Νέα

Γιάννη Μπακέλα: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «ατυχήματος»

Η είδηση της φωτιάς στον χώρο του δεματοποιητή στις 25/11/2021 στην θέση Σταυροπέδα, μας γέμισε ανησυχία αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας εξέπληξε. Για όποιον διαθέτει στοιχειώδη κοινή λογική, η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων βρίσκονταν αραδιασμένοι σε ανοικτό χώρο με κίνδυνο κάποια στιγμή να αναφλεγούν.

Δυστυχώς η λύση της δεματοποίησης, με τον τρόπο που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο νησί μας, αποτελεί μια λύση πρόχειρη και ακατάλληλη γιατί στην ουσία πρόκειται για μία χωματερή με δέματα και με διάσπαρτα σκουπίδια που περιμένουν  την δεματοποίησή τους.

Η σημερινή δημοτική αρχή προεκλογικά επέκρινε τον προηγούμενο δήμαρχο για την διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κ. Λοτσάρης δε, παρουσιάζονταν με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό, λέγοντας ότι έχει έτοιμη λύση ώστε η Άνδρος να μην ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις, όπως ανεξέλεγκτες φωτιές και παράνομες  χωματερές. Μάλιστα υποστήριζε ότι σε έξι μήνες ή το πολύ σε ένα χρόνο, ο δεματοποιητής θα μεταφέρονταν σε άλλο χώρο αδειοδοτημένο μιας και σε αυτόν είχε λήξη η άδεια και λειτουργούσε παράνομα.

Ακούστε τον κ. Λοτσάρη στο debate αλλά και στις προεκλογικές του ομιλίες… (video 1 + video 2)

Δυστυχώς όμως η δημοτική αρχή εγκλωβίστηκε από τις πολλές λύσεις που πρότεινε (δυνατή ανακύκλωση, μεταφορά δεματοποιήτη, μεταφορά σκουπιδιών στην Αθήνα κ.α.) και τελικά φτάσαμε να ζούμε το ίδιο σκηνικό… με τη φωτιά να καίει εδώ και είκοσι μέρες…

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Τηνιακός, αφού εξαφάνισε ως διά μαγείας τις σκουπιδόμπαλες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αντί να ”νοικοκυρέψει” το χώρο και να δημιουργήσει μία νέα κατάσταση με σωστές προδιαγραφές, έφερε το απόλυτο χάος όπως φαίνεται στο επόμενο βίντεο.

 

Το παράδοξο είναι ότι  οι κύριοι Λοτσάρης και Τηνιακός συνεχίζουν να καταβάλουν πολλές χιλιάδες ευρώ στον εργολάβο που είχε αναλάβει με απευθείας ανάθεση τη δεματοποίηση, χωρίς όμως ουσιαστικά να γίνεται δεματοποίηση αλλά ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων και μάλιστα σε έναν χώρο που οι άδειες έχουν λήξει – πληρώνοντας κιόλας 5.500 ευρώ το μήνα ως ενοίκιο.

Σε διάφορα site όπως zougla.gr και pitsounicity.gr περιγράφονται τα εν λόγω.

https://www.zougla.gr/greece/article/emfilios-polemos-stin-andro-gia-ta-skoupidia

https://www.pitsounicity.gr/aftodioikisi/aporrimmata-anakyklosi/skandalodeis-apeftheias-anatheseis-ston-dimo-androu-tou-ant-deona

Είναι προφανές ότι δίκαια οι κάτοικοι των γύρω  χωριών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Χώρας, διαμαρτύρονται καθώς εισπνέουν τον τοξικό καπνό από την φωτιά που καίει εδώ και είκοσι μέρες.

Η αδυναμία του κ. Λοτσάρη να διαχειριστεί το «νούμερο ένα» θέμα του νησιού μας είναι εμφανέστατη, καθώς οι όποιες πρωτοβουλίες γύρω από ανακύκλωση, πράσινα σημεία, σπιτάκια ανακύκλωσης κ.α. … εξανεμίστηκαν…

Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι ως αντιπολίτευση – παρόλο που προσωπικά δεν συνηθίζω να αναδημοσιεύω ούτε να αναδεικνύω θέματα που δυσφημούν το νησί μας – να καυτηριάσουμε τους χειρισμούς της διοίκησης σε ένα θέμα με οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο νησί μας. Η κατάσταση αυτή δεν ταιριάζει στην Άνδρο μας και προσβάλει τον πολιτισμό μας. Φανταστείτε μέσα στο καλοκαίρι αν συνέβαινε κάτι ανάλογο, τι θα σήμαινε για τον τουρισμό μας…

Αντί λοιπόν να αναλωνόμαστε στο θάψιμο των σκουπιδιών σε διάφορα σημεία του νησιού, όπως έγινε π.χ. στον Άγιο Φανούριο στο Κόρθι, – θάβοντας μαζί και την αξιοπρέπεια μας – είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε ένα  ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την διαχείριση των σκουπιδιών αλλά και για την εκμετάλλευση αυτών, καθώς όπως φαίνεται και το ΧΥΤΥ αργεί. Σήμερα στην Ευρώπη, αλλά δειλά δειλά και σε κάποιες πόλεις της χώρας μας, τα απορρίμματα αποτελούν πηγή πλούτου και θέσεων εργασίας.

Σε κανέναν Ανδριώτη δεν αρέσει η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής που υφίσταται αλλά και η δυσφήμηση του νησιού που ενδεχομένως θα προκύψει. Έχουμε την ευκαιρία και την δυνατότητα μέσα από Ευρωπαϊκούς πόρους να δημιουργήσουμε και να κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές κάτι καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε.

Ελπίζω το 2022 να είναι ένα έτος ελπιδοφόρο και πιο φωτεινό για τον τόπο μας…

Καλά Χριστούγεννα και Καλές Γιορτές σε όλους!!!

Μπακέλας Ιωάννης

Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio