Νέα

“Περί κτηματολογίου και προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης” του Χρήστου Βουραζέρη

Σήμερα στις Κυκλάδες ,1 στους 5 έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία κτηματογράφησης.
Δεν χρειάζεται κανένας πανικός…
Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Νόμου 4821/2021 (ΦΕΚ 134/Α/31-07-2021) «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΝΕΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», για να επιβληθεί πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης, απαιτείται απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα. Επίσης, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία δημοσιεύεται έως 31/12/2022 (εντέχνως, για όσους μπορούν να καταλάβουν) και θα αρχίσει να ισχύει ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της, θα ορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του προστίμου.
Τέλος, με απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα, θα καθορίζεται η ημερομηνία μέχρι την οποία είναι επιτρεπτή η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και με όμοια απόφαση η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται.
Με βάση τα παραπάνω, κατά την άποψη μας, μέχρι και 31/12/2022 κανένας δεν θα πληρώσει πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής για αρχική δήλωση δικαιωμάτων.
Όποιος πιστεύει ότι ο Φορέας θα προχωρήσει σε επιβολή προστίμου στα 4/5 των κατόχων δικαιωμάτων, που μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει καν τη διαδικασία, απλά ας συνεχίσει να το πιστεύει…
Χρήστος Βουραζέρης
Ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου

2 Σχόλια

  • Δεν θα συμφωνήσω ούτε θα διαφωνήσω με τα γραφόμενα του συντάκτη. Το πρόβλημα της χαμηλής κτηματογράφησης οφείλεται κυρίως στα αγροτεμάχια. Οι σημερινοί κάτοχοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μη γνώσης που βρίσκονται τα γεωτεμμαχια των, αταρχας λόγω αποβιωσης των ανθρώπων που γνώριζαν την ύπαιθρο και λόγω αδυναμίας πρόσβασης συνεπεία της ανεξέλεγκτης βλάστησης που οφείλεται στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και στη μη ύπαρξη δρόμων. Μην ξεχνάμε πως η ανάρτηση δασικών χαρτών, χαρακτηριζοντας δασος το σύνολο του νησιού λειτουργησε και αυτη ανασταλτικά στις δηλώσεις. Δηλαδή μήπως να μην περιμένουμε καμμία αξιόλογη πρόοδο και ότι δηλώθηκε δηλώθηκε; Τέλος να αναφερθεί πως εκκρεμούν πολλές εκδόσεις πιστοποιητικών μετεγγραφής συμβολαίων από το οικείο υποθηκοφυλακείο, με προοπτική έκδοσης άνω του τριμήνου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio