Νέα

Απάντηση της εταιρείας «ΒΑΛΜΑΣ ΑΕ» στην επιστολή του Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο»

ΠΡΟΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Άνδρου
Την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Της εταιρείας «ΒΑΛΜΑΣ ΑΕ», που εδρεύει στην Άνδρο.

Αισθανόμεθα την ανάγκη να απαντήσουμε στην από 11-5-2023 εξόχως προσβλητική για την εταιρεία μας «επιστολή» των συμπολιτών μας του Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο», απευθυνθείσα στον Δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο και δημοσιευθείσα στην ιστοσελίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης του νησιού μας:
1. Σε ό,τι αφορά το επιτρεπτόν της χωροθέτησης της σχεδιαζόμενης μονάδας μας, αρκούμεθα επί του παρόντος στην επίκληση της υπ΄αριθ. 3991/2015 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο, αφού έλαβε υπόψιν του τα μέχρι σήμερα ισχύοντα χωροταξικά νομοθετήματα για τη Βιομηχανία και για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έκρινε επιτρεπτή τη χωροθέτηση μονάδας παραγωγής ετοίμου
σκυροδέματος στο νησί μας. Στην δικαστική αυτή απόφαση, αλλά και στον ισχύοντα υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό στηρίχθηκε η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Άνδρου, προκειμένου να εκδώσει το υπ΄αριθ. 375/2022, «ενοχλητικό» για τον Όμιλο έγγραφό της περί του επιτρεπτού χωροθέτησης, λαμβάνοντας υπόψιν της και τις ειδικότερες ρυθμίσεις
της ισχύουσας στο νησί ΖΟΕ.
Επομένως η ανωτέρω «γνωμάτευση» δεν είναι ούτε παράτυπη, ούτε έωλη, όπως απερίσκεπτα έσπευσε να την χαρακτηρίσει ο Όμιλος.
2. Είναι απολύτως κατανοητό το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για τον πράγματι υπέροχο κάμπο του Γαυρίου. Αλλά σε απόσταση από 20 έως 250 μέτρα από το γήπεδο της σχεδιαζόμενης μονάδας μας υπάρχουν συγκεντρωμένες πέντε-έξι δραστηριότητες (εμπορίας οικοδομικών υλικών, κουφωμάτων, μεταφορών) με ογκώδεις κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν σφραγίσει το έδαφος σε συνολική έκταση 25 και πλέον στρεμμάτων, με οδυνηρό για το τοπίο του κάμπου αποτέλεσμα.

Στην ίδια περιοχή υπάρχουν δύο γήπεδα, στα οποία εναποτίθενται ανεξέλεγκτα και δίχως οποιοδήποτε μέτρο
προστασίας του περιβάλλοντος μπάζα και αδρανή υλικά. Αυτή όμως η «εικόνα βιομηχανικής περιοχής» και προφανούς περιβαλλοντικής βλάβης δεν φαίνεται να ενοχλεί τον Όμιλο. Ούτε ενοχλήθηκε στο παρελθόν, όταν η τότε υπηρεσία δόμησης, για αγροτεμάχια του κάμπου, απέχοντα παρασάγγας από την εκκλησία του Άνω Γαυρίου, βεβαίωνε σκανδαλωδώς, ότι ανήκουν στο συνεκτικό τμήμα του οικισμού, προκειμένου αυτά να ανοικοδομηθούν παρανόμως.

3. Ο διαμαρτυρόμενος Όμιλος επικρίνει τη δεδηλωμένη στη ΜΠΕ πρόθεση της εταιρείας μας να συμβάλει στη θεμελίωση των αδειοδοτούμενων ανεμογεννητριών και διατρανώνει την αντίθεσή του στην εγκατάστασή τους, επικαλούμενος σχετικά ψηφίσματα προς τους βουλευτές. Αλλά από μόνα τους τα ψηφίσματα δεν αρκούν για την αποτροπή της εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Χρειάζονται και αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του
Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως η μοναδική αίτηση ακυρώσεως, που ασκήθηκε από τον Όμιλο, αφορούσε την άδεια εγκατάστασης της μονάδας μας !

Πάντως, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ΑΠΕ στο νησί μας, εάν δεν ιδρυθεί η σχεδιαζόμενη μονάδα, οι συμπολίτες μας, μέλη του Ομίλου, πρέπει να αναλογισθούν τις συνέπειες : οι αιολικοί επενδυτές θα εγκαταστήσουν στα βουνά της Άνδρου, δηλαδή επί τόπου,εργοστάσια σκυροδέματος, πιθανότατα αλλοδαπών/πολυεθνικών εταιρειών, με αυτονόητες αρνητικές περιβαλλοντικές και τοπικές οικονομικές επιπτώσεις.
Να το διατυπώσουμε και διαφορετικά : η εταιρεία μας αντιτίθεται στην αλλοίωση του
τοπίου της Άνδρου, την οποίαν συνεπάγεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Αλλά από τη
στιγμή που η κεντρική Διοίκηση αδειοδοτεί τέτοιες εγκαταστάσεις και η τοπική κοινωνία, εξαντλείται σε διά λόγων αντίσταση, όπως αυτή του Ομίλου, τότε κρίνουμε προτιμότερο να αποτρέψουμε, αφενός την κερδοφορία ξένων εταιρειών παραγωγής σκυροδέματος, αφετέρου την περιβαλλοντοκτόνα τακτική της ίδρυσης εργοταξίων παραγωγής
σκυροδέματος στους ορεινούς όγκους του νησιού.
4. Μας προξενούν κατάπληξη οι υπερβολές της «επιστολής» του Ομίλου: «καταστροφή» του νησιού, «απαξίωση περιουσιών», «καταστροφή τουριστικής ανάπτυξης», «πρόβλημα υδροδότησης του Κάμπου», «εικόνα βιομηχανικής περιοχής που θα αντικρύζουν οι επισκέπτες» και άλλα παρόμοια. Κύριοι συνέλθετε !
Δεν πρόκειται περί εξόρυξης χρυσού, ούτε περί χημικής βιομηχανίας, ούτε περί τουριστικής
κωμόπολης, ούτε περί ΧΥΤΑ.
Παραγωγή ετοίμου σκυροδέματος είναι. Εκτός και εάν εκείνο που ενοχλεί δεν είναι αυτή
καθεαυτή η συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά το όνομα «Βαλμάς»!

Άνδρος 12-5-2023
Για την εταιρεία
Βαλμάς Ιωάννης

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio