Νέα

Νέα έκδοση: “Αναζητώντας την Άνδρο. Κείμενα και εικόνες 15ου-19ου αι. από τη Συλλογή Ευστάθιου Ι. Φινόπουλου”

Αναζητώντας την Άνδρο. Κείμενα και εικόνες 15ου-19ου αι. από τη Συλλογή Ευστάθιου Ι. Φινόπουλου

Ένας τόμος αφιερωμένος στην Άνδρο, με υλικό προερχόμενο κυρίως από τη Συλλογή Ευσταθίου Ι. Φινόπουλου του Μουσείου Μπενάκη. Μια πολυπρισματική εικόνα του βορειότερου νησιού των Κυκλάδων, όπως έχει παραδοθεί από περιηγητές, ιεραπόστολους, αρχαιολόγους, ιστορικούς, επιστήμονες, χαρτογράφους και ζωγράφους σε διάστημα πέντε αιώνων. Επιλεγμένα κείμενα, χάρτες, σχέδια, χαρακτικά και σπάνιες φωτογραφίες -υλικό γνωστό ή δημοσιευόμενο για πρώτη φορά- αποτυπώνουν την καθημερινή ζωή, τους κατοίκους, την ιστορία, τα μνημεία και τα τοπία της Άνδρου, σχηματίζοντας μια γοητευτική βιογραφία του νησιού από τον 15ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Επιστημονικοί συνεργάτες Συλλογής: Μαρία Ξεναρίου, Μίρκα Παλιούρα, Κωνσταντίνος Ι. Στεφανής

Σημείωμα για την έκδοση  της Ειρήνης Ι. Δάμπαση, Διευθύντριας Καϊρείου Βιβλιοθήκης

“Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη αισθάνεται μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για την ολοκλήρωση ενός εμπνευσμένου προγράμματος που οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου Αναζητώντας την Άνδρο. Το βιβλίο αυτό αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού, προσφέροντας, ταυτοχρόνως, στους κατοίκους του, τους επισκέπτες και όλους τους ενδιαφερόμενους ένα εντυπωσιακό πανόραμα πληροφοριών και εικόνων.

Η σχολαστική επιμέλεια με την οποία υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, με την πλούσια τεκμηρίωση και τον κατατοπιστικό υπομνηματισμό, καθιστά το βιβλίο όχι απλώς απαραίτητο εργαλείο μελέτης αλλά και γοητευτικό οδηγό.
Ο Στάθης Φινόπουλος, παθιασμένος συλλέκτης περιηγητικών έργων, είχε την ιδέα να συγκεντρώσει, να μεταφράσει και να εκδώσει περιγραφές της Άνδρου, πλαισιώνοντάς τες με συναφή χαρακτικά και χάρτες. Στο έργο αυτό βρήκε πρόθυμο συμπαραστάτη και συνεργάτη τον Δημήτρη Πολέμη, πρωτεργάτη και διευθυντή της Καϊρείου Βιβλιοθήκης. Οι δυο μαζί σχεδίασαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που ανοίχτηκε στην πορεία πέρα από τη Συλλογή Φινόπουλου για να περιλάβει και άλλα τεκμήρια, πολλά από τα οποία ήταν δυσεύρετα και ελάχιστα γνωστά. Τον συντονισμό και την υλοποίηση του επίπονου αυτού έργου ανέθεσαν στη φιλόλογο-παλαιογράφο Μαρία Γιουρούκου, που εργάστηκε για τον σκοπό αυτό με απαράμιλλο ζήλο. Και το Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο δωρήθηκε τελικώς η Συλλογή, αγκάλιασε το εγχείρημα οδηγώντας το σε επιτυχή ολοκλήρωση με την επίβλεψη του υπεύθυνου των εκδόσεών του Δημήτρη Αρβανιτάκη.
Μεγάλη χαρά και ικανοποίηση προκάλεσε στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη και η συνεργασία τόσο πολλών ανθρώπων, διαφόρων ειδικοτήτων: φιλολόγων, ιστορικών, παλαιογράφων, χαρτογράφων, μεταφραστών, βιβλιοθηκονόμων και επιμελητών. Σε τέτοιου είδους συνεργασίες προσβλέπει για τη συνέχιση μιας πλούσιας παράδοσης γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της Άνδρου. Η  αγάπη με την οποία εργάστηκαν τόσο πολλοί συντελεστές φαίνεται καθαρά στο τελικό αποτέλεσμα.”

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio