Νέα

Στου Κοχύλου Χριστουγεννιάτικα στολίζουν και τις βρύσες!

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 ο Γιώργος Βλαχάκης μας είχε καλέσει στις 7 το βράδυ που θ΄άναβε τα φωτάκια στη βρύση της Μπλέω, αλλά με τον φωτογράφο στου Κοχύλου πήγαμε νωρίτερα, περάσαμε  από το καφενείο του Ψυχάκη για καφέ, ρωτήσαμε, για τις παλιές βρύσες του χωριού, η Στέλλα η Βολτή μας κέρασε ρακιά και 7 παρά φύγαμε παρέα  για τη βρύση.

Μέσα από στενούς και πολύ ανηφορικούς  δρόμους  φτάσαμε επιτέλους στη βρύση

Η βρύση περιποιημένη, μία φάτνη, γιρλάντες κρεμασμένες με μπάλες και ένα κινέζικο φωτορυθμικό με εξωτικούς ρυθμούς, στη πεζούλα φοινίκια, κουραμπιέδες  με ρακί, εκεί  και οι οικοδεσπότες ο Γιώργος και την Ελπίδα Βλαχάκη.

Η βρύση έχει μαρμάρινη πλάκα με χρονολογία 1811, όλες και όλοι έρχονταν με στάμνες και κουβάδες για να πάρουν νερό για το σπίτι, πλύστρες δεν είχε, οι Κοχυλιανές πήγαιναν σε άλλες βρύσες για πλύσιμο.

Πάντα μαζεύονταν κόσμος γύρω από τη βρύση, ήταν το πιο κοσμικό μέρος του χωριού και γι΄αυτό τον δρόμο τον λέγανε “Κολωνάκι” του Κοχύλου.

 

Όλοι όσοι μεγάλωσαν στου Κοχύλου έχουν αναμνήσεις από αυτό το μέρος, ακόμα θυμούνται ότι τα μεσημέρια και αργά το βράδυ έβγαινε ο  Μώρος , ο φόβος ολονών.

Η βρύση  επισκευάστηκε πρώτα από τον Μιχάλη Μαυρογιώργη το 2017 και έπειτα από Γιώργο Βλαχάκη, που απόψε με  ωραίο καιρό, κάλεσε φίλους για μία γιορτινή βεγγέρα στην Μπλέω, ψάλανε τα κάλαντα, κεραστήκανε ,  είπαν πολλές ιστορίες, καλέσανε και τους συγγενείς από την Νέα Υόρκη με Βάιμπερ για χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα

ο κυρ Γιώργος φεύγοντας μου είπε , ότι όποτε περνάει βράδυ καλησπερίζει φωναχτά τον Μώρο που κάπου μέσα στα βράχια της βρύσης τριγυρνάει όλα αυτά τα χρόνια.

θα βγει και βίντεο αναμνηστικό

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

η βρύση Μπλέω το 2009 φωτο Άνδρος

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio