Νέα

Δύο Λόγια εις μνήμην  Φίλιππου Μωραΐτη από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου, κύριο Ν. Σιγάλα

Δύο Λόγια εις μνήμην  Φίλιππου Μωραΐτη

από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου, κύριο Ν. Σιγάλα

ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μωραΐτη , Νίκος Σιγάλας

Φίλιππε ,  φίλε μου, γιατρέ μου, ανταποκρινόμενος στο αίτημά σου να πω δύο λόγια  για  σένα, όταν θα έρθει η θλιβερή ώρα  της αναχώρησής σου για το μεγάλο ταξίδι και σεβόμενος την επιθυμία της οικογένειάς σου να μην εκφωνηθούν επικήδειοι, θεώρησα σωστό να γράψω δυο λόγια στη μνήμη σου, πιστός στο πικρό καθήκον  που μου ανέθεσες .

«Όταν θα έρθει η δύσκολη ώρα του αποχωρισμού,   θέλω  να  πεις   πόσο πολύ αγάπησα τον τόπο μου , το  νησί μας ,την  Άνδρο μας και πως προσπάθησα να τον υπηρετήσω όπως μπορούσα, από κάθε θέση που βρισκόμουν».

Έτσι μου είπες .Θα  προσπαθήσω  να το πω  με τα δικά μου λόγια και ελπίζω να τα καταφέρω .

Η πρώτη μας επαφή ήταν στο οδοντιατρείο σου ,εκεί πίσω από την τότε Λέσχη Ανδρίων.

Εγώ 7 χρονών συνοδευόμενος  από την μητέρα μου και συ με την άσπρη σου μπλούζα .

Ήσουν ο πρώτος μου οδοντίατρος.

Θυμάμαι πως παρόλο τον παιδικό μου φόβο , με τα ήρεμα καθησυχαστικά σου λόγια και την απεριόριστη υπομονή και καλοσύνη, με ηρέμησες.

Φαντάζομαι πως πολλοί  Ανδριώτες   αντιμετώπισαν την ίδια συμπεριφορά και οδοντιατρική περίθαλψη από τον νεαρό τότε οδοντίατρο της  Άνδρου , Φίλιππο Μωραΐτη.

Η δεύτερη προσωπική γνωριμία μας ήταν  το  1970.  Τότε, εσύ ως έφορος ιστιοπλοΐας του Ναυτικού Ομίλου και μετέπειτα ως πρόεδρος που υπηρέτησες από το 1973 έως το 1975, ήσουν ο πρώτος που ξεκίνησες το Ναυταθλητικό τμήμα Ιστιοπλοΐας του ΝΟΑ.

Είχαμε μαζευτεί καμιά 40αριά Ανδριωτάκια και μας μίλησες για την Ιστιοπλοΐα , εκεί στην τότε Λέσχη του ΑΟΦ, όπου μας δίδαξες τα θεωρητικά μαθήματα ιστιοπλοΐας , μας μετέφερες τον ζήλο  και την αγάπη σου για το άθλημα.

Μας είπες ότι ήταν καθήκον μας, να μάθουμε ως  νησιώτες που ήμασταν να κολυμπάμε καλά, αλλά και να μάθουμε να καβαλάμε τον άνεμο με ασφάλεια .

Τότε μάθαμε να ταξιδεύουμε με τα ΟPTIMIST ,τα LASER και τα 420.

Ήταν τόσος ο ενθουσιασμός μας,  που τον πρώτο χρόνο  πήραμε άδεια ιστιοπλόου 38  Ανδριωτάκια .

Η πραγματική μας γνωριμία και φιλία όμως έγινε το 2011 . Τότε μου ζήτησες να εκπροσωπήσω το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως στο Δ.Σ του Ιδρύματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη  Άνδρου, του οποίου ήσουν πρόεδρος.

«Θέλω να με βοηθήσεις να υπηρετήσουμε την Άνδρο μας. Μέσα από το Ίδρυμα Μωραΐτη  μπορούμε να κάνουμε πολλά για τον τόπο μας», μου  είπες.

Δεν  ήταν δύσκολο να συμμεριστώ τον ενθουσιασμό σου και το δέχτηκα αμέσως με χαρά. Και κάναμε όντως πολλά, συμβάλλοντας στην διατήρηση των παραδόσεων του τόπου μας και των Κυκλάδων γενικότερα, προσφέροντας στην εκπαίδευση και διευρύνοντας με εκδηλώσεις, επισκέψεις και εκδρομές τους πνευματικούς ορίζοντες των παιδιών μας, ενισχύοντας τους μεγάλους πολιτιστικούς φορείς της Άνδρου μας και κυρίως βοηθώντας εκατοντάδες συμπολίτες μας που βρίσκονταν σε δύσκολη κατάσταση.  Είμαι σίγουρος ότι με την σεμνότητά σου δεν θα ήθελες να αναφερθούν όλες οι δράσεις μας που εσύ ενέπνεες, αλλά θεωρώ υποχρέωση μου να το κάνω.

Ενισχύσαμε τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Αποικίων Άνδρου, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του Εμπειρίκειου Γυμνασίου Άνδρου, του Δημοτικού Σχολείου Άνδρου και του Νηπιαγωγείου Μπατσίου Άνδρου, την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, την Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων, το Ινστιτούτο ΝΕ Ερευνών- Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, τον Σύλλογο των Απανταχού Παλαιοπολιανών Άνδρου για τις ανασκαφές στην Παλαιόπολη, τον Θεατρικό Όμιλο Άνδρου, την Δόλιχος Εταιρεία Θεάτρου – Θέατρο Πορεία, τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Γαυρίου, τον Μουσικό Σύλλογο Άνδρου και οργανώσαμε τα δωρεάν μαθήματα Παραδοσιακών Οργάνων και πάρα πολλά ακόμη.

Μέσα από την συνεργασία μας αυτήν είδα για άλλη μια φορά την αγάπη σου, αλλά και την αγωνία σου για την Άνδρο μας.

Με την συμβολή σου  και την επιρροή σου, στους Ιδρυτές  Δημήτρη και Λιλίκα Μωραΐτη, δημιουργήθηκαν τα δύο Ιδρύματα Άνδρου και Σύρου και το νησί μας, η Άνδρος απέκτησε ένα μεγάλο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό Ίδρυμα. Τα δύο Δ.Σ βρίσκονται παρόντα  σήμερα εδώ για να σε τιμήσουμε.

Από το 2018 όταν η υγεία σου είχε ήδη κλονιστεί, μου ζήτησες με επιμονή να σε αντικαταστήσω στη θέση του Προέδρου του Δ .Σ. και τότε ξεκίνησε μια καθημερινή επαφή, που μας έκανε να μοιραζόμαστε τα όνειρα μας και την αγάπη μας για το τόπο μας.

Αγοράσαμε το κτήριο της επιλογής σου για έδρα του Ιδρύματος στην Άνδρο και σχεδιάσαμε μαζί το πως ήθελες να γίνει, με το μουσείο της οικογένειας Μωραΐτη μέσα σ΄αυτό.

Αγαπητέ φίλε η Άνδρος σου σε ευχαριστεί για την αγάπη σου στο νησί μας και σε ευγνωμονεί για την ανιδιοτελή προσφορά σου σε αυτό.

Αγαπητέ φίλε εκ μέρους και των δυο Δ.Σ. που είχες τη χαρά και την τιμή να υπηρετήσεις ως Πρόεδρος για 9 χρόνια, σου ευχόμαστε Καλό Ταξίδι, Καλό Παράδεισο.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio