Νέα

Κτηματολόγιο: Τη Δευτέρα ξεκινά η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Κυκλάδες.

Τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021  ξεκινά η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Κυκλάδες. Πρόκειται για μία από τις πέντε περιοχές της χώρας, για τις οποίες οι μελέτες καθυστέρησαν να ανατεθούν από το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» εξού και αποκαλούνται «ορφανές». Περιλαμβάνονταν στο μεγάλο «πακέτο» συμβάσεων που είχαν προκηρυχθεί το 2016 αλλά παρέμειναν σε εκκρεμότητα λόγω δικαστικών διενέξεων μεταξύ των διαγωνιζομένων κοινοπραξιών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα (και σίγουρα πριν την ολοκλήρωση της συλλογής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο) το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση των ζητημάτων που έχουν προκύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Έως τότε, οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν σχετικά εύκολα αν επηρεάζονται οι ιδιοκτησίες τους από την ανάρτηση χρησιμοποιώντας την εφαρμογή που έχει αναπτύξει το Ελληνικό Κτηματολόγιο για τη θέαση των αναρτημένων χαρτών (https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension

Εκείνοι που επηρεάζονται είναι όσοι στο δεύτερο ψηφίο του χαρακτηρισμού της έκτασής τους βλέπουν το γράμμα “Δ” (π.χ. ΑΔ ή ΔΔ κλπ).

Στις Κυκλάδες η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση με τα 13 από τα 24 νησιά να εμφανίζονται δασικά σε ποσοστό άνω του 40% της έκτασής τους.

Η κτηματογράφηση που ξεκινά τη Δευτέρα αφορά 21 νησιά, στα οποία τα δικαιώματα υπολογίζονται περίπου στα 628.000. Πάντως, οι μελετητές στις Κυκλάδες έχουν πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν καθώς υφίστανται διάφορες ιδιοκτησιακές ιδιαιτερότητες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Σαντορίνη όπου τα υπόσκαφα εκτείνονται κάτω από άλλες ιδιοκτησίες γης.

Η συλλογή δηλώσεων διαρκεί τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να δηλώσουν την περιουσία τους για να την εξασφαλίσουν και να αποφύγουν εμπλοκές, οι οποίες αντιμετωπίζονται με πολύ πιο δύσκολες διαδικασίες σε επόμενα στάδια κτηματογράφησης και μπορεί να τους επιβαρύνουν με μεγαλύτερο χρόνο και κόστος. Για κάθε δήλωση είναι απαραίτητος εντοπισμός του ακινήτου στην εφαρμογή του Κτηματολογίου, ενώ δεν απαιτείται αναγκαστικά τοπογραφικό διάγραμμα. Ομοίως, δεν χρειάζεται αποδοχή κληρονομιάς, καθώς αρκούν δικαιολογητικά με τα οποία κατοχυρώθηκε το κληρονομικό δικαίωμα. Το Ε9 είναι απαραίτητο για την υποβολή δήλωση κυριότητας με χρησικτησία.

Πέρα από τους πολίτες, την ακίνητη περιουσία τους θα πρέπει να δηλώσουν το Δημόσιο και οι δήμοι, αφενός για να την εξασφαλίσουν και αφετέρου για να διασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις δεδομένου ότι πλέον αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οποιοδήποτε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, το ακίνητο στο οποίο θα γίνει η επένδυση, να είναι δηλωμένο στο Κτηματολόγιο.

Αφήστε ένα σχόλιο