Νέα

Παντελής Βούλγαρης: Για την Αννέζα…

Μεγάλα σκούρα μάτια, βλέμμα διαπεραστικό, έντιμο που περνούσε στους γύρω νοήματα, αμφιβολίες, προσδοκίες και χίλια δυο.

Για το καλό της δουλειάς η Αννέζα προκαλούσε ένα διάλογο με τα μάτια, δίχως περιττά λόγια.

Στο πρόσωπό της μπορούσες να βρεις ιδέες, να εμβαθύνεις περισσότερο στις δικές σου, να στρώσεις καλύτερα το ζητούμενο από κάθε σκηνή στο γύρισμα.

Ήξερα τη δουλειά της, μου άρεσε πολύ σαν ηθοποιός, σπάνια στόφα. Ήταν αδύνατον να μην προσέξεις το βάθος και τις απρόσμενες πτυχές της ερμηνείας της, βήμα βήμα στα συναισθήματα.

Μάταια προσπάθησα να την πείσω να παίξει στο “Ακροπόλ”. Χρειαζόμουνα την αιρετική ματιά, τη γοητεία, το μπρίο, το χιούμορ της. Φοβόταν το σινεμά, το κοντινό στη μεγάλη οθόνη.

Μετά από χρόνια ήρθε το ναι της για την “Μικρά Αγγλία”. Είναι καιρός , είπε και ταξίδεψε στην Άνδρο, πολύ δύσπιστη για όλους μας και πολύ αβέβαιη για τον εαυτό της ακόμα.

Από την πρώτη μέρα ξεπεράστηκαν όλα.

Προέκυψε αμοιβαία εμπιστοσύνη, ένας ενθουσιασμός για το εγχείρημα, μία τρελλή περιέργεια για το πάρε δώσε, και παρά  τις αντικειμενικές δυσκολίες στα γυρίσματα κάθε ταινίας, η συνεργασία με όλους κυλούσε ήρεμα, ουσιαστικά και ποτέ πληκτικά.

Οι νεότεροι ηθοποιοί , οι καλλιτεχνικοί συνεργάτες, οι τεχνικοί, οι εκατοντάδες Αντρειώτες που βοήθησαν με κάθε τρόπο, γνώρισαν μία σπουδαία ηθοποιό, μία ωραία, συνάμα γήινη και φευγάτη γυναίκα, ένα φιλικό πλάσμα με γάργαρο γέλιο.

Στον βαρύ, πικρό και σύνθετο ρόλο της καπετάνισσας μάνας των δύο κοριτσιών, την παρακολουθούσα με δέος να παίζει πότε σαν παίκτρια του τένις, πότε σαν πυγμάχος.

Στο κοντινό πλάνο ένα σιωπηλό βλέμμα του ηθοποιού μπορεί να έχει την ίδια σημασία και αξία με τον ένα στίχο από κάποιο ποίημα που σε ακολουθεί για όλη σου τη ζωή.

Το βλέμμα της Αννέζας στον καθρέφτη της, όταν μεσ’ το χάραμα ετοιμάζεται να υποδεχτεί και δεχτεί πάλι στο σπίτι  τον επί χρόνια απόντα σύζυγό καπετάνιο, είναι τέτοιο. Έχει την ιστορία του νησιού, έχει θηλυκότητα, καημό, την απαντοχή στα απανωτά κύματα της ανθρώπινης περιπέτειας, έχει όλη τη τέχνη και όλοτο ταλέντο του ηθοποιού.

Αννέζα μου αγαπημένη, αλίμονό μου αν σε ξεχάσω.

Παντελής Βούλγαρης

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio