότι θα τον συλλάβει ως ύποπτο…
Άλφρεντ Χίτσκοκ - ΒικιπαίδειαΣτην ταινία υπάρχει μια συνεχείς εναλλαγή ρόλων. Όλα τα κύρια πρόσωπα κουβαλούν πάνω τους το σημάδι ενός ηθικού δισυπόστατου: οι ρόλοι τους συνεχώς εναλλάσσονται, το θύμα γίνεται θύτης, ο θύτης θύμα, ο εκβιαστής εκβιαζόμενος κλπ.

Η πρώτη ομιλούσα ταινία του Hitchcock. Αρχικά γυρίστηκε βουβή, κατόπιν όμως προστέθηκε ο ήχος.Ο Hitchcock για να κάνει ακόμα πιο ασαφή τα όρια θύτη – θύματος, χρησιμοποιεί ένα τελείως χαρακτηριστικό χιτσκοκικό τέχνασμα, που θα το επαναλάβει σ’ όλο το μετέπειτα έργο του: βάζει μια απλή κουτσομπόλα νοικοκυρά να διηγείται με απόλυτη ψυχραιμία και αφέλεια τι θα έκανε αν ήταν αυτή ο δολοφόνος. Σκηνή που υποβάλλει στο θεατή την ιδέα μιας γενικής ενοχής, αφού σύμφωνα με το παλιό χριστιανικό ρητό «είμαστε όλοι παιδιά το Κάιν», άρα ένας εν δυνάμει φονιάς.

Αφήστε ένα σχόλιο