Νέα

“Ούτε ηγεμόνας ούτε κηδεμόνας” του Γιώργου Καλλιβρούση

Το νέον έτος, που ανατέλλει με χαμόγελο και αισιοδοξία, παρά τις βαριές παρακαταθήκες που του κληροδότησε το προηγούμενο, θα είναι καθοριστικό για το άμεσο μέλλον της χώρας μας.
Το 2023 θα κληθεί ο λαός να εκλέξει τους εκπροσώπους του στο Εθνικό κοινοβούλιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Δεν αρκούν οι ρετουσαρισμένες φωτογραφίες, τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, οι μεγαλόστομες υποσχέσεις και οι ρητορικές εξάρσεις φιλοπατρίας και δημοκρατικής προσήλωσης. Χρειάζεται επαγρύπνηση και νηφαλιότητα για να αποκλειστούν οι φαύλοι και να εκλεγούν οι άξιοι!
Για να το επιτύχουμε, καλό είναι να γνωρίζουμε ποιές είναι οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του κάθε αιρετού, αρχίζοντας από τον δήμαρχο:
Προκειμένου να διευκολύνει τη διοικησιμότητα των δήμων, ο νομοθέτης έχει προβλέψει διευρυμένες αρμοδιότητες για τον δήμαρχο.
Σύμφωνα με το άρθρο 58 του Ν.3852/2010 & παρ. 44 του Ν.3979/2011, o δήμαρχος, αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο του συστήματος διακυβέρνησης ενός δήμου. Oι αρμοδιότητες του είναι οι παρακάτω:
1. Ο δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κατευθύνει τις δράσεις του δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Ειδικότερα, ο δήμαρχος:
α) Eκπροσωπεί το δήμο στα δικαστήρια και σε κάθε δημόσια αρχή.
β) Eκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, της οικονομικής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. H μη εκτέλεση των αποφάσεων αυτών συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος.
γ) Ορίζει τους αντιδημάρχους, συγκαλεί και προεδρεύει της εκτελεστικής επιτροπής και συντονίζει την υλοποίηση των αποφάσεών της.
δ) Eίναι προϊστάμενος των υπηρεσιών του δήμου. Ως προϊστάμενος όλου του προσωπικού του δήμου εκδίδει τις πράξεις που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για το διορισμό, τις κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές και την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου.
ε) Συνυπογράφει τους βεβαιωτικούς καταλόγους και τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των δαπανών, οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.
στ) Υπογράφει τις συμβάσεις που συνάπτει ο δήμος.
ζ) Εκδίδει τις άδειες που προβλέπονται από τις διατάξεις που διέπουν τις αρμοδιότητες του δήμου.
η) Εκδίδει πιστοποιητικά προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης των δημοτών, καθώς και τις βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας.
θ) Συνιστά ομάδες εργασίας και ομάδες διοίκησης έργου από μέλη του δημοτικού συμβουλίου, υπαλλήλους του δήμου, υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ή ιδιώτες για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων του δήμου, καθορίζοντας τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους.
Είναι αυτονόητο, ότι μόνο εχέφρονες άνθρωποι, ακέραιοι, με ισορροπημένες αντιλήψεις και δημοκρατική συνείδηση, είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτή την εξουσία για το καλό του τόπου και των πολιτών.
Άτομα μειωμένης νοημοσύνης, χαμηλής πνευματικής και κοινωνικής εμβέλειας, που ευκαιριακά και με ειδικές μεθοδεύσεις βρέθηκαν στο δημαρχιακό θώκο, παρεξηγούν συχνά το πνεύμα του νόμου και θεωρούν, ότι είναι απόλυτοι άρχοντες. Χειραγωγούν το δημοτικό συμβούλιο και τα επίσημα συμβουλευτικά όργανα και στηριζόμενοι σε έμμισθους και άμισθους συμβούλους που διόρισαν οι ίδιοι, για να πουν μόνο αυτό που θέλει να ακούσει το «αφεντικό» («his masters voice») «ράβουν και ξηλώνουν» κατά το δοκούν, αγνοώντας δημότες, οργανώσεις και αιρετούς. Στην παράκρουση του μεγαλείου τους θεωρούν ότι είναι ηγεμόνες και έχουν την υποχρέωση να χειραγωγήσουν τους υπηκόους τους, που κατά την άποψη τους είναι πολιτικά ανώριμοι και χρειάζονται κηδεμόνα…
Στην προκειμένη περίπτωση έχει υπαιτιότητα και ο νομοθέτης, γιατί ο σχετικός νόμος χωλαίνει σε πολλά σημεία και περιέχει αρκετές παγίδες για τους ψηφοφόρους, που είναι άσκοπο και όχι του παρόντος να τους αναλύσουμε, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε εμείς να τους αλλάξουμε.
Εναπόκειται στην οξυδέρκεια και την ακεραιότητα των πολιτών, να αναλογιστούν ποιος είναι αυτός που ψηφίζουν για δήμαρχο, ποια εχέγγυα προβάλει από τον πρότερο του βίο και ποια η θέση του στην κοινωνία, ώστε να «διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας», όπως ο νομοθέτης απαιτεί!
Ο δήμαρχος δεν είναι ούτε ηγεμόνας, ούτε κηδεμόνας των δημοτών. Είναι εντολοδόχος υπηρέτης, στην υπηρεσία των πολιτών, με τη δέσμευση να τους υπηρετήσει με δημοκρατικές διαδικασίες, σύμφωνα με τη θέληση και την άποψη τους και όχι με τις δικές του δοξασίες!
ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Γιώργος Δ. Καλλιβρούσης

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio