Νέα

Με νέα αποκαταστημένη πρόσοψη το Δημοτικό Σχολείο του Όρμου Κορθίου

πριν την επισκευή

Το Δημοτικό σχολείο του Όρμου Κορθίου είναι ένα  από τα 5 σχολεία  «τύπου Καλλία»  που χτίστηκαν στην Άνδρο στις αρχές του 1900  και τα οποία ως  νεοκλασικά κτίρια έχουν  γείσα, παραστάδες, κιονόκρανα, αετώματα και συμμετρικά κουφώματα. Τα άλλα ίδιου τύπου σχολεία βρίσκονται στο Συνετί, στου Κοχύλου, στα Πέρα Χώρια  και στο Γαύριο   και τα οποία δεν είναι σε εκπαιδευτική χρήση, το μόνο που λειτουργεί κανονικά είναι αυτό του Όρμου  που όμως  έχει δεχτεί πολλές οικοδομικές  επεμβάσεις για λόγους οικονομικούς και λειτουργικούς και τα μισά  παράθυρα της πρόσοψης κτίστηκαν και οι ώχρες εξαφανίστηκαν και σαρδέλα σουβάς έγινε όλο το κτίριο μπας και γίνει αντριώτικο το οικοδόμημα .

Τα χρόνια πέρασαν και το 2021  έγινε από το Δήμο μία γερή επισκευή στη στέγη, στους σουβάδες με βαψίματα και τότε ο μέγας Dr της παραπληροφόρησης που τελευταία  δεν αρέσει τα σκυλιά και τους κοντούς στη παρέλαση, για την απλή επισκευή έγραψε ότι  γίνεται αποκατάσταση του εμβληματικού νεοκλασικού σχολείου του Όρμου! Πολλοί ήταν αυτοί που γέλασαν και άλλοι που θύμωσαν με τα γραφόμενα.

φωτισμένο μετά το νοικοκύρεμα

Με βουλωμένα τα μισά παράθυρα, με ανδριώτικο σουβά “σαρδέλα” παντού μέχρι και στις παραστάδες και γύρω στα κιονόκρανα και με  μπόλικη άσπρη μπογιά παντού, μόνο για αποκατάσταση νεοκλασικού κτιρίου δεν μιλάς.

Μετά από αυτό το υποτιμητικό για τη νοημοσύνη τους δημοσίευμα, μαζεύτηκαν   Κορθιανοί που αγαπούν και μπορούν και φροντίζουν το μέρος τους και μετά από σύμφωνη γνώμη του Αντιδημάρχου και του συμβουλίου Κορθίου , πήραν έναν αρχιτέκτονα και του ανέθεσαν την πραγματική αποκατάσταση της πρόσοψης του σχολείου στην πλατεία σύμφωνα με τα πρωτότυπα σχέδια.

τα αρχικό σχέδιο της πρόσοψης

Επίσης μίλησαν και με κάτι κύριους που γυρνάνε στα ψηλά  πάνω από τον Όρμο μέρη και ετοιμάζουν όμορφα πράγματα, ώστε να γίνει όχι μόνο φωτισμός του κτιρίου αλλά και της κεντρικής πλατείας του Όρμου που τώρα είναι γεμάτος προβολείς λες και είναι κινηματογραφικό στρατόπεδο συγκέντρωσης ή προαύλιο φυλακής.

Το έργο τώρα είναι  στις εγκρίσεις  της πολεοδομίας και σε λίγο καιρό ο Όρμος θα αποκτήσει ένα αξιοθέατο ιστορικό   κτίριο στο παραμελημένο  του  κέντρο.

Vang Louk

 

στο περίπου

Δυστυχώς  Πρωταπριλιάτικο αστείο η είδηση…

1 Comment

  • Και του χρονου !! Ομολογω οτι για τρια δευτερολεπτα μου περασε μια σκεψη να κανω βολτα στον Ορμο για να θαυμασω την αποκατασταση ! ! !

Αφήστε ένα σχόλιο