Νέα

Η πολεμική τέχνη Capoeira έρχεται στην Άνδρο! 

Αγαπητοί φίλοι!
Το Σαββατοκύριακο στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2022, έχουμε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε στο χώρο μας το δάσκαλο της πολεμικής τέχνης της capoeira Νίκο Φωτιάδη και τη σχολή του  Athens Center of Capoeira Corpo Fechado
Η συνάντηση αυτή φιλοδοξούμε να έρθει και να καλύψει το κενό που έμεινε σε μικρούς και μεγάλους μετά το τέλος μιας άλλης πολεμικής τέχνης που διδασκότανε στο νησί μας.
Η σχολή δημιουργήθηκε στα τέλη του 2014 και το όνομα μεταφράζεται κυριολεκτικά σαν “κλειστό σώμα” και είναι μία μεταφορά για το άφθαρτο σώμα, μία ιδιότητα που όμως λέει ο θρύλος είχε αποκτήσει ο Besouro Cordão de Ouro (Manoel Henrique Pereira), ένας capoeirista σύμβολο στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η Capoeira είναι μία αφροβραζιλιάνικη μορφή τέχνης που συνδυάζει μάχη, χορό, παιχνίδι, ρυθμό και κίνηση. Είναι ένας διάλογος μεταξύ των παικτών, μια συνομιλία μέσω της κίνησης που μπορεί να πάρει πολλές αποχρώσεις ανθρώπινης εκφραστικότητας. Είναι ένα δημιουργικό και δυναμικό σύστημα έκφρασης και δομημένου αυτοσχεδιασμού.
Η εκμάθηση γίνεται βάση τεχνικών, χορογραφημένων κινήσεων, αυτοσχεδιασμού και σωματικής ενδυνάμωσης εστιάζοντας στην συνεργασία και την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ των ασκούμενων.
Έχει μουσικές και κινησιολογικές βάσεις στην Αφρική που έχουν αναμιχθεί με ιθαγενή και Ευρωπαϊκά στοιχεία, δημιουργώντας μια πολυπολιτισμική τέχνη που έχει καθιερωθεί σαν σύμβολο ελευθερίας ανά τον κόσμο. Εξελίχτηκε στη Βραζιλία από αφρικανούς σκλάβους, κυρίως από την περιοχή της Angola, οι οποίοι αρχικά μεταφέρθηκαν από την Αφρική για να χρησιμεύσουν ως εργατικά χέρια από τους Πορτογάλους αποικιοκράτες στην παραγωγή ζαχαροκάλαμου. Οι σκλάβοι έφεραν ζωντανή την κουλτούρα τους και οι διάφορες εκφράσεις της αποτέλεσαν βασικά στοιχεία κατά τη δημιουργία και την εξέλιξη της τέχνης.
Τα μαθήματα θα γίνουν από τον Φωτιάδη Νίκο(Instrutor Farofa).
Δηλώστε συμμετοχή με μήνυμα ή στο τηλέφωνο 6945635838.
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.
Πρόγραμμα.
Ηλικίες από 4 έως 7 ώρες διεξαγωγής 12:00-13:00
Κόστος Σαββατοκύριακου 8,00
Ηλικίες από 8-15 ώρες διεξαγωγής 
13:00-14:30
Κόστος Σαββατοκύριακου 10,00
Πρόθεση και για δημιουργία τμήματος ενηλίκων μετά απο ικανό αριθμό δημιουργίας τμήματος.
Σύμμαχος υποστηρικτής και στήριγμα μας και του τόπου μας η μοναδική Fast Ferries!

Λίγα λόγια για την capoeira και τις μεγάλες διαφορές που έχει με ότι ξέραμε μέχρι σήμερα.
Η UNESCO  ανακήρυξε την Capoeira ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Βραζιλίας, μια και η
Capoeira δεν απλώς μια πολεμική τέχνη. Είναι χορός, τέχνη, φιλοσοφία, άθληση, εκπαίδευση, αλλά και τρόπος να ζείς . Στην Ελλάδα η συστηματική της εκμάθηση μετράει  15 χρόνια αλλά  η αξία της έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως. Οι φυγάδες αφρικανοί σκλάβοι οργανώθηκαν στα  «Quilombos» και άρχισαν να ασκούνται ώστε να κρατήσουν τη μνήμη τους και το σώμα τους δυνατά και μια μέρα να ελευθερωθούν.

“Η ιδιαίτερη τεχνική της Capoeria και τα οφέλη στην υγεία Η μουσικότητα, η ιδιόμορφη κινησιολογία, η θεατρικότητα και η σύνδεσή της με την παράδοση την κάνουν μια ιδιαίτερη ασχολία που έχει κερδίσει πολλούς οπαδούς παγκοσμίως. Η Capoeria περιλαμβάνει κυρίως ακροβατικά, προσποιήσεις, κλωτσιές και κεφαλιές. Συνοδεύεται πάντα με μουσική. Οι Capoeiristas κάνουν έναν κύκλο γύρω από αυτούς που θα «παλέψουν». Στην κορυφή του κύκλου, η ορχήστρα παίζει παραδοσιακά όργανα, όπως berimbaus, pandeiros και atabaque, ενώ παράλληλα λέει τραγούδια με θέμα την ιστορία της capoeira, θρυλικών δασκάλων της αλλά και τραγούδια με αστείους στίχους. Τα τραγούδια λέγονται στα πορτογαλικά και έτσι οι συμμετέχοντες έρχονται κοντά με τη γλώσσα και βραζιλιάνικη κουλτούρα. Ο κορμός του σώματος και τα χέρια ακολουθούν την κίνηση των ποδιών σε μια αρμονική πάλη χωρίς τραυματισμούς.
Παρόλο που φαίνεται σαν επίθεση προς τον αντίπαλο, τα χτυπήματα και τα λακτίσματα δεν έχουν επαφή. Οι κλωτσιές για παράδειγμα, περνούν πάνω από το κεφάλι του αντιπάλου και «σαρώνουν» όλο το σώμα του αντιπάλου, αλλά εκείνος τις αποφεύγει και ετοιμάζεται για τη δική του προσποίηση.
Οι κινήσεις εκτελούνται σχεδόν πάντα σε επαφή με το έδαφος. Χρειάζεται ευλυγισία, τεχνική, αλλά και αυτοσχεδιασμός. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να κάνει κάποιος. Ο καθένας κάνει τις δικές του κινήσεις που ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα του. Ο κάθε γύρος ονομάζεται παιχνίδι (jogo) και γίνεται πάντα μεταξύ δυο ανθρώπων. Τόσο πριν όσο και μετά από κάθε γύρο δίνουν τα χέρια σε ένδειξη φιλίας. Οι κινήσεις που γίνονται μέσα στον κύκλο συμβολίζουν τις μάχες για ελευθερία, αξιοπρέπεια και ειρήνη. Είναι μια συνεχής προσπάθεια να χτυπήσει ο ένας τον άλλον χωρίς όμως, να το κάνει. Οι κινήσεις είναι μέρος του παιχνιδιού και όχι βιαιοπραγίες. Απαιτείται πολύ καλός έλεγχος του σώματος για να μην υπάρχουν τραυματισμοί.
Η Capoeira είναι ένα παιχνίδι επικοινωνίας, ένας σωματικός διάλογοςΟ κάθε Capoeirista που μπαίνει στο παιχνίδι πρέπει να κατανοήσει τη στρατηγική του αντιπάλου και να προσαρμόσει τις κινήσεις του σε αυτή, ώστε να τον αποσυντονίσει. Αυτό απαιτεί μεγάλη εξάσκηση του σκέψης και συγκέντρωση. Η Capoeira έχει συνεχής ροή και η ταχύτητα καθορίζεται από τη μουσική. Εκτός από όλα τα άλλα, είναι και εξαιρετική καρδιοαναπνευστική γυμναστική. Το σώμα γυμνάζεται, οι μύες δυναμώνουν και αυξάνονται τα αντανακλαστικά. Οι αρχάριοι δεν είναι απαραίτητα να είναι ήδη γυμνασμένοι, καθώς θα γυμναστούν μέσω της Capoeira και σιγά σιγά θα αποκτήσουν τη δύναμη να κάνουν όλο και πιο δύσκολες και τολμηρές ακροβατικές κινήσεις”

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio