Νέα

“Οι Φίλοι της Καϊρείου Βιβλιοθήκης” στην έκθεση “ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ” στο Μουσείο Μπενάκη.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138 και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών συνδιοργανώνουν τη μεγάλη επετειακή έκθεση:

“ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία”.

"Συναντήσεις με θέα" η Μαργαρίτα Πουρνάρα μιλά με την Εβίτα Αράπογλου την Πέμπτη 2 Ιουνίου

Εβίτα Αράπογλου

Αυτή την φορτωμένη μνήμες έκθεση σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε μαζί μας την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00Αρχικά θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε μεζέδες της Σμύρνης συνοδεία τσίπουρου ή ούζου και καλής παρέας! Θα ακολουθήσει ιδιωτική ξενάγηση η οποία  θα πραγματοποιηθεί από την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Εβίτα Αράπογλου.

Εισιτήριο ανά  άτομο: 30

Ο αριθμός των ατόμων για την ξενάγηση είναι περιορισμένος, παρακαλούμε κάντε κράτηση έγκαιρα στην κα Έρρικα Καΐρη: 6977258961

Κάθε εκδήλωση των “Φίλων της Καϊρείου Βιβλιοθήκης”
στηρίζει το έργο της Καϊρείου Βιβλιοθήκης.

 

Η έκθεση με λίγα λόγια

Περισσότερα από 1.000 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες θα ζωντανέψουν την ακμή του ελληνισμού πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923 καθώς και την εγκατάσταση και ενσωμάτωση στην Ελλάδα.

Ο επισκέπτης ξεκινά το ταξίδι στη «λάμψη» του ελληνισμού της Μικράς Ασίας (πρώτη ενότητα) από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, προχωρά στην Καππαδοκία και τις νότιες επαρχίες, συνεχίζει διασχίζοντας τον Πόντο για να επιστρέψει προς δυσμάς, γύρω από την Κωνσταντινούπολη και να καταλήξει στην Ανατολική Θράκη.

Την εποχή ακμής διαδέχονται η περίοδος των διωγμών, του τέλους του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και των Συνθηκών, η περίοδος της ελληνικής απόβασης και της μικρασιατικής εκστρατείας, η «καταστροφή» του 1922, καθώς και η Έξοδος των προσφύγων (δεύτερη ενότητα).

Η τρίτη και τελευταία ενότητα της έκθεσης επικεντρώνεται στην εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των εκπατρισμένων στην Ελλάδα, καθώς και την επίδραση που η παρουσία τους είχε σε πολλούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας.

Τμήμα του επιλόγου της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην ίδρυση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών το 1930 από τη Μέλπω και τον Οκτάβιο Μερλιέ.

—Η έκθεση συνοδεύεται από πολυτελή με πλούσια εικονογράφηση έκδοση. Με συνοδευτικά κείμενα που παρουσιάζουν τη ζωή, την πολιτιστική δημιουργία του Μικρασιατικού ελληνισμού και τις δραματικές εξελίξεις των ετών 1919-1922, που οδήγησαν στην Καταστροφή και τον ξεριζωμό.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio