Νέα

Εγκρίθηκαν και προχωρούν έργα 17 εκατομμυρίων ευρώ με τον προϋπολογισμό του 2023! Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΩΜΑ

Εγκρίθηκαν και προχωρούν έργα 17 εκατομμυρίων ευρώ με τον προϋπολογισμό του 2023!

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΩΜΑ

π. Δημάρχου Υδρούσας, π. Προέδρου ΔΣ Άνδρου

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί ως τώρα από την ίδρυση του ενιαίου Δήμου,  αφού ξεπερνά τα 27 εκατ €. Εξ αυτών τα 17 εκατ € αφορούν έργα και προμήθειες που χρηματοδοτούνται από Εθνικά ή Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ένας προϋπολογισμός μαζί με το τεχνικό πρόγραμμα που τον συνοδεύει ο οποίος σταδιακά με τα συνεχιζόμενα έργα θα δώσει νέα μορφή στην Άνδρο.

Δυστυχώς τόσο ο προϋπολογισμός, όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλα τα έργα τόσο αυτά που είναι σε εξέλιξη, όπως και τα νέα ψηφίστηκαν  μόνο από την Διοίκηση Λοτσάρη. Οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι καταψήφισαν τον προϋπολογισμό και τα συνακόλουθα έργα.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

Πριν λίγες ημέρες σε κείμενο μου είχα αναφέρει ότι η αντιπολίτευση δεν ψηφίζει κανένα έργο. Υπήρξαν αντιδράσεις. Δυστυχώς λίγες μέρες  μετά , κατά την συνεδρίαση του ΔΣ για την έγκριση του Προϋπολογισμού η αντιπολίτευση -σύσσωμη- δεν ψήφισε να γίνει κανένα έργο. Δεν ψήφισε έστω να ολοκληρωθούν τα έργα που είναι σε εξέλιξη όπως το Δημοτικό Σχολείο της Χώρας, η ύδρευση του Κάτω Αγίου Πέτρου, που προχωρά, η ολοκλήρωση της μελέτης του κλειστού του Γαυρίου, 2.800.000 € έργων οδοποιίας, αλλαγή δικτύου στο Μπατσί, που μόλις δημοπρατήθηκε, μελέτη σύνδεσης χωριών του Κορθίου με τον βιολογικό, το πολιτιστικό κέντρο Γαυρίου που ξεκινά, την ασφαλτόστρωση του δρόμου για το Πήδημα της Γριάς, τη μελέτη ανάπλασης της παραλίας Όρμου  κλπ.!

Κρίμα! Αναρωτιέμαι οι τοπικοί δημοτικοί σύμβουλοι όλων αυτών των περιοχών πως καταψηφίζουν την ολοκλήρωση έργων που αφορούν την περιοχή τους;; Σίγουρα δεν κάνουν καλό στο νησί. Ίσως όμως στο μυαλό τους προηγείται το μικροπολιτικό όφελος κι όχι το νησί. Έτσι, αντί για ψήφο στον προϋπολογισμό βρήκαν αφορμή να ξεκινήσουν την προεκλογική εκστρατεία με την καταψήφιση του.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΒΡΟΝΤΟ

Για να καταψηφίσουν κρύφτηκαν πίσω από μια λαϊκίστικη κριτική γεμάτης ψέματα και φτηνές κορώνες. Για παράδειγμα ας δούμε μερικά από αυτά που είπαν:

α) Άσκησαν κριτική στον Δήμαρχο για δαπάνη 9.000€ για έξοδα μετακίνησης. Η αλήθεια είναι όμως πως ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι το 2022 ο Δήμος πλήρωσε για έξοδα μετακίνησης 440 €! Δηλαδή 36 € τον μήνα . Ενάμιση εισιτήριο Άνδρο-Ραφήνα!!!

β) Είπαν ότι θα ξοδευτούν για το 2023 πάνω από 8.000 ευρώ για κινητό του Δημάρχου. Ποια είναι η αλήθεια;  Με την σύμφωνη γνώμη και της αντιπολίτευσης έχει εγκριθεί να καλύπτει ο Δήμος την δαπάνη κινητής τηλεφωνίας του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και του Γενικού Γραμματέα. Μετά από έρευνα αγοράς τελικά ο Δήμος υπέγραψε σύμβαση με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για 25 μήνες (12ος/2021 έως 12ος 2023) για 7 κινητά τηλέφωνα έναντι 6.800 €. Δηλαδή δαπάνη ύψους 38,00€ τον μήνα ανά κινητό!!!

γ) Ανέφεραν ψευδώς για δαπάνη ύψους 65 χιλ ευρώ για την δημιουργία μια ιστοσελίδας του Δήμου! Κρίμα. Δεν υπάρχει τέτοιος κωδικός στον προϋπολογισμό. Σκόπιμα γίνεται απόκρυψη της πραγματικότητας που είναι ότι για 3 χρόνια και κατόπιν διαγωνισμού έχει γίνει ανάθεση για την καταγραφή, αποδελτίωση, ψηφιοποίηση, αναλυτική παρουσίαση όλων των δράσεων και έργων του Δήμου.  Παρουσίαση με γραφήματα, εκπαίδευση στελεχών του Δήμου και μεταξύ άλλων και αναβάθμιση της σελίδας του Δήμου. Δηλαδή κατάφεραν και διάβασαν μόνο την τελευταία εργασία. Τις άλλες 6 τις προσπέρασαν!!!

δ) Δεν είδαν πως για την βελτίωση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων που ολοκληρώνονται τον επόμενο μήνα έχουν δαπανηθεί πάνω από 900 χιλ €.

ε) Η περιβόητη συζήτηση περί απ’ ευθείας αναθέσεων δεν έχει κανένα νόημα. Στον προϋπολογισμό του 2023 ο κύριος όγκος των έργων ύψους 17 εκάτ. € είναι με χρηματοδοτήσεις από διάφορες πηγές και έχουν ήδη δημοπρατηθεί ή είναι υπό δημοπράτηση.

στ) Τα περί αδιάθετης ΣΑΤΑ ή περί στέρησης των χρημάτων τοπικών προέδρων δεν αντέχουν σε ιδιαίτερη κριτική. Η προηγούμενη διοίκηση παρέδωσε αδιάθετη ΣΑΤΑ ύψους 1,5 εκατ €. Δεν κατάφερε δηλαδή να απορροφήσει απολύτως τίποτα κατά την διάρκεια της θητείας της. Έγραφε μικροέργα στον προϋπολογισμό και τα οποία ποτέ δεν εκτελούσε. Αντιθέτως σήμερα με ενιαίο τρόπο εκτελούνται και θα συνεχίσουν να εκτελούνται έργα σε όλο το νησί.

Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Η ψήφιση του προϋπολογισμού ήταν μία ευκαιρία όλες οι δημοτικές παρατάξεις να κλείσουν από κοινού το 2022 για το καλό της Άνδρου. Τι νόημα έχει η καταψήφιση μιας οικονομικής κατάστασης – όπως είναι ο προϋπολογισμός – η οποία έτσι κι αλλιώς θα εγκρίνονταν από την διοίκηση του Δήμου;  Πως μπορεί να είναι κάποιος δημοτικός σύμβουλος εκπροσωπώντας μια περιοχή και να λέει όχι στην εκτέλεση και την ολοκλήρωση κοινωφελών έργων, που την αφορούν;

Το 2023 είναι μια εκλογική χρονιά. Οι εκλογές είναι όμως ακόμα πολύ μακριά. Μετά από 10 μήνες. Ας μην σύρουμε το νησί σε μια τόσο μακριά προεκλογική περίοδο. Ας δουλέψουμε όλοι για το καλό του νησιού και στο τέλος οι πολίτες έχουν την κρίση και την ενημέρωση να αποφασίσουν με νηφαλιότητα τον Δήμαρχο και την ομάδα της επόμενης 5 ετίας. Αυτό που πρέπει πάντα να προηγείται είναι το καλό της Άνδρου και η ανάπτυξη του Νησιού.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλους!!!

 

 

2 Σχόλια

  • Άσε…..η ΔΙΑΥΓΕΙΑ σε διαψεύδει απολύτως κύριε ειδικέ σύμβουλε. Για όλα μα όλα. Καλώς καταψήφισαν και καλώς ενημερώνουν τους Ανδριώτες για τα τεκταινόμενα στον Δήμο. Ερώτηση: όταν γράφεις “κλειστό” στο Γαύριο, τι εννοείς; Κλειστό ΓΗΠΕΔΟ ή κλειστό ΓΥΜΝΑΣΤΉΡΙΟ, γιατί είναι απολύτως διαφορετικά αυτά τα δύο και δεν θέλετε να φανεί η αλήθεια!

  • Ας ελπίσουμε να ολοκληρωθούν τα όποια έργα μπας και δοθεί έστω λίγη προσοχη και σε άλλα θέματα, όπως η υγεία, ο πολιτισμός (μας αποκαλούν νησί του πολιτισμού κι ο Δήμος δίνει ελάχιστους ή σχεδόν καθόλου πόρους στον τομέα αυτό) και γενικότερα η καθημερινότητα των πολιτών. Η σημερινή διοίκηση δείχνει να προσπαθεί τουλάχιστον. Τα προηγούμενα 20 και πλέον χρόνια, δεν έγιναν παρά τα ελαχίστως απαραίτητα έργα στον τόπο. Τόσα ώστε να μην γκρινιάζουν οι μόνιμοι κάτοικοι. Με ευχές, αλλά ταυτόχρονα και τρικλοποδιές στο όποιο έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης όμως, δεν πετυχαίνει κανείς τίποτε. Η αντιπολίτευση νομίζει οτι για παράδειγμα πετύχει κάτι σημαντικό, με το να διαφωνίσει σε ένα έργο. Αυτό είναι και το μέγα λάθος στην Ανδρο! Υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν ομόφωνα από την Δημοτική αρχή και σε αυτά πρέπει να βοηθήσουν όλοι όσοι έχουν εκλεγεί ως δημοτικοί σύμβουλοι, ανεξαρτήτως παράταξης και πολιτικών πεποιθήσεων. Ενας τομέας που πάσχει το νησί πχ, είνια αυτός της δημόσιας υγείας, με ένα υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας, χωρίς βασικές ειδικότητες ιατρών (βλέπε καρδιολόγο, διαβητολόγο, οφθαλμίατρο). Περιμένει ο κόσμος τα Σαββατοκύριακα να έρθουν οι ιδιώτες ιατροί από την Αθήνα, για να εξεταστεί σε αυτούς, αντί να απαιτεί σύσσωμη η κοινωνία συμπορευόμενη με τον Δήμο επιπλέον προσωπικό στο τοπικό Κέντρο Υγείας. Μπορεί λοιπόν να έχουν προγραμματιστεί έργα τόσων εκατομμυρίων ευρώ, όπως γράφει ο αγαπητός κύριος Θωμάς, αλλά υπολοίπονται πολλά ακόμη για να επέλθει το αίσθημα της ασφάλειας και της ικανοποίησης σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Υπήρξε στο παρελθόν και υπουργός υγείας καταγόμενος από την Ανδρο, χωρίς να του “χτυπήσουμε την πόρτα” ως τόπος, ζητώντας να μεσολαβήσει στα θέματα αρμοδιότητας του. Μάλλον τα βλέπαμε και τα βλέπουμε όλα καλά! Δεν πρέπει επομένως να επιρρίπτει κανείς ευθύνες στην τωρινή διοίκηση του νησιού (χωρίς να θέλω να την υποστηρίξω), καθώς το νησί παρέμεινε σε αδράνεια για αρκετές δεκαετίες, τη στιγμή που άλλα κυκλαδονήσια αξιοποίησηαν κοινοτικα΄ κονδύλια και προγράμματα για να βελτιώσουν την κατάστασή τους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio