Νέα

Οι βροχές βλάπτουν σοβαρά τους περιστεριώνες, ο δεύτερος γκρεμίστηκε στο Μπατσί

Με διψασμένα ακόμα τα χώματα του νησιού και τα ρέματα, Γενάρη μήνα, ακόμα χωρίς τρεχούμενα νερά, οι λίγες ήσυχες βροχές που έπεσαν μέχρι τώρα, δεν προξένησαν καμία ζημιά, μόνο  δύο μέχρις στιγμής  περιστεριώνες την πλήρωσαν τη νύφη και θα γραφτεί αυτό επίσημα και στα χαρτιά ,  ο ένας τον Οκτώβριο  που με πρόσχημα μια βροχή που δεν ήρθε ποτέ, του γκρέμισαν, όλο το πάνω τμήμα και ο άλλος στο Μπατσί πριν 15 μέρες, με νυχτερινή βροχή, γκρεμίστηκε τελείως από μία  μπουλντόζα.

Κτισμένος πριν πολλά χρόνια  πάνω από το μικρό  χωριό, ήταν ορατός από παντού, κυρίως από τα πλοία και ήταν ένα συν στην όλη γραφικότητα  του Μπατσίου, μέχρι και στη πιο γνωστή καρτ ποστάλ του μπήκε. Με την γνωστή τουριστική ανοικοδόμηση των τελευταίων 50 χρόνων ο περιστεριώνας χάθηκε μέσα στα πολυώροφα τουριστικά καταλύματα   και να που δεν έφθασε μόνο αυτό, αλλά τον γκρέμισαν γιατί έπρεπε να τσιμεντοστρωθούν  και τα 30 τετραγωνικά του για την περαιτέρω  τουριστική μας ανάπτυξη. Άξιοι της κακομοιριάς μας είμαστε …

5 Σχόλια

 • Δε χωρά συζήτηση αν πρόκειται για ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ενέργεια καθ’όλα ΠΑΡΑΜΟΝΗ. Είναι και με το παραπάνω αν αναλογιστεί κανείς το ειδικό βάρος του εκλιπόντος πια αυτού μικρού ταπεινού μνημείου μιας άλλης εποχής και φυσιογνωμίας του τόπου. Το Μπατσί είναι πολύ επιβαρυμένο στο οικιστικό του αποτύπωμα από τις τουριστικές πιέσεις που δέχεται ο τόπος … Αλλά αυτά συμβαίνουν καθώς λείπει το μεράκι, ο σεβασμός και η αγάπη για τον τόπο και τα χαρακτηριστικά του. Ο περίοπτος αυτός περιστεριώνας στεκόταν σε σημείο που δέσποζε σε όλο τον οικισμό και πραγματικά θα λείψει από το Μπατσί, θα λείψει από τις φωτογραφίες των τουριστών και στη συλλογική μνήμη του τόπου. Τη θέση του βέβαια θα λάβει μια σουίτα.
  Δυστυχώς για το Μπατσί άνθρωποι χωρίς αισθητική, αίσθηση του μέτρου, με καθαρά ιδιοτελής σκοπούς και καθόλου σεβασμό για τον τόπο, θα επέμβουν στο τελευταίο αδιατάρακτο κομμάτι του οικισμού κι όπως ήδη ξεκίνησαν η συνέχεια προβλέπεται πολύ ανησυχητική! Το ίδιο έχει συμβεί και αλλού (1) όσο κι αν ανόητα ευχαριστιόμαστε!
  Το εν λόγο ακίνητο έχει ιδιοκτήτη, η μελέτη για της εκμετάλλευση του έχει τεχνικούς συμβούλους-μελετητές και ο χωματουργός* έχει ονοματεπώνυμο.
  Το νησί έχει αρχές, έχει δήμαρχο, αντιδημάρχους, ειδικούς συμβούλους, αντιπολίτευση. Το Μπατσί έχει συλλόγους, πρώην και νυν τοπική κοινότητα και πρώην δημάρχους Υδρούσας. Όλοι για το καλό του τόπου και για τα κοινά φυσικά … αναμένουμε λοιπόν για τις ενέργειες σας! Και επιβάλλεται να γίνει με τρόπο παραδειγματικό για να μη δίνεται η εντύπωση πως ο καθένας μπορεί να κάνει ότι του γουστάρει! Ή μήπως όχι; Αρμόδιες υπηρεσίες πάντως σε τοπικό επίπεδο και Υπουργείου Πολιτισμού υπάρχουν!
  Ένας μπροστά φτιάχνει και 3 από πίσω γκρεμίζουν … και το λέω λίγο στοχαστικά καθώς πολλά από τα πράγματα που κάνουμε ή μένουμε θεατές απέναντι τους τελικά λίγο-λίγο ξηλώνουν τον τόπο και τον μετασχηματίζουν μια και για πάντα για εφήμερες απολαύσεις ή κέρδη ή δόξα και όλα φυσικά με συνέπειες. Αλόγιστες επεμβάσεις που τελικά θα αφήσουν την Άνδρο πίσω σαν τουριστικό προορισμό ως προς τον ανταγωνισμό της σε επίπεδο ποιότητας δομημένου περιβάλλοντος και γνησιότητας αυτού. Τσιμέντο να γίνει, κι ας το κάνει κι ο Δήμος (2) και ίσως μια μέρα να λένε «θαυμάστε το παραδοσιακό τσιμεντόστρωτο καλντερίμι».

  ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

  *βρε μπαγάσα είναι και κάποιες δουλειές που δεν πρέπει να γίνονται ότι και να σου τάζουν! Κάτι έχει γίνει με τον κλάδο σας τελευταία και τα έχετε βάλει με όλα τα ποιήματα των παλαιών πρωτομαστόρων (3,4). Η ευκολία χρήσης ενός χειριστηρίου αναίρεσε τον κόπο και την τέχνη τόσων άλλων … με τι ΤΙΜΗ και υπόληψη άραγε αναμετρήθηκες μαζί τους;

  1: https://www.androsfilm.gr/2021/09/25/the-vourkotis-association-thanks-the-shipowner-dimitris-stefanou/
  2: https://www.androsfilm.gr/2021/07/31/%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%ce%ae%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ad%cf%81%ce%b1%cf%82/
  3: https://www.androsfilm.gr/2021/01/03/fragaki-2-january-2021/
  4: https://www.androsfilm.gr/2021/10/19/the-pigeons-are-being-sheared-in-kochylos/

 • Μην τους ταράζετε και πάνε σύσσωμοι για 2ωρη απεργία πείνας στο Υπουργείο Πολιτισμού με αίτημα την αποκήρυξη από μνημείο και της βίλλας Ευανθίας και του Αγ. Φιλίππου … μη σκίσουν και το ΦΕΚ της κήρυξης του Μπατσίου ως παραδοσιακός οικισμός. Κι έρθουν τα χειρότερα τελικά!

 • You stupid Idiots! These pigeon houses are just as significant for Andros as are the Windmills on Mykonos. How could anyone in their right minds destroy such a beautiful building in the heart of Batsi. It could have been used as a tourist destination and even incorporated into modern need for Studios/Hotels without having to take it down. Some might regard the many tiny pigeon houses across the island as broken down relics unworthy of protection, but especially the largest and prettiest ones at the heart of our towns deserve our immediate protection as they are a main part of our cultural heritage on the Island and even the smaller ones are sights to behold. I am appalled to see that such marvels are being replaced buy cheap houses just to make a few Euros. One day we will look back and find nothing but the ruins of tourism that sucked our island dry with nothing more to identify by. I truly weep for the loss of one of our most significant landmarks that has remained with us for so many years.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio