Νέα

Οι τιμές στους Μπιρίκους, τα λάβαρα της επανάστασης και το κάψιμο της Κανάριας

Το Σάββατο 21 Αυγούστου 2021, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων με τις οποίες το “Κληροδότημα Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη” θέλησε να τιμήσει τα 200 χρόνια από το 1821, έγινε αναπαράσταση της ανύψωσης των λαβάρων της Επανάστασης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα της Άνδρου, όπως είχε γίνει στις 10 Μαΐου 1821 από τον Θεόφιλο Καΐρη και τον Άγιο Άνδρου Διονύσιο Καρκάκη.

Η πομπή με επικεφαλή τον σημαιοφόρο πατέρα Αέτιο και πολλούς ακόλουθους, επίσημους καλεσμένους του Ιδρύματος Μωραΐτη, εκπροσώπους σωμάτων ασφαλείας, το χορευτικό του συλλόγου γυναικών Άνδρου “Χορεύανδρος”, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το συγκρότημα Amorosa και πλήθος κόσμου, ξεκίνησε από την πλατεία Γηροκομείου και μέσω της Αγοράς έφτασε μπροστά στον Άγιο Γεώργιο όπου ο Αέτιος ως άλλος Θεόφιλος Καΐρης ανέβηκε στο καμπαναριό και στοχευμένος από εκαντοντάδες κινητά και  ανεμίζοντας το λάβαρο έψαλε τον Εθνικό ύμνο μαζί με τον κόσμο και βροντοφώναξε  το “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ”. Κατά γενική ομολογία ήταν πολύ πειστικός στο ρόλο του και κρίμα που δεν έχει πάρει μέρος σε προηγούμενες παραγωγές αλλά ποτέ δεν είναι αργά!

Κατόπιν  στην πλατεία Αφανούς Ναύτη  τιμήθηκαν δια των πέντε απογόνων τους τα δύο αδέλφια Άνδριοι αγωνιστές  Αντώνιος και Νικόλαος Εμπειρίκος του Λεονάρδου, που όχι μόνον έδωσαν τουλάχιστον δύο πυρπολικά στον αγώνα για  αλλά εξόπλισαν και αρχήγευσαν ενός στολίσκου τεσσάρων πλοίων στην ναυμαχία της Καρύστου εναντίον της Τουρκικής Μοίρας. Στη μικρή τελετή μίλησε ο Νίκος Σιγάλας, πρόεδρος του Ιδρύματος, ο υφυπουργός παιδείας, κ. Άγγελος Συρίγος, ο κ. Αχιλλέας Α. Σταματιάδης και η κ. Χαρούλα Κριεζή Σβυριάδη.

Για τον αγωνιστή Αντώνιο Εμπειρίκο τιμητική πλακέτα παρέλαβαν η Κατερίνα και Αλέξανδρος Βραχνός για τη 105χρονη μητέρα τους Μάρω Κριεζή Βραχνού και  η κ. Χαρούλα Πολέμη Ροδοπούλου για τον αδελφό της Σπύρο Μ. Πολέμη.

Για τον Νικόλαο Μπιρίκο τιμητική πλακέτα έλαβε ο κ. Στρατής Πορφυράτος, η κ. Μαρίκα Στυλιανίδου και η κ. Μάρω Σταματιάδη.

Μετά τις βραβεύσεις ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί με το Χορεύανδρος και το Λύκειο Ελληνίδων της Σύρου με τη συνοδεία των μουσικών του του Amoroza

Η εκδήλωση τελείωσε με αναπαράσταση του καψίματος της Κανάριας του θρυλικού πυρπολικού της οικογένειας των Εμπειρίκων που ομοίωμά της πέρασε φλεγόμενο κοντά από τη πλατεία ενώ οι γνωστοί πυρπολητές της Άνδρου άναβαν μάσκουλα  και έκαιγαν κροτίδες στο λιμάνι.

 

2 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio