Νέα

Ιστορίες από την άγνωστη Βόρεια Άνδρο

Την Τετάρτη το βράδυ 17 Αυγούστου 2022 έγιναν ταυτόχρονα δύο μαθήματα τοπικής ιστορίας, ένα μάθημα στη Χώρα  με την παρουσίαση του βιβλίου “Τα 3 κάστρα της Άνδρου” του Ν. Βασιλόπουλου και ένα στο Γαύριο, “Οι ιστορίες από την άγνωστη Άνδρο”.
Η σύμπτωση  σίγουρα ήταν τυχαία αλλά δεν ήταν τυχαίο το  ότι και οι δύο ιστορικού περιεχομένου εκδηλώσεις είχαν πολύ κόσμο.
Από δημοτικούς ήταν ο Σουσούδης, Καπάκης, Μαμάη, Τσαούσης, Βολίκα. 
 Η εκδήλωση στο Δημοτικό σχολείο Γαυρίου οργανώθηκε από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο  και σύμφωνα με τον ιστορικό Αντώνη Λιάκο, που ήταν ο συντονιστής  της, ήταν σαν μία συνέχεια του Συνεδρίου “Η άγνωστη Άνδρος: Ιστορία και πολιτισμός” που έγινε στον Ζόρκο το 2012.

Α. Λιάκος, Γ. Τσατήρης, Γ. Πίππας, Γ. Βιταλιώτης, Μπέτυ Κωνσταντινίδου

Ο φιλόλογος και ιστορικός ερευνητής Γιάννης Πίππας μίλησε  για την σκληρή ζωή στη  περιοχή του Μακροταντάλου . Τι ήταν η νοριά  στα κτήματα;  ποιός ο ρόλος της πειρατείας;
Ο δικηγόρος και ερευνητής Γιώργος Τσατήρης διάβασε σελίδες με συγκινητικές λεπτομέρειες από το κατοχικό  ημερολόγιο του πατέρα του Δημήτρη

Τέλος ο ιστορικός της τέχνης Γιάννης  Βιταλιώτης  μίλησε για τις μοναδικές και ιδιαίτερες θρησκευτικές  εικόνες που από μακριά ταξίδεψαν και κατέληξαν στην Βόρεια Άνδρο.

Γιάννης Βιταλιώτης

Κλείνοντας ο Αντώνης Λιάκος πρόσθεσε ότι η  βόρεια Άνδρος έχει μια ιστορία άγνωστη που φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή από το υπόλοιπο νησί, που πρέπει  να αναδειχτεί και κατέληξε ότι  η ιστορία όμως είναι ο πλούτος ενός τόπου, και η εσωτερική ενδοχώρα των ανθρώπων του. Χρειάζεται όμως να γίνει κάτι, πριν είναι πολύ αργά και πριν αλλάξει η όψη του νησιού, γιατί οι άνθρωποι και τα έργα τους μπορούν να χαθούν χωρίς να αφήσουν ίχνη.
Η εκδήλωση θα βγει τον χειμώνα σε βίντεο

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio