Νέα

“Η Άνδρος από Υδρούσα σε λίγο θα πρέπει να ονομάζεται Ξηρούσα” του Γιάννη Σαραβάνου

ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΞΗΡΑΣΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
———————————————————————
Εγώ πάντως δεν θα είμαι από αυτούς που θα χειροκροτήσω το επιτυχές αποτέλεσμα μιας ακόμα γεώτρησης στο πολύπαθο νησί μας.
Μπορώ να δώσω τα συγχαρητήριά μου στην δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας του εκάστοτε οικισμού, αλλά με την προϋπόθεση ότι το εγχείρημα της γεώτρησης θα είναι η προσωρινή λύση του προβλήματος και όχι μόνιμη. Πρέπει να υπάρξει επιστημονική μελέτη για συνολική λύση του προβλήματος στο νησί. Η Άνδρος από Υδρούσα σε λίγο θα πρέπει να ονομάζεται Ξηρούσα. Και αυτό συμβαίνει ακριβώς εξαιτίας των γεωτρήσεων, νόμιμων και παράνομων.
Ένα Κυκλαδονήσι που ήταν πλούσιο σε νερά, επιφανειακά και υπόγεια, έχει φτάσει σε οριακό σημείο απόλυτης καταστροφής του υδροφόρου ορίζοντα. Οι ανεξέλεγκτες αντλήσεις των υπογείων αποθεμάτων έχουν σταματήσει την ροή των επιφανειακών υδάτων, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται κάθε χρόνο η φυσική χλωρίδα του τόπου. Είδα με τα μάτια μου να ξεραίνεται άγρια βλάστηση του τόπου, όπως σφενδάμια και ασπαρτιές. Ποτέ στο παρελθόν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο.
Δεν υπάρχουν πλέον επιφανειακά ύδατα με αποτέλεσμα να χαθεί η καλλιέργεια των κηπευτικών αγαθών από τους ντόπιους. Αυτό από μόνο του συνιστά μείωση της παραγωγικότητας του τόπου αλλά και μείωση της περιουσιακής κατάστασης των ιδιοκτητών.
Αλλά και οι ενεργές γεωτρήσεις σε λίγο και αυτές θα τελειώσουν. Διότι ο υδροφόρος ορίζοντας εξαντλείται και θα υπάρχει ανάγκη να κατεβούν περισσότερο στον δεύτερο και στον τρίτο υδροφόρο ορίζοντα.
Και έπεται συνέχεια. Αυτό δεν έχει τέλος. Μόνο απόλυτη καταστροφή.
Πρέπει να υπάρξουν μέτρα. Οι διοικούντες πρέπει να σπάσουν αυγά, διότι ομελέτα δεν θα φάνε.
Πρέπει να επιβληθεί πλαφόν στην άντληση νερού από τις γεωτρήσεις. Πρέπει να υπάρξουν γεωτρήσεις πλήρωσης του υδροφόρου ορίζοντα. Είναι πραγματοποιήσιμα αυτά. Δεν πετώ στα σύννεφα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα της αφαλάτωσης είναι απολύτως απαραίτητη.
Η εξοικονόμηση αποθεμάτων με φράγματα και λιμνοδεξαμενές είναι και αυτό ανάγκη.
Πρέπει να υπάρξουν μέτρα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Γιάννης Σαραβάνος
πρόεδρος συλλόγου Λαρδιάς

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio