Νέα

Στην τελική ευθεία η διάσωση του Πύργου Αγίου Πέτρου

 

Την χρηματοδότηση του έργου «Στερέωση και μερική αποκατάσταση αρχαίου Πύργου στον Αγ. Πέτρο Άνδρου» αποφάσισε και ανάρτησε σήμερα στο Διαύγεια του ΥΠΠΟ,  η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 450.000,00€ και δικαιούχος είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Το έργο περιλαμβάνει: την εφαρμογή άμεσων σωστικών μέτρων για την εξασφάλιση της ευστάθειας του μνημείου προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιπλέον καταρρεύσεων. Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν την υποστύλωση, στερέωση και μερική αποκατάσταση των επισφαλών τμημάτων του πύργου.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων στο πλαίσιο της πράξης θα κατασκευαστεί ειδικό προστατευτικό μεταλλικό ικρίωμα στήριξης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική μελέτη. Μετά την τοποθέτηση του ικριώματος θα πραγματοποιηθούν οι άμεσες σωστικές εργασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν υποστυλώσεις των επικίνδυνων προς κατάρρευση τμημάτων των τοίχων, ανατάξεις και αποκατάσταση των επισφαλών περιοχών της τοιχοποιίας.

Για την τοποθέτηση του ικριώματος στήριξης θα πρέπει να προηγηθούν ανασκαφικοί καθαρισμοί και διαμορφώσεις περιμετρικά του μνημείου για την τοποθέτηση των βάσεων του ικριώματος, αποχωμάτωση, ανάσυρση αρχαίου δομικού υλικού από το ισόγειο του πύργου και ταξινόμηση αυτού εκτός του πύργου. Τέλος, στο πλαίσιο της πράξης προβλέπεται να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου(αρχιτεκτονική, στατική, συντήρησης) και του περιβάλλοντος χώρου.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

Ο Δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης μετά την σχετική ενημέρωση δήλωσε σχετικά:

«Η απόφαση για την χρηματοδότηση της στερέωσης και αποκατάστασης του Πύργου του Αγ. Πέτρου αποτελεί σημαντικό γεγονός για την διάσωση του Πύργου. Ενός από τα σημαντικότερα μνημεία του Νησιού μας. Άρρηκτο κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς  την οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε. Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη η οποία προχώρησε στην υλοποίηση της δέσμευσης που έκανε στη σύσκεψη την οποία κάναμε πριν μερικούς μήνες στην Σύρο παρουσία του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, εμού και του Δ. Γιαννίση. Τονίσαμε στην Υπουργό την σπουδαιότητα του μνημείου αλλά και την ανάγκη για άμεση δράση από την πλευρά του Υπουργείου. Η Υπουργός δεσμεύθηκε και με ιδιαίτερη ικανοποίηση σήμερα ενημερωθήκαμε πως υλοποιεί την δέσμευσή της. Την ευχαριστώ θερμά. Ο Δήμος μας θα σταθεί αρωγός σε ότι κριθεί απαραίτητο για την ταχύτερη έναρξη την  εργασιών,  με στόχο την σωτηρία και ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου».

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΒΙΝΤΕΟ: Η εκδήλωση που οργάνωσε το καλοκαίρι του  2017, ο φιλοπρόοδος Όμιλος “ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ” για την διάσωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio