Νέα

Νέα έκδοση: Νικόλαου Πετρόχειλου, “Η συλλογή αρχαιοτήτων Ευγενίας Σταματίου Εμπειρίκου της Καϊρείου Βιβλιοθήκης”

Από την  Καΐρειο Βιβλιοθήκη κυκλοφόρησε ο κατάλογος “Η συλλογή αρχαιοτήτων Ευγενίας Σταματίου Εμπειρίκου της Καϊρείου Βιβλιοθήκης” του Νικόλαου Πετρόχειλου.

Ο συγγραφέας στον πρόλογό του επισημαίνει ότι η συλλογή περιλαμβάνει  πενήντα τέσσερα αρχαία αντικείμενα κυρίως αγγεία και ειδώλια και  εικάζεται ότι βρέθηκαν σε τάφους.

Πρόκειται για μικρά αντικείμενα για τα οποία δεν μπορεί να διατυπωθεί καμία υπόθεση  ως προς τον τόπο προέλευσης και εύρεσής τους, είναι δυνατόν όμως να διατυπωθούν ασφαλείς προτάσεις ως προς το τόπο κατασκευής για μερικά από αυτά.

Στο τέλος του προλόγου ο συγγραφέας ευχαριστεί την κ. Ειρήνη Δάμπαση, το προσωπικό της βιβλιοθήκης, την αρχαιολόγο κ. Ελένη Καλάβρια για την άδεια μελέτης και δημοσίευσης, τον φωτογράφο Κώστα Ξενικάκη και το κ. Γεώργιο Κατσούδα για τα σχέδια.

Στο εισαγωγικό κείμενό του, ο Ακαδημαϊκός και Ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Μιχάλης Τιβέριος γράφει:

“Η συλλογή των αρχαίων της Καϊρείου Βιβλιοθήκης  είχε την τύχη να δημοσιευθεί με αξιοπρόσεκτη πληρότητα, με τεκμηριωμένα και διαφωτιστικά κείμενα, με φωτογραφίες ποιότητας και με κατατοπιστικά σχέδια, από τον Νίκο Πετρόχειλο, αρχαιολόγο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και απόφοιτο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Ο ίδιος σχετίζεται στενά με την Άνδρο. Είναι Άνδριος (κατά το ήμισυ), έχει ζήσει στο νησί, έχει πάρει μέρος σε ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων του, ενώ με τη διδακτορική του διατριβή, όπως και με άλλες εργασίες του, έχει συμβάλει στην πληρέστερη γνώση της ιστορίας της Άνδρου κατά την αρχαιότητα.”

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio