Νέα

Σάββατο 24/7, σινέ αυλή: Η θρυλική ταινία “Βαμπίρ” του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ

Σάββατο, 24 Ιουλίου9:15,  Αυλή Δημοτικού Θεάτρου Άνδρου
Βαμπίρ
Γερμανική ταινία του 1932,Α/Μ | Διάρκεια: 83′
σκηνοθεσία Καρλ Ντράγιερ
με τους: Τζούλιαν Γουέστ, Μορίς Σουτζ, Ρένα Μάντελ.
Vampyr: No 9 best horror film of all time | Horror films | The Guardian
Μια από τις πρώτες ταινίες που πραγματεύονται το βαμπιρικό μύθο, σκηνοθετημένη σαν αξέχαστος, σχεδόν βουβός σουρεαλιστικός εφιάλτης.
Σχεδόν ταυτόχρονα με τον χολιγουντιανό «Δράκουλα» του Τοντ Μπράουνινγκ, ο Καρλ Ντράγερ επιχειρεί στη Γαλλία μια άλλη κινηματογραφική προσέγγιση του βαμπιρικού μύθου, βασισμένη αμυδρά σε διήγημα του Ιρλανδού Σέρινταν λε Φανού.
Rena Mandel - Vampyr (1932) | Choker necklace, Pearl necklace, Necklace
Σαφώς επηρεασμένος από το λογοτεχνικό «Δράκουλα» του Μπραμ Στόκερ και τον «Νοσφεράτου» του Φ.Β. Μουρνάου, ο Ντράγερ ζωντανεύει μια ατμόσφαιρα γοτθικού τρόμου, χωρίς όμως να καταφεύγει σε εξπρεσιονιστικές στιλιστικές­ επιλογές ή να αξιοποιεί ηχητικά εφέ (ακόμη και οι διάλογοι είναι λιγοστοί).
Vampyr (1932) - IMDb
Αφηγούμενος την ιστορία ενός νεαρού λάτρη του μεταφυσικού και του απόκοσμου, ο οποίος καταφθάνει στο πανδοχείο ενός χωριού και γίνεται μάρτυρας της επίθεσης ενός βαμπίρ σε μια νεαρή γυναίκα, ο Δανός σκηνοθέτης μας παρασύρει σε ένα ζωντανό εφιάλτη, όπου οι φόβοι του υποσυνείδητου γίνονται απειλητικά τέρατα της πραγματικότητας.
Σουρεαλιστικές εικόνες, μη ορθολογική πλοκή, κατάδυση σε έναν απόλυτα απειλητικό κόσμο και μια ονειρική, αφηγηματικά πρωτοποριακή κινηματογραφική εμπειρία.

Αφήστε ένα σχόλιο