Νέα

Δημήτρης Λάσκαρης: Μέτρα στήριξης πυρόπληκτων κτηνοτρόφων στο Βιτάλι και στις Γίδες

Με αφορμή αίτημα των πληγέντων κτηνοτρόφων όπου έλαβε η υπηρεσία μας στις 4/9/2023, ο Έπαρχος Άνδρου έχει επισκεφθεί με κλιμάκιο και έκανε αυτοψία σε όλη την πληγείσα περιοχή και έχει επικοινωνήσει εδώ και αρκετές μέρες προσωπικά με όλους τους αρμόδιους φορείς μπορούν να προσφέρουν μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους.
Αναλυτικά:
• Έχει γίνει ήδη επικοινωνία του Επάρχου με το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου – όπου ο ίδιος είναι και μέλος στο Δ.Σ – και έχουν ζητηθεί σπόροι και δενδρύλλια για αναδάσωση. Αυτά θα σταλούν το φθινόπωρο.
• Ως προς το αίτημα χορήγησης ζωοτροφών, αρχικά καταγράφηκαν από την κτηνιατρική υπηρεσία του Επαρχείου, όλες οι ενεργές κτηνοτροφικές μονάδες με ζωικό κεφάλαιο που βάσει συντεταγμένων, έχουν βοσκοτόπια στις καμένες εκτάσεις.
Η λίστα που συντάχθηκε από το Επαρχείο περιλαμβάνει 18 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή Βιταλίου που έχουν 15 βοοειδή και 3174 αιγοπρόβατα και 12 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στις Γίδες που έχουν βοοειδή και 2293 αιγοπρόβατα.
Η λίστα έχει αποσταλεί για την κήρυξη των περιοχών, μαζί με την απόφαση της κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης της Δημοτικής Ενότητας Υδρούσας από τον Δήμο Άνδρου, στο αρμόδιο υπουργείο με το αίτημα για μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων που επλήγησαν στην Άνδρο.
Παράλληλα μετά την αυτοψία που έκανε με επικεφαλής τον Έπαρχο Δημήτρη Λάσκαρη, την μηχανικό της υπηρεσίας και άλλους παράγοντες της περιοχής, έχει κινήσει μαζί με τον Δήμο Άνδρου, όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών.
Σχετικά με την επιχορήγηση προς τους πυρόπληκτους ενημερώνουμε τους κατοίκους πως η σχετική επιχορήγηση δεν μπορεί να γίνει από τους τακτικούς προϋπολογισμούς του Δήμου ή της Περιφέρειας, αλλά μόνο με την έκτακτη επιχορήγηση της Πολιτικής Προστασίας.
Επίσης, η διαδικασία προβλέπει την χρηματοδότηση μόνο ενός από τους δυο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Είτε της Περιφέρειας, είτε του Δήμου. Οπότε ακόμα δεν είναι γνωστό ούτε ποιος από τους δύο βαθμούς (Επαρχείο ή Δήμος) θα λάβει την επιχορήγηση για τους πληγέντες, αλλά ούτε το ακριβές ποσό.
Ως εκ τούτου, διαψεύδουμε οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική ανακοίνωση για εξαγγελία ποσού ή δέσμευσης από την Περιφέρεια για την ώρα. Είναι ένα λεπτό θέμα που έχει να κάνει με κατεστραμμένες περιουσίες και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και σίγουροι για ό,τι ανακοινώνουμε ώστε να είμαστε αξιόπιστοι και να μην πλειοδοτούμε προεκλογικά προς εντυπωσιασμό των κατοίκων. Το Ελληνικό Κράτος έχει θεσπίσει νόμους, αρμόδιους φορείς και διαδικασίες για να προασπίσει τους πολίτες του και οφείλουμε να τις ακολουθούμε και να τις σεβόμαστε.
Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

2 Σχόλια

  • Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως αναφέρεται στα έγγραφα που αναρτήθηκαν στην Διαύγεια, επιχορήγησε με ζωοτροφές τους πληγέντες κτηνοτρόφους της Ρόδου. Για τους κτηνοτρόφους της Άνδρου έχετε ζόρια;

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio