Νέα

Αγίου Γεωργίου στη Παναγία την Τρομαρχιανή

Το μοναστήρι των Τρομαρχίων που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Παναγίας και πανηγυρίζει 2 φορές τον χρόνο, τον Δεκαπενταύγουστο και τη Δευτέρα του Πάσχα, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά απότομα παράλια  της Άνδρου, πολύ  πάνω από τη θάλασσα και σε απόσταση περίπου 2 μίλια από το Στενό που χωρίζει την Άνδρο από την Τήνο. Το πιο κοντινό χωριό είναι η Πίσω Μεριά.

Στο χώρο της Μονής εκτός από την αρκετά μεγάλη εκκλησία υπάρχουν κτίρια όπως κελιά, ξενώνες, τραπεζαρία, φούρνος και εξωτερικά η Μονή περιβάλλεται από τείχος.

Η θέση που βρίσκεται ονομάζεται “Τρομάρχια” και  οφείλεται σε ιδιοκτησίες κτηματικές Βυζαντινού Τρουμάρχη, στρατιωτικού.

Η παλαιότερη μαρτυρία για τη Μονή υπάρχει απο το 1570. Από τα μέσα του 18ου αιώνα παρακμάζει. Το 1818 προσαρτήθηκε στη Σχολή της Αγίας Τριάδος του Κορθίου, η οποία διαλύθηκε το 1833. Το 1868 η Μονή Τρομαρχίων έγινε μετόχι της Μονής Παναχράντου. Τον Ιούνιο του 1873, με συμβιβαστική πράξη, το ηγουμενοσυμβούλιο της Παναχράντου επανέφερε τη Μονή Τρομαρχίων στή Σχολή του Κορθίου με όλα τα ακίνητά της, ένω τα κινητά και τα εσοδήματα της έμειναν στην κυριότητα της Παναχράντου. Τέλος, όταν το Μοναστήρι έκλεισε, τα κτήματα του, αρκετά και εύφορα, πουλήθηκαν το 1882 σε τιμή εξευτελιστική.

Από τότε λειτουργεί σαν εκκλησία. Συνεχίζεται να πανηγυρίζεται 2 φορές τον χρόνο. Και ιδιαίτερα την Δευτέρα του Πάσχα μαζεύεται πλήθος κόσμου από όλη την Άνδρο. Το πανηγύρι ξεκινάει το πρωί με λειτουργία στη συνέχεια ακολουθεί χορός με τοπικά όργανα μέχρι αργά το βράδυ. Φέτος κάποια στιγμή τα αυτοκίνητα ξεπέρασαν τα 130

 

 

 

 

 

 

 

 

Μονή Τρομαρχίων, Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου 2022

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio