Νέα

Χρόνια Πολλά και Καλά απο την Γκλίσιζα στις Χάρτες

eisodia-theotokoy-sti-glizisa-stis-hartes-androu-vanglouk-androsfilm-1

 Χρόνια Πολλά και καλά σε όλες τις Μαρίες και Δέσποινες του Νοέμβρη!

22 Νοεμβρίου 2016

eisodia-theotokoy-sti-glizisa-stis-hartes-androu-vanglouk-androsfilm-5
Ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου στις Χάρτες μετράει κοντά 8 αιώνες απο την Κτίση του. Υπήρξε ο Πρώτος Ενοριακός Ναός της περιοχής και εξυπηρετούσε τις Χάρτες και το Πυργάκι. Έμεινε και παραμένει γνωστός με το όνομα Γκλίσιζα. Δίπλα στον Ναό υπήρχαν κτίσματα, ξενώνες οπου ασκήτευαν οι καλόγεροι, που εξυπηρετούσαν την περιοχή. Στο εσωτερικό του Ναού αριστερά και δεξιά σώζονται οι χτιστές καμάρες – στασίδια των μοναχών.
eisodia-theotokoy-sti-glizisa-stis-hartes-androu-vanglouk-androsfilm-6
Ο Ναός της Γκλίσιζας επίσης συνδέετε με ένα σημαντικό θαύμα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Δύο κάτοικοι των Χαρτών πηγαίναν σε κάποιο πανηγύρι στο Καλυβάρι. Όπως κατέβαιναν απο την Στενή προς την Γκλίσιζα είδαν μία καλόγρια να σκουπίζει τον περίβολο του Ναού. Κατέβηκαν να την συναντήσουν γιατι τους φάνηκε περίεργη η παρουσία της, μιας που δεν υπήρχαν μοναστήρια εκει γύρω. Όταν έφθασαν στον Ναό η Καλόγρια ειχε εξαφανιστεί και στο μέρος που σκούπιζε ειχαν φανερωθεί πλάκες που σκέπαζαν μνημεία. Την επομένη κατέβηκαν στον Ναό με τον Ιερέα και αφού έκαναν τρισάγιο άνοιξαν τα μνημεία και τοποθέτησαν τα λείψανα σε μικρό πέτρινο οστεοφυλάκιο, που έχτισαν στο πίσω μέρος του Ναού.
eisodia-theotokoy-sti-glizisa-stis-hartes-androu-vanglouk-androsfilm-2
Εκεί παραμένουν μεχρι και σήμερα περιμένοντας το Σάλπισμα του Αγγέλου και την Ημέρα της Θείας Κρίσης. Πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου, οπου δεκάδες κάτοικοι των γύρω χωριών, μαζεύονται να τιμήσουν την Παναγία του “Νοέμβρη”. Χρόνια Πολλά και Καλά στα χωριά μας.

Εξωραϊστικος Πολιτιστικός Σύλλογος Μακροταντάλου Άνδρου “Η ΦΑΣΑ”

2 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio