Νέα

Κυριάκος Θωμάς: Αποτιμήσεις από την δημοσκόπηση του 2022,

 

Αποτιμήσεις από την δημοσκόπηση του 2022

Του Κυριάκου Θωμά

Οικονομολόγου, πρώην δημάρχου Υδρούσας, πρώην προέδρου δημοτικού συμβουλίου Άνδρου

Επιβράβευση του Δημοτικού έργου και αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης αποτελεί η  έγκυρη δημοσκόπηση που έγινε και δημοσιεύθηκε στο Έν Άνδρω  πριν λίγες μέρες στο νησί μας. Στην τρίτη χρονιά της δημοτικής θητείας και παρά το ντεμαράζ και τις πολιτικές επιθέσεις της αντιπολίτευσης σε ότι γίνεται στο νησί, ο  Δ.Λοτσάρης προηγείται στην καταλληλότητα  ως δημάρχου του Θ.Σουσούδη κατά 11 μονάδες. Και το κυριότερο: ο Δ. Λοτσάρης προηγείται πλέον και στην Χώρα του κ. Σουσούδη!

Η επιβεβαίωση της διαφοράς και του ανοίγματος της ψαλίδας αποτυπώνεται όπως βλέπουμε και στην αποδοχή του έργου του νυν δημάρχου όπου περίπου 2 στους 3 το βρίσκουν θετικό (58%), ενώ αντιθέτως το αντιπολιτευτικό έργο του πρώην δημάρχου περιορίζεται στους 1 στους 3 (36%). Μια διαφορά 22%!

Φυσικά τα εξαιρετικά θετικά ποσοστά για την διοίκηση σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λευκή επιταγή προς αυτή. Είναι όμως  σαφές ότι η κοινωνία αναγνωρίζει στην διοίκηση Λοτσάρη την προσπάθεια να μπει το νησί σε μια σειρά και να πάει μπροστά. Εξ ου και το πολύ θετικό κλίμα της πορείας των πραγμάτων που κατέγραψε η δημοσκόπηση στο νησί.

Ο πολίτης βλέπει καθημερινά να δημοπρατείται και ένα έργο από την μια άκρη της Άνδρου στην άλλη. Δημοτικό Σχολείο, ανακατασκευές δημοσίων κτιρίων, ανακαινίσεις γηπέδων, του λιμανιού του Γαυρίου, ασφαλτοστρώσεις, δίκτυα ύδρευσης, ανακαινίσεις δεξαμενών ύδρευσης, καινούργια μηχανήματα και οχήματα, δωρεάν wi-fi στις πόλεις κλπ. Όλα αυτά αποτελούν μερικά από τα έργα που ήδη εκτελούνται ή θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα.

Βλέπει για πρώτη φορά μετά από χρόνια αδράνειας μια διοίκηση που υποβάλει προτάσεις σε όλα τα τρέχοντα χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Περιφέρειας και των υπουργείων. Βλέπει μια διοίκηση και έναν δήμαρχο που διαχειρίστηκε με επιτυχία κρίσεις όπως η υγειονομική κρίση του κορονοϊού – κάτι που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια – ή με αποτελεσματικότητα έκτακτα καιρικά φαινόμενα όπως οι εντονότατες χιονοπτώσεις. Κάτι για το οποίο πήρε εύσημα και από την κεντρική διοίκηση.

Ο πολίτης αξιολογεί  θετικά την συνέπεια λόγων και έργων. Τους χαμηλούς τόνους και την καθημερινή σκληρή προσπάθεια. Και παράλληλα επιβραβεύει  την συνεργασία των Δ Γιαννίση και Λ Μπάλα. Ειδικότερα στον κ. Γιαννίση που είναι και εμπλεκόμενος στην σκληρή καθημερινότητα τον επιβραβεύει και με αύξηση της αποδοχής τόσο στην Χώρα, που είναι αντιδήμαρχος, αλλά και στο Κόρθι που για πρώτη φορά κατέγραψε την παρουσία του «εκτός έδρας».

Και όλα αυτά επιτυγχάνονται με ελάχιστους δημοτικούς συμβούλους. Μόλις 8 επί συνόλου 21, ελέω του προηγούμενου εκλογικού νόμου και σε συνεχή πολεμική στα συμβούλια από την πλευρά της επιθετικής και αρνητικής σε όλα αντιπολίτευσης. Και για να καταλάβουμε την διαφορά και το μέγεθος της επιτυχίας η προηγούμενη διοίκηση ξεκίνησε με 13 συμβούλους επί συνόλου 21. Ασχέτως αν απέτυχε και κατέληξε στο τέλος μόνο με 6!!!

Η δημοσκόπηση είναι η 10η συνεχόμενη που κάνει εδώ και 12 χρόνια (από το 2010) η έγκυρή και πανελληνίου κύρους εταιρεία της Metron Analysis. Και όλες – όπως γνωρίζουμε τόσο εγώ όσο και ο κ. Σουσούδης που κάναμε αρκετές μαζί της μεταξύ 2010-2014 – με εξαιρετική επιτυχία.

Μετά από όλα αυτά και μη έχοντας πειστικό πολιτικό αφήγημα ο κ. Σουσούδης και οι λοιποί αντιπολιτευόμενοι έχουν πλέον στραφεί σε συνεχείς καταγγελίες κατά πάντων, μηνύσεις και αγωγές προς κάθε κατεύθυνση, επιχειρώντας να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή και να τρομοκρατήσουν κάθε αντίθετη φωνή.

Την ίδια στιγμή προσπαθούν  να μπλοκάρουν το δημοτικό έργο αδιαφορώντας για τις ανάγκες του νησιού και των κατοίκων.

Το πλέον χαρακτηριστικό της αποτυχίας του κ. Σουσούδη  είναι η κατάντια της αντιγραφής του επί 5ετία συνθήματος του κ. Καπάκη (που το έλεγε εναντίον του) περί «διχασμού» στο νησί!!!

Το έλεγε επί 5ετία εναντίον του κ. Σουσούδη ο κ. Καπάκης και στο  τέλος αυτός ο «ενωτικός» εισέπραξε ένα 17%!!!

Το λέει τώρα ο κ. Σουσούδης και έχει περιοριστεί στο 20%, ενώ και η αποδοχή του έργου περιορίζεται μόνο σε έναν από τους τρεις κατοίκους. Την ίδια στιγμή η αποδοχή του έργου του Δ. Λοτσάρη είναι ανεβασμένη σε δύο στους τρεις κατοίκους!!!

Αναρωτιέμαι, άραγε δεν έχει κάτι καλύτερο να σκεφτεί ο κ. Σουσούδης από το να αντιγράφει τον πλήρως αποτυχόντα επί 7ετία Γ. Καπάκη;

Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως μιλά για τις απευθείας αναθέσεις της σημερινής διοίκησης που ανέρχονται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και όλες αποτυπώνονται σε απτά και μετρήσιμα έργα: ασφαλτοστρώσεις, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ανακατασκευές δημοσίων κτιρίων, και τόσα άλλα όταν αυτός στη θητεία του ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις. Και το κυριότερο, όταν του ζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο να πει ένα έστω και ένα έργο δεν μπόρεσε να πει τίποτα. Που πήγαν άραγε τα 10 εκατ. ευρώ κ. Σουσούδη, που σήμερα παριστάνεις τον εισαγγελέα;

Μιλά συνεχώς για τα φανταστικά έργα που προετοίμαζε! Για τις φανταστικές μελέτες που έκανε! Για τις φανταστικές χρηματοδοτήσεις που δεν είχε! Προσπαθεί να πείσει με ψέματα την κοινωνία αφού κανείς ποτέ δεν είδε τίποτα απ΄ ότι λέει. Και το κυριότερο: ποτέ ο ίδιος δεν τα ανέφερε στον προεκλογικό του αγώνα!!!

Έχει φτάσει στην αυτογελοιοποίηση σήμερα και τρία χρόνια μετά την απώλεια της δημαρχίας μόλις ξεκινά ένα νέο έργο ακολουθεί αμέσως μια ανακοίνωση του: δικό μου έργο είναι!!! Έχει καταντήσει το πολιτικό ανέκδοτο της Άνδρου. Και το χειρότερο: δεν το καταλαβαίνει…

Αναφέρεται και στον τάχα οικονομικά εύρωστο και οργανωμένο Δήμο που παρέδωσε ο οποίος την ίδια στιγμή άφησε απλήρωτες παράνομα και συχνά χωρίς καν αναθέσεις βασικές υποχρεώσεις του σε πλήθος προμηθευτών που ψάχνουν σήμερα πως θα πληρωθούν. Πόσες προμήθειες υλικών έγιναν  στο «μιλητό» και χωρίς ποτέ να γίνουν χαρτιά ώστε να μπορούν να πληρωθούν;

Όλα τα παραπάνω νομίζει πως δεν τα ξέρουν και δεν θυμούνται οι Ανδριώτες. Του το λέει η δημοσκόπηση, αλλά αυτός δεν το καταλαβαίνει. Η κοινωνία όμως τα ξέρει. Μπορεί να κάνουν πως δεν τα ξέρουν οι συνοδοιπόροι του: ο κ. Καπάκης και παντελώς απούσα από το νησί πολιτική του ομάδα. Όμως η κοινωνία τους κρίνει κι αυτούς. Ενδεικτικό το 2% της αποδοχής που εισπράττει ο κ. Καπάκης Το ανέκδοτο είναι πως αυτός και οι ακόλουθοί του παριστάνουν τους κήνσορες από το δημοσκοπικό ύψος του μόλις 2%!!! Κάτι που αποκλείει φυσικά την αυτόνομη κάθοδο τους στις εκλογές πρακτικά…

Κλείνοντας την παρέμβαση μου ελπίζω να είναι αυτή η δημοσκόπηση μια αφορμή για την διοίκηση να επιταχύνει το έργο της, να βρεθεί ακόμα πιο κοντά στον πολίτη και στις ανάγκες του νησιού. Και για την αντιπολίτευση να σταθεί έστω για μια φορά στο ύψος των περιστάσεων. Ας προσπαθήσει να σταματήσει την τρελή πολεμική στην οποία επιδίδεται επί τριετία που δεν της απέφερε τίποτα όπως βλέπουμε. Ας συνεργαστεί με την διοίκηση σε ότι χρήσιμο γίνεται και ας προβάλει με επιχειρήματα και στοιχεία τις αντιθέσεις της και σε ότι διαφωνεί.

Τα ψέματα, οι θεατρινισμοί και οι φανφάρες δεν την βοήθησαν. Η κοινωνία αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι γνωρίζει. Και με νηφαλιότητα θα αποφασίσει όταν κληθεί του χρόνου να το κάνει.

Οι καιροί δεν είναι εύκολοι για κανέναν και όπως όλα δείχνουν στον διεθνή ορίζοντας μάλλον θα γίνουν ακόμα δυσκολότεροι. Χρειάζεται συνεργασία, δουλειά με μοναδικό στόχο την καλή πορεία του νησιού και των κατοίκων του. Αυτό υπηρετεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτό επιβραβεύει στο τέλος η κοινωνία.

4 Σχόλια

  • Ποιός πάτησε την ουρά του κυρίου Θωμά; Χαρακτήρισε έγκυρη την κακοστημένη δημοσκόπηση στην οποία σε πίεζαν να απαντήσεις πως γνωρίζεις την ύπαρξη του Εν Άνδρω (…μα δεν σας ρωτάμε αν το επισκέπτεστε….ρωτάμε αν γνωρίζετε πως υπάρχει…), δεν υπήρχε απάντηση για θετικό ή αρνητικό έργο…ολα είχαν το ΜΑΛΛΟΝ (μάλλον θετικό, μάλλον αρνητικό) ώστε να παγιδεύσουν απαντήσεις, ρωτούσαν ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ, ώστε την γενική θέση του πολίτη να την ερμηνεύσουν κατά το δοκούν!
    Ασορτί με το επίπεδο διοίκησης και αξιοπιστίας σας κύριε Θωμά μας, αυτή η ρεζίλικη δημοσκόπηση. Να την χαίρεστε και με την ψευδαίσθηση της αποδοχής να κοιμάστε ύπνο βαθύ.

  • ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΛΗΜΕΡΑ !!ΜΑΖΕΥΤΗΤΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΤΡΩΓΕΣΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΒΗΚΑΤΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΒΑΖΑΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ . ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΥΡΩ ΣΑΣ ΤΑ ΔΙΠΛΑΝΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΝΟ, ΜΥΚΟΝΟ, ΠΑΡΟ, ΣΥΡΟ, ΚΙΜΩΛΟ, ΚΥΘΝΟ , ΚΕΑ ΓΙΑ ΝΑΞΟ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΩ ..ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΡΩΘΗΤΕ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΓΚΑΛΟΠ Η ΚΑΛΠΗ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΙ Η ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ. ΟΙ ΖΑΒΑΝΤΡΙΩΤΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ !!!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΑΝΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΘΑ !ΘΑ!ΘΑ!ΘΑ!ΣΑΣ ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΟΥΣ . ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΑΨΟΓΟ Η ΥΔΡΕΥΣΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΠΙΣΗΣ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΩ ΧΟΡΤΑ ΚΟΜΕΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΨΟΓΑ ! ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΙΝΕΤΕ ΕΚΧΙΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΨΟΓΟΙ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΩ ΣΑΣ. ΜΑΚΑΡΙ ΣΕ ΟΛΑ ΝΑ ΤΡΕΧΑΤΕ ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΜΑΣ…. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ…

  • ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ο καλός φίλος Ανδριώτης δεν ζει στην Άνδρο, καθώς το οδικό δίκτυο είναι σε χάλι μαύρο, οι διαρροές στα δίκτυα ύδρευσης έχουν εξοργίσει τους κατοίκους, τα περιπατητικά μονοπάτια γεμάτα αγριόχορτα, τα σκουπίδια ξεχειλίζουν στους κάδους και οι παραλίες έχουν πιο πολλά σκουπίδια από κόκκους άμμου, για να μην πούμε για την θεσπαίσια σκατίλα που βρωμάει μέχρι λιποθυμίας οπουδήποτε υπάρχουν φρεάτια της αποχέτευσης (ακόμα και μέσα στην Αγορά, δίπλα στα εστιατόρια) και κανείς δεν ασχολείται…ίσως περιμένουν το πρώτο κρούσμα χολέρας για να ξυπνήσουν. Κατά τα άλλα όλα δουλεύουν ρολόι κι ευτυχώς έχουμε να περιμένουμε τις άσπρες μέρες (του χιονιού).

  • 1) δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει “στημένη” δημοσκόπηση το εν Άνδρω (μόνο τέτοιες ξέρει να κάνει), 2) ευλογούν όλοι τα γένια τους για 5 που κάνουν (και που βάζουν χρήματα στην τσέπη τους από αυτά) και δεν βγάζουν τσιμουδιά για τα 35 που όφειλαν να είχαν κάνει για το κοινό καλό (κι ας μην απέφεραν χρήματα στον προσωπικό τους λογαριασμό τραπέζης), 3) για να σας δω όλους σας που παραπονιέστε, όταν έρθει η επόμενη προεκλογική περίοδος, αφενός τι θα κάνετε στις συγκεντρώσεις εκάστου υποψηφίου και αφετέρου τι θα κάνετε ενώπιον της κάλπης. Αν ψηφίσετε πάλι με κριτήριο τις συγγένειες και το ρουσφέτι, πάλι τα ίδια θα λέμε και σε 5 και σε 10 χρόνια και εις τους αιώνας των αιώνων…αμήν!

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio