Νέα

Η διαχείριση των συμβολισμών. Του Σπύρου Τσαούση

Η διαχείριση των συμβολισμών

Του Σπύρου Τσαούση

 Όταν παρατηρούνται φαινόμενα σεξισμού σε μέσα ενημέρωσης, που προκαλούν τη μικρή μας κοινωνία, είναι απαραίτητο να καταδικάζονται άμεσα και με κάθε επίσημο τρόπο.

Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας «Εν Άνδρω», κ. Μπασαντής, σε άρθρο του σχετικά με την εκδήλωση για τα λεμόνια της Άνδρου, αποκάλεσε επιδεικτικά ως «αφελή νοικοκυρά», μια καθόλα αξιοσέβαστη συμπολίτισσά μας, η οποία συμβάλλει χρόνια με τη δράση της στην προβολή και φιλοξενία του τόπου μας.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε που ο κ. Μπασαντής είχε δημοσιεύσει ένα άθλιο σεξιστικό σχόλιο στο «Εν Άνδρω», όπου γυναίκες χαρακτηρίζονταν ως «φραγκόκοτες, μανταμίτσες και στερημένες που ξεσπαθώνουν χορεύοντας με τα μίνια τους γιατί δεν βρίσκουν άλλο σπορ να ασχοληθούν όπως είχανε συνηθίσει στα νιάτα τους!» και κατέληγε με τη λαϊκή ρήση «άνδρα θέλω εγώ το βράδυ και ας μην έχει ο λύχνος λάδι»!

Είχε εισπράξει τότε την αγανάκτηση και το θυμό του νησιού καθώς και τις έντονες διαμαρτυρίες Συλλόγων Γυναικών της Άνδρου (παραθέτω τους συνδέσμους).

 

https://www.androsfilm.gr/2021/12/20/diamartiria-syllogou-gynaikon-androu/

https://www.androsfilm.gr/2021/12/22/diamartiria-syllogou-gynaikon-korthiou/

 

Δεν έχει περάσει επίσης πολύς καιρός που ο κ. Μπασαντής καταφέρονταν με χυδαίο και προσβλητικό τρόπο, συλλήβδην, σε κατοίκους χωριών της Άνδρου: «Οι άλλοι έμειναν με την φρίκη… του σκατού τους!! Με την απέχθεια του κατουρήματός τους!!! Αλλά και με τους βόθρους τους, που ξεχείλιζαν στην αυλή τους ή εκχύλιζαν στα ποτάμια και στα ρέματά τους: στα Λειβάδια, στο Συνετί, στις Στενιές, στη Μεσσαριά!!!». Το άρθρο του αυτό μάλιστα το είχε επιβραβεύσει δημόσια με “like” ο πρώτος πολίτης του νησιού, κ. Λοτσάρης!

Ντράπηκε και η αξιοπρέπεια.

Ο διαχειριστής του «Εν Άνδρω» υπηρετεί μια σχολή «στρατευμένης δημοσιογραφίας» στα πολιτικά δρώμενα, με δημοσίευση σχολίων που θίγουν σε αδιανόητο βαθμό υπολήψεις θεσμικών προσώπων, φορέων και απλών πολιτών υπό το μανδύα της ανωνυμίας ή ψευδωνυμίας, τα οποία όμως ο ίδιος εγκρίνει.

Το «Εν Άνδρω» βέβαια είναι γνωστό και για το πλήθος εξώδικων διαμαρτυριών και αγωγών που έχει δεχτεί και το ίδιο δημοσιεύει. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, είναι του τότε Προέδρου του Δ.Σ. κ. Θωμά όπου διαμαρτύρονταν για προσβολή της προσωπικότητάς του, ψευδή και συκοφαντική απόδοση προφίλ, δημοσίευση κακόβουλων σχολίων χωρίς προηγούμενη εξακρίβωση της αλήθειας τους κτλ., του τότε Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Βουραζέρη όπου διαμαρτύρονταν για ψευδή και άκρως συκοφαντικά δημοσιεύματα που έθιγαν την υπόληψή του αλλά και τη φήμη του Δήμου Άνδρου, για κάθε έννοια καλής πίστης και χρηστών ηθών του δημοσιογράφου κτλ. (παραθέτω τους συνδέσμους) αλλά και του τότε και σημερινού Προέδρου του Δ.Σ κ. Μπάλλα, ο οποίος είχε αποδώσει στον κ. Μπασαντή «προσφιλή τακτική σε άθλια διαστρέβλωση των λεγομένων και αποφάσεων του Δ.Σ.» και «αγωνιώδη προσπάθεια να ασκήσει στείρα και αδιέξοδη αντιπολιτευτική ρητορική προς τέρψιν προσωπικών, ιδιοτελών και κομματικών συμφερόντων»! (παραθέτω το απόσπασμα).

 

https://www.enandro.gr/images/xartes/bassantis1.pdf

https://www.enandro.gr/2015-10-29-05-34-43.html#!kmt-start=10

Υπάρχουν ωστόσο και ανώνυμα σχόλια που τα κόβει ο κ. Μπασαντής, ζητώντας μάλιστα να μάθει τις διευθύνσεις των σχολιαστών για να τους «κρεμάσει στα μανταλάκια»! (παραθέτω σχετικά αποσπάσματα). Είναι μια ιδιαίτερη αντίληψη για τον Κώδικα Δεοντολογίας και Ηθικής του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος (παραθέτω το σύνδεσμο).

 

https://www.esiea.gr/kodikas-deontologias/arxes-deontologias-dimosiografikoy/

Παρόλα αυτά, ο κ. Λοτσάρης μοιάζει να εκτιμά ιδιαίτερα τις δημοσιογραφικές και επικοινωνιακές ικανότητες του κ. Μπασαντή (αφού το «Εν Άνδρω» δημοσιεύει αποκλειστικές και σε πρώτο χρόνο ειδήσεις της Διοίκησης και προπαγανδίζει το έργο της) αλλά παράλληλα φαίνεται να είναι και από τους αγαπημένους του συγγραφείς.

Μόνο έτσι εξηγείται ότι και τα τρία χρόνια που είναι Δήμαρχος χαρίζει ως Χριστουγεννιάτικα δώρα βιβλία του κ. Μπασαντή σε όσους συνέβαλλαν για το νησί:

 

  • Την πρώτη χρονιά ένα βιβλίο που συνέγραψε ο κ. Μπασαντής
  • Τη δεύτερη χρονιά ένα βιβλίο που επιμελήθηκε και συνέγραψε
  • Φέτος επέλεξε ένα βιβλίο του που αφορά στην «ποίηση στο ελληνικό τραγούδι»!

Τίθεται θέμα συμβολισμού λοιπόν όταν αγνοούνται τόσα εξαιρετικά βιβλία για την ιστορία, αρχιτεκτονική, αρχαιολογία, πολιτισμό, λαογραφία της Άνδρου και κάθε χρόνο επιλέγει βιβλία του κ. Μπασαντή. Για παράδειγμα είναι πιο συμβολικό δώρο «η ποίηση στο ελληνικό τραγούδι», από τους «Λεμονεώνες» της κ. Μανιώ Μάνεση που θα ήταν και επίκαιρο βιβλίο λόγω της σχετικής εκδήλωσης του Δήμου; Ίσως όμως τιμηθούν μελλοντικά οι Ανδριώτες συγγραφείς σε κάποια φιέστα της Διοίκησης.

Είναι θέμα συμβολισμού όταν η Άνδρος συρρικνώνεται δημογραφικά και κλείνουν καταστήματα, η Διοίκηση Λοτσάρη – Γιαννίση – Μπάλλα, λόγω της αδυναμίας της να βρει λύση, να ψηφίζει τη διοικητική αποβολή του μοναδικού ραδιοφωνικού σταθμού του νησιού που καλύπτει πολλαπλές κοινωνικές ανάγκες (με τη δημόσια συμφωνία του «Εν Άνδρω»).

Είναι ζήτημα υψηλού συμβολισμού να σέβεσαι το αδιαίρετο της φύσης του επαγγέλματος του Ανδριώτη ναυτικού, του «Άη Ναύτη και Τουρλίτη» του νησιού μας που ξανοίχτηκε και δημιούργησε με όλα τα πληρώματα, και να το διαχωρίζεις σε κατηγορίες και ειδικότητες, προκαλώντας για άλλη μια φορά έντονες διαμαρτυρίες, με πιο χαρακτηριστική του Πανανδριακού Συλλόγου Ναυτικών (παραθέτω το σύνδεσμο)… και πόσα άλλα.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0irUkisNnLCJFUiZXVQab5mYDRgeodfmApSwnSiv6AAahbPJ7vPEEYmQbL8KjhnPZl&id=100014951615580

Ανεξάρτητα λοιπόν με το τι μπορεί να καταφέρει κάποιος στην πολιτική, ο ελάχιστος παρονομαστής και ευθύνη όλων μας είναι ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια στη δημόσια σφαίρα. Όταν είσαι ο πρώτος πολίτης δε ενός τόπου, οφείλεις να διαφυλάττεις τους συμβολισμούς, τις αρχές και τις αξίες του.

 

υ.γ. Το «τρένο της ανάπτυξης» είναι για όλους. Στο τρενάκι του λούνα παρκ, αντίθετα, οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για τους πόρους, τα εργαλεία, τις επισημάνσεις, τις αξίες και κυρίως για αυτούς που ροκάνιζαν χρόνια τις ράγες για να μπορούν ακριβώς σήμερα να κουνάνε το δάχτυλο, καλά να είμαστε να τα πούμε απ’ την επόμενη χρονιά.

Καλά Χριστούγεννα με υγεία και ευτυχισμένο το νέο έτος σε όλο τον κόσμο και στους συναδέλφους μου αιρετούς της αυτοδιοίκησης καλή και δημιουργική χρονιά.

 Σπύρος Τσαούσης

 

 

3 Σχόλια

  • Όσα εύστοχα περιγράφεις και άψογα τεκμηριώνεις Σπύρο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δυστυχώς, με την ανοχή ή τη θέληση της διοίκησης Λοτσάρη, στην Άνδρο ασκείται μια ιδιότυπη ρατσιστική, σεξιστική και πολιτική τρομοκρατία. Ένα λυπηρό και πρωτόγνωρο φαινόμενο για το παραδοσιακά φιλήσυχο και πολιτισμένο νησί μας. Φαίνεται ότι σε κάποιους αρέσει, τους συμφέρει και το επιδιώκουν. Μια μεγάλη πλειοψηφία προτιμά όμως την ομόνοια και την κοινωνική συνοχή. Τη φωνή ακριβώς αυτής της πλειοψηφίας προσπαθούν να φιμώσουν με την ιδιότυπη τρομοκρατία του κίτρινου τύπου. Μόνο το παραβάν και η μυστική ψηφοφορία των εκλογών μπορούν να επαναφέρουν τις χαμένες αξίες στο νησί και να διώξουν τη διχόνοια, το φόβο και την τρομοκρατία.

  • Να χαρώ εγώ επιλεκτικές ευαισθησίες. Όλα αυτά που δικαίως αναφέρετε ότι γράφονται στα σχόλια του Εν Άνδρω, γράφονται και δημοσιεύονται και εδώ μέσα. “Δημοσίευση σχολίων που θίγουν σε αδιανόητο βαθμό υπολήψεις θεσμικών προσώπων υπό τον μανδύα της ανωνυμίας ή ψευδωνυμίας”…Μόνο αν ρίξει κάποιος μια ματιά στα ανώνυμα κακόβουλα και αισχρά σχόλια που έχουν δημοσιευτεί εναντίον του κ. Θωμά στην αντίστοιχη ανάρτηση, θα καταλάβει. Καθώς και σε οτιδήποτε δημοσιευτεί που να αφορά τον κ. Λοτσάρη, πάλι το ίδιο ανήθικα μέσα στην ειρωνία και την χολή σχόλια συναντάει κανείς. Αλλά αυτά δεν ενοχλούν. Μπορούν να γράφονται και να δημοσιεύονται κανονικά στο όνομα τάχα της ελεύθερης έκφρασης και της πολυφωνίας. Αυτά συμβάλλουν φαίνεται στην ενότητα και την ομόνοια και εκφράζουν τη δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση. Η υποκρισία σας κύριοι δεν κρύβεται.

  • Όταν ο κύριος Θωμάς κι ο κάθε κύριος Θωμάς προκαλεί την νοημοσύνη και προσβάλλει την αξιοπρέπεια, τις ευαισθησίες και την ευθυκρισία των πολιτών που έχουν αντίθετη γνώμη και προσπαθεί απροκάλυπτα να επιβάλλει την δική του πολιτική αυθεντία και προτίμηση, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αντίλογο τουλάχιστον ίδιας αισθητικής. Παρότι παραδοσιακά χαρακτηριστήκαμε ζαβαντριώτες όλα έχουν τα όρια τους και δεν σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την ίδια τακτική ανοχής απέναντι στους πρώτους διδάξαντες επιθετικής, ειρωνικής και προσβλητικής συμπεριφοράς. Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν. Ας πρόσεχαν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio