Νέα

Το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης στο Κέντρο Υγείας Άνδρου

Το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης στο οποίο συμμετέχει το Κέντρο Υγείας Άνδρου, (μέσω της δ/ντριας Ε. Λιαποπούλου), ολοκλήρωσε το εξάμηνο πιλοτικής λειτουργίας του στο τέλος Οκτωβρίου 2022 και έχει ήδη λάβει παράταση για ένα έτος, υπό την έγκριση και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Απευθύνεται σε κατοίκους της Άνδρου, ηλικίας 60 ετών και άνω με δυσκολίες στη μνήμη, τη διάθεση και αγχώδη συμπεριφορά. Σκοπός του είναι η παροχή ειδικών υπηρεσιών πρόληψης, διάγνωσης και εξατομικευμένης θεραπευτικής παρέμβασης, διασυνδέοντας τους ασθενείς των υπηρεσιών υγείας απομακρυσμένων περιοχών, με εξειδικευμένες μονάδες.

Το Κέντρο Υγείας Άνδρου, (υπεύθυνη η Κοινωνική λειτουργός, Μ. Αλεξάκη), είναι διασυνδεδεμένο με την Ψυχιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο με επικεφαλής τον Ανδριώτη Καθηγητή Ψυχιατρικής Αντώνη Μ. Πολίτη.

Το πρόγραμμα λειτουργεί σε 8 Κέντρα Υγείας στην Ελλάδα. Στη διάρκεια του πιλοτικού εξαμήνου στην Άνδρο, 59 άτομα έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, 42 γυναίκες και 17 άντρες. Από αυτούς 43, (72,8%) ανέφεραν δυσκολίες στη μνήμη, ενώ στους 18 (30,5%) επιβεβαιώθηκαν νοητικά προβλήματα. Σε 21 άτομα (35,5%), αναγνωρίζεται καταθλιπτική συμπτωματολογία,  ενώ το 27% είχε ήδη διαγνωστεί με κατάθλιψη μετά την ηλικία των 50 ετών. Σε 12 άτομα (20,3%) εντοπίζεται δυσλειτουργικό άγχος, ενώ 20 (33,8%) παραπονούνται για δυσκολίες στον ύπνο. Σε ότι αφορά τα παθολογικά τους προβλήματα, το 67% παίρνει φαρμακευτική αγωγή για αρτηριακή υπέρταση, το 29% για αρθρίτιδα, το 33% για σακχαρώδη διαβήτη, και το 45% για δυσλιπιδεμία. Από τους 59 οι 32 παρακολουθούνται ήδη με διαδικτυακά ραντεβού από ψυχίατρο και 7 βρίσκονται υπό την εποπτεία της κοινωνικής λειτουργού.

Η λειτουργία του προγράμματος στο νησί μας, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας και η εξατομικευμένη προσέγγιση ανεβάζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Άνδρου που επιθυμούν να διερευνήσουν συμπτώματα που τους ανησυχούν, ενώ η συστηματική απεικόνιση των προβλημάτων αποτελεί τη βάση για τον σχεδιασμό περαιτέρω ενεργειών. Με την ελπίδα να μπορέσουμε μέσα από αυτό το έργο αυτό να βοηθήσουμε όσο το δυνατό περισσότερους συντοπίτες μας, ευχόμαστε Καλές Γιορτές σε όλους και η Νέα Χρονιά να μας βρει υγιείς και χαρούμενους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio