Νέα

Ο Ανδριώτης πια David Edgerly καλεί στους ανθρώπους του τουρισμού να συνεισφέρουν στη συντήρηση και τον καθαρισμό των μονοπατιών της Άνδρου

Όταν πρωτοξεκίνησα να πεζοπορώ στα μονοπάτια της Άνδρου, πριν από 15 χρόνια περίπου, τα μονοπάτια δεν ήταν σηματοδοτημένα και ήταν σχεδόν φραγμένα από αγκαθωτούς θάμνους και κλαδιά. Συχνά έχανα το δρόμου μου, γύριζα μπρος πίσω και ξόδευα ώρες ατελείωτες να παλεύω με την πυκνή βλάστηση προκειμένου να βρω τη σωστή διαδρομή- διαδρομές που οδηγούσαν από χωριό σε χωριό, από κτήμα σε κτήμα, πολύ πριν οι αυτοκινητόδρομοι κατασκευαστούν. Η ταλαιπωρία άξιζε γιατί σιγά σιγά η ομορφιά αυτών των μονοπατιών και η τέχνη των προηγούμενων γενεών που κατασκεύασαν τα μονοπάτια και της ξερολιθιές ολόγυρα αποκαλύπτονταν.

 

Κάποιες φορές έβρισκα στο δρόμο μου απρόσμενες πηγές νερού, υπέροχα κατασκευασμένα τεράστια πέτρινα γεφύρια που έμοιαζε ακατανόητο από ποιό μέρος σε ποιο οδηγούσαν και γιατί. Άλλες φορές περνούσα από στοιχειωμένα, εγκαταλελειμένα χωριά ολόκληρα ή μικρές συστάδες πέτρινων οικημάτων. Ποιοι ζούσαν εκεί άραγε ; Πότε εγκατέλειψαν την περιοχή; Γιατί έφυγαν ;

Μετά από πολλές εξαντλητικές εξερευνήσεις, ευτυχώς έμαθα για μια καταπληκτική ομάδα με το όνομα  Andros Routes (www.androsroutes.gr) με συντονίστρια την Όλγα Καραγιάννη και μια ομάδα ενθουσιωδών ντόπιων και ξένων εθελοντών που ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο εγχείρημα να ξανανοίξουν εκατοντάδες χιλιόμετρα αυτών των μονοπατιών, να τοποθετήσουν σήμανση, να φέρουν τις διαδρομές σε διεθνή standard ποιότητας γνωρίζοντας έτσι στους περιπατητές την πλούσια κληρονομιά και τη μοναδική βιοποικιλότητα της Άνδρου. Οι εθελοντές του εγχειρήματος Andros Routes συντηρούν και καθαρίζουν τις διαδρομές αυτές κάθε χρόνο προκειμένου όλοι να μπορούμε να τις απολαμβάνουμε. Οι διαδρομές αυτές είναι ανοικτές, διαθέσιμες σε όλους και είναι τόσο ενθαρρυντικό που βλέπει κανείς τόσες διαφορετικές ομάδες να προωθούν τη χρήση τους.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι παρόλο που αρκετή από αυτή την κρίσιμη εργασία συντήρησης των διαδρομών πραγματοποιούν οι εθελοντές, απαιτούνται αρκετοί πόροι για την παροχή εξοπλισμού και τη λειτουργία του οργανισμού που διαχειρίζεται το εγχείρημα Andros Routes ώστε να συνεχίζει αυτό το ζωτικό έργο.

 

Θα ήθελα να ενθαρρύνω ομάδες και επιχειρήσεις που προωθούν και προβάλλουν τη χρήση των μονοπατιών καθώς και μεμονωμένους ιδιώτες που απολαμβάνουν την πεζοπορία στην Άνδρο, μαθαίνοντας περισσότερα για την πλούσια ιστορία και την βιοποικιλότητα του νησιού να συμμετάσχουν στο εγχείρημα Andros Routes στηρίζοντας το κρίσιμο έργο της συντήρησης και καθαρισμού των μονοπατιών της Άνδρου.

Ο οργανισμός που διαχειρίζεται το εγχείρημα Andros Routes είνα το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου www.androsresearchcenter.org
Το πως μπορεί κανείς να βοηθήσει το εγχείρημα Andros Routes μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του εγχειρήματος εδώ https://www.androsroutes.gr/el/simmetoxi/

1 Comment

  • Και οπωσδήποτε οι οικονομικά εύρωστοι καλό είναι να προσφέρουν σε αυτή την εξαιρετική προσπάθεια! Ευτυχώς η Άνδρος έχει πολλούς , δυστυχώς δεν έχουν ακόμα αναλάβει κυρίαρχο ρόλο στην αναστήλωση της Άνδρου και στην ανάδειξή της σε κυρίαρχη δύναμη σε πολιτιστικό, ιστορικό, οικολογικό και βεβαίως οικονομικό επίπεδο, όπως και όσο της αξίζει…..δεν αρκούν οι 3-4 , χρειάζονται ΟΛΟΙ.

Αφήστε ένα σχόλιο