Δημήτριος Πασχάλης
ΕΘΙΜΑ ΠΟΥ ΣΒΥΝΟΥΝ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Κορυφαίο γεγονός της Ορθοδοξίας η Μεγάλη Εβδομάδα. Κάθε μέρα έχει την σημασία της. Στην θεολογική σπουδαιότητα αναπτύχθηκε και η λαϊκή. Η σύνδεση του Θείου με την καθημερινότητα.
Η Άνδρος είναι ένας τόπος του Ελληνισμού που καταγράφηκε αυτή η αμοιβαία σχέση και μνημονεύεται σε επτά σελίδες, που τις κατέγραψε ο ιστορικός και ακαδημαϊκός Δημήτριος Πασχάλης, το 1936 και τυπώθηκαν με την συνδρομή του Συλλόγου Ανδρίων της Νέας Υόρκης.
Παρουσιάζονται έθιμα που έχουν τη βάση τους στην βυζαντινή εποχή και η νησιωτική «απομόνωση» τα διατήρησε!
Αρκετές μνημονευόμενες παρουσιάσεις έχουν διατηρηθεί στις μέρες μας και ορισμένες έχουν πανελλήνια διάδοση. Χαρακτηριστικές είναι οι αντιλήψεις για τα κεριά του Επιταφίου ή για της Λαμπρής το κερί ή οι ασπασμοί την ώρα της Ανάστασης, μόνο που στο παρελθόν είχε βαθύτερο νόημα, τη συμφιλίωση μεταξύ δυσαρεστημένων.
Ακόμα και η υποδοχή της Ανάστασης με πυροβολισμούς με κάθε θορυβώδες όπλο έχει τις ρίζες στο παρελθόν. Στην Άνδρο διατηρείται η χρήση του «μάσκουλου», μεσαιωνικής εφεύρεσης όπλο που χρησίμευε στην άμυνα πύργων και μοναστηριών από επιδρομές.
Αποτελεί και οδηγό διατήρησης εθίμων ή που θα μπορούσαν να αναβιώσουν, συνδεδεμένα πάντα με την παράδοση, τα γεγονότα που ενέπνευσαν τους προγόνους μας. Διαφορετικά καταντούν φολκλόρ, θέαμα χωρίς βιωματική αξία.
Ανδρέας Μακρογκίκας
Εκπαιδευτικός
Στο μπλογκ του https://to-dialeimma2.blogspot.com/
θα βρείτε το βιβλίο σε PDF για να το κατεβάσετε, καθώς και άλλα βιβλία .