Νέα

Ιστορίες από την άγνωστη Βόρεια Άνδρο

Την Τετάρτη το βράδυ 17 Αυγούστου 2022 έγιναν ταυτόχρονα δύο μαθήματα τοπικής ιστορίας, ένα μάθημα στη Χώρα  με την παρουσίαση του βιβλίου “Τα 3 κάστρα της Άνδρου” του Ν. Βασιλόπουλου και ένα στο Γαύριο, “Οι ιστορίες από την άγνωστη Άνδρο”.
Η σύμπτωση  σίγουρα ήταν τυχαία αλλά δεν ήταν τυχαίο το  ότι και οι δύο ιστορικού περιεχομένου εκδηλώσεις είχαν πολύ κόσμο.
Από δημοτικούς ήταν ο Σουσούδης, Καπάκης, Μαμάη, Τσαούσης, Βολίκα. 
 Η εκδήλωση στο Δημοτικό σχολείο Γαυρίου οργανώθηκε από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο  και σύμφωνα με τον ιστορικό Αντώνη Λιάκο, που ήταν ο συντονιστής  της, ήταν σαν μία συνέχεια του Συνεδρίου “Η άγνωστη Άνδρος: Ιστορία και πολιτισμός” που έγινε στον Ζόρκο το 2012.

Α. Λιάκος, Γ. Τσατήρης, Γ. Πίππας, Γ. Βιταλιώτης, Μπέτυ Κωνσταντινίδου

Ο φιλόλογος και ιστορικός ερευνητής Γιάννης Πίππας μίλησε  για την σκληρή ζωή στη  περιοχή του Μακροταντάλου . Τι ήταν η νοριά  στα κτήματα;  ποιός ο ρόλος της πειρατείας;
Ο δικηγόρος και ερευνητής Γιώργος Τσατήρης διάβασε σελίδες με συγκινητικές λεπτομέρειες από το κατοχικό  ημερολόγιο του πατέρα του Δημήτρη

Τέλος ο ιστορικός της τέχνης Γιάννης  Βιταλιώτης  μίλησε για τις μοναδικές και ιδιαίτερες θρησκευτικές  εικόνες που από μακριά ταξίδεψαν και κατέληξαν στην Βόρεια Άνδρο.

Γιάννης Βιταλιώτης

Κλείνοντας ο Αντώνης Λιάκος πρόσθεσε ότι η  βόρεια Άνδρος έχει μια ιστορία άγνωστη που φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή από το υπόλοιπο νησί, που πρέπει  να αναδειχτεί και κατέληξε ότι  η ιστορία όμως είναι ο πλούτος ενός τόπου, και η εσωτερική ενδοχώρα των ανθρώπων του. Χρειάζεται όμως να γίνει κάτι, πριν είναι πολύ αργά και πριν αλλάξει η όψη του νησιού, γιατί οι άνθρωποι και τα έργα τους μπορούν να χαθούν χωρίς να αφήσουν ίχνη.
Η εκδήλωση θα βγει τον χειμώνα σε βίντεο

Αφήστε ένα σχόλιο