Νέα

Εγκαίνια μονάδας κομποστοποίησης στον Όρμο Κορθίου

“Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Συνεδριακό Κέντρο Γλυνού στον Όρμο Κορθίου της Άνδρου κάναμε τα εγκαίνια της μονάδας κομποστοποίησης την Παρασκευή το βράδυ, 10 /2/23.
Η μονάδα στο Κόρθι αποτελεί υπόδειγμα συνδιαχείρισης υγρών αποβλήτων και βιοαποβλήτων στη λογική της κυκλικής οικονομίας για μία νησιωτική περιοχή.
Η μονάδα αποτελείται από κλειστούς κομποστοποιητές και δεν υπάρχει πρόβλημα με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις.
Η απαιτούμενη ενέργεια παρέχεται από φωτοβολταϊκά.
Το απαιτούμενο νερό για την κομποστοποίηση παρέχεται από επεξεργασμένα λύματα, ενώ εκτός από τα βιοαπόβλητα η μονάδα μπορεί να συνεπεξεργάζεται και την παραγόμενη από τον βιολογικό καθαρισμό λυματολάσπη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος SIRCLES στο οποίο εταίροι είναι το ΕΜΠ και η ΜΚΟ Οργάνωση Γη εκπαιδεύτηκαν και εργάζονται 10 άτομα και σύντομα θα προστεθούν άλλα 20, κατά προτεραιότητα άνεργοι και γυναίκες.
Την ημερίδα άνοιξε ο Δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης εξηγώντας τη σημασία του όλου εγχειρήματος για το νησί. Ακολούθησαν τοποθετήσεις του Αντιδημάρχου περιοχής Δημήτρη Τηνιακού και της Αντιδημάρχου Καθαριότητας Τασίας Μπιθικώτση.
Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία μου με θέμα τη διαχείριση των βιοαποβλήτων και την κυκλική οικονομία και εξηγήθηκαν στο ακροατήριο οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στη σημαντική διαδικασία της διαλογής στην πηγή υπολειμμάτων τροφών στον πορτοκαλί κάδο.
Η μονάδα έχει λειτουργήσει από 30 Νοεμβρίου του 2022 με τροφοδοσία από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και καταστήματα λιανικής πώλησης.
Τώρα πλέον γίνεται επέκταση για τη συμμετοχή των κατοίκων στους οποίους μοιράστηκε τσάντα με πληροφοριακό υλικό και κλειδί για πρόσβαση στον πορτοκαλί κάδο.
Σύντομα θα τους δοθούν και μικροί φορητοί κάδοι και κομποστοποιήσιμες σακούλες για να διευκολυνθεί και διαδοθεί περισσότερο η όλη αυτή περιβαλλοντικά και οικονομικά σωστή προσέγγιση.
Το κομπόστ που θα παραχθεί (το πρώτο σύντομα θα είναι έτοιμο) θα ενσακιστεί και θα επιστραφεί στους δημότες.”
Γεράσιμος Λυμπεράτος
Καθηγητής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio