Νέα

Φιλοπρόοδος Όμιλος «το Γαύριο»: Αναγκαία η ενημέρωση των βουλευτών για την καταστροφική επέλαση των ανεμογεννητριών στο νησί.

Πριν από μερικούς μήνες, 17 σύλλογοι της Άνδρου είχαμε  συνυπογράψει και δημοσιοποιήσει ένα κείμενο εκφράζοντας τις ανησυχίες μας, σχετικά με την καταστροφή στο περιβάλλον που έχει γίνει  σε ορισμένες περιοχές του νησιού μας κατά την διαδικασία εγκατάστασης Ανεμογεννητριών (Φραγκάκι, Μαραθιά). Δυστυχώς η καταστροφή συνεχίζεται, αυτή την φορά σε  παραλίες που αποτελούν ιδιαίτερης προστασίας οικοσυστήματα (οδηγία Ευρωπαϊκής Ένωσης αρθρ.6 περί προστασίας περιοχών Natura).

Έχει γίνει γνωστό  από το διαδίκτυο, η κατασκευή αυθαίρετης προβλήτας στον αιγιαλό της περιοχής Στενό Δ.Ε. Κορθίου από σκυρόδεμα, με επίστρωση από ογκώδεις κυβόλιθους  και παρότι η Λιμενική Αρχή από 3/11/2021 που διαπίστωσε την παρανομία και έδωσε εντολή να σταματήσει το έργο καταθέτοντας μήνυση , οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.

Η κατασκευή αυτή καθώς και η διάνοιξη δρόμου πολλών μέτρων, κατά πλάτος και μήκος στη συνέχεια του αιγιαλού που έγινε για την εκφόρτωση των ανταλλακτικών Ανεμογεννητριών για τη θέση Φραγκάκι, άνοιξε την όρεξη και στις άλλες εταιρίες που έχουν πάρει άδεια και συγκεκριμένα, δημοσιοποιήθηκε σχέδιο για προβλήτα με συνεχόμενο δρόμο, στην  παραλία  Ζόρκο (από τις ωραιότερες παραλίες πανελλαδικά). Οι επισημάνσεις για προσωρινές κατασκευές που θα αποξηλωθούν όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση δεν μας καθησυχάζουν, όταν στην σχετική Μελέτη αναφέρεται ότι η κατασκευή αυτή θα χρησιμοποιείται σε όλο το διάστημα λειτουργίας των Α/Γ.   Εξάλλου οι πληγές από τα ογκώδη βαρέως τύπου μηχανήματα θα είναι τόσο μεγάλες και η αλλοίωση  στο περιβάλλον μη αναστρέψιμη, για πάρα πολλά χρόνια.

Θεωρούμε ότι σ’ αυτή την βάναυση παρέμβαση στο περιβάλλον του νησιού μας δεν θα πρέπει να μείνουμε απαθείς και μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε  αναδεικνύοντας το πρόβλημα.

Για το σκοπό αυτό, ο  Σύλλογος  μας αποφάσισε να  σας καλέσει να διοργανώσουμε από κοινού μία εκδήλωση στην οποία θα κληθούν βουλευτές όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου ώστε να τους ενημερώσουμε  για την καταστροφή του περιβάλλοντος που ήδη έχει γίνει, αλλά και την επερχόμενη, από τις πολλές αδειοδοτήσεις που υπάρχουν για το νησί μας και να ζητήσουμε να αναδείξουν το θέμα με τον πιο πρόσφορο τρόπο. Στην εκδήλωση επίσης θα καλέσουμε τους νομικούς, τους επιστήμονες και όσους γνωρίζουν το ιστορικό του θέματος  από τους  οποίους θα ζητήσουμε να ενημερώσουν τους παριστάμενους.

Πιστεύουμε ότι  οι σύλλογοι της Άνδρου όταν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να πετύχουμε πολλά για το νησί μας, κυρίως όμως τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του, προστατεύοντας το περιβάλλον.  

Έφη Πανταζή

Πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Ομίλου «το Γαύριο»

2 Σχόλια

  • Είναι απορίας άξιο πώς ενώ έχει γίνει παύση εργασιών λόγω παρανομιών στην προβλήτα, αυτή χρησιμοποιείται επίσης παρανόμως από το πλοίο που τις μεταφέρει και οι Εισαγγελείς είναι άφαντοι. Ακόμα και μετά την εκπνοή του αυτοφόρου κι εφόσον υπάρχουν φωτογραφίες όπου φαίνονται πλοίο και συμμετέχοντες στην απολύτως παράνομη διαδικασία μπορούν να ασκηθούν οι προβλεπόμενες διώξεις. Πέραν τούτου αναρωτιέμαι τι είδους δήλωση προορισμού υπέβαλλε το πλοίο κι από ποιον εγκρίθηκε αυτή, δεδομένης της διερεύνησης των παρανομιών (εκτός κι αν πρέπει να δεχθούμε ότι ο οποιοσδήποτε φορτώνει σ΄ένα πλοίο ό,τι γουστάρει και το ξεφορτώνει επίσης όπου και όποτε γουστάρει). Έστω και εκ των υστέρων θα περίμενα κάποιος να σώσει την αξιοπρέπεια της δικαιοσύνης.

  • Χειμαζόμενη άνευρη χωρίς φωνή και αντίδραση πράξεων ανδριακή κοινωνία , έρμαιο συμφερόντων μεγαλοεργολάβων και ντόπιων μικρών,που θαμπώθηκαν απο τα καθρεπτάκια και τις χάντρες,που προσέφεραν οι πρώτοι.

    Ηθελέστα και παθέστα!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio