Νέα

Με την θρυλική “Ρεβέκκα” του Χίτσκοκ αρχίζει τις καλοκαιρινές προβολές της η κινηματογραφική λέσχη Άνδρου

1940: Ένα κινηματογραφικό αριστούργημα: Η ταινία  «Rebecca» «Ρεβέκκα»

Σε παραγωγή του Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ και σκηνοθεσία του Άλφρεντ Χίτσκοκ (Alfred Hitchcock) η «Rebecca» έχοντας ως πρωταγωνιστές  της τους Λόρενς Ολίβιε, Τζόαν Φοντέιν και Τζούντιθ Άντερσον ήταν υποψήφια για 11 όσκαρ.

Απέσπασε εκείνα της Καλύτερης ταινίας και της κινηματογραφίας…Και δίκαια!!

rebecca (1)

Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Δάφνης ντε Μωριέ (Dame Daphne du Maurier, Lady Browning) που είχε κυκλοφορήσει το 1938, η ταινία καθηλώνει με την μυστηριακή, γοτθική, ομιχλώδη  ομορφιά της.. Γιομάτη από ένταση γίνεται σταδιακά εφιαλτική και καταλήγει σε κάθαρση.. Υπέροχη ταινία! Την είδα και στο τέλος της διαπίστωσα πως κρατούσα την αναπνοή μου..

Θέμα της : Ως ψυχολογική μελέτη, η ταινία είναι μια λαμπρή προσπάθεια οριοθέτησης της  τεράστιας δύναμης που η προσωπικότητα μιας νεκρής γυναίκας συνεχίζει να ασκεί πάνω στους ζωντανούς.  Στην ταινία διατηρείται η ιστορία και η ατμόσφαιρα του βιβλίου της Μωριέ και απεικονίζει τα φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια που αντιμετωπίζονται από το κορίτσι (Φοντέιν), η οποία προσπαθεί να ακολουθήσει τα βήματα της νεκρής Rebecca ως η νέα σύζυγος του ανθρώπου (Ολίβιε) που είχε επιτρέψει στην πρώτη του γυναίκα, την νεκρή πια Rebecca  να κυριαρχήσει εντελώς στο σπίτι του, πολεμώντας την σε μια φαινομενικά απέλπιδα μάχη μέχρι την δραματική λύση που καταργεί για πάντα την  επιρροή της. Οι ηθοποιοί και πρωταγωνιστές της ταινίας, ο καθένας στον ρόλο του, δίνουν από μια θαυμάσια ερμηνεία του χαρακτήρα που υποδύονται.. Αξίζει πραγματικά να την δείτε:

Αξίζει να διαβάσετε τα μυθιστορήματά της Δάφνης Ντε Μωριέ. Ειδικά, την «Ρεβέκκα», που έγινε κλασσικό από την πρώτη κυκλοφορία του το 1938,

Daphne Du Maurier
Daphne Du Maurier

υπέροχο, ιδιαίτερο στην δομή του- με γοήτευσε- και παραμένει διαχρονικής αξίας ως τις μέρες μας.

Στα μυθιστορήματα της Ντε Μωριέ, εξ ‘άλλου βασίστηκαν oι ονομαστές και ανεπανάληπτες ταινίες του Χίτσκοκ, όπως οι Jamaica Inn (Η ταβέρνα της Τζαμάικα)  My cousin Rachel (Η εξαδέλφη μου Ραχήλ), The Birds (Τα πουλιά), στις οποίες αναφερθώ αναλυτικά σε άλλο κεφάλαιο

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio