Νέα

Για δεύτερη φορά ζωντανεύει και πάλι ο εφιάλτης των σιλό στο Γαύριο

Συμπολίτισσες και συμπολίτες του Γαυρίου και της ευρύτερης περιοχής,

σας ενημερώνουμε ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης της Μονάδας Σκυροδέματος (ΣΙΛΟ) στον Κάμπο Γαυρίου δυστυχώς δεν έχουν σταματήσει, αλλά προχωρούν και χθες στις 20/9/2023 συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) προκειμένου να εξετάσει το θέμα και να  αποφασίσει  για την έκδοση Απόφασης  Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Κατά την συνεδρίαση έγινε παρέμβαση των κατοίκων με τον νομικό μας σύμβουλο και για μια ακόμη φορά αναπτύξαμε τα επιχειρήματα μας για την παράνομη χωροθέτηση της μονάδας και την καταστρατήγηση βασικών πολεοδομικών διατάξεων. Σε περίπτωση θετικής απόφασης, ανοίγει ο δρόμος για την  εγκατάσταση των ΣΙΛΟ στον Κάμπο Γαυρίου.

Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα της εταιρίας να εγκαταστήσει τη Μονάδα μπετόν στην ίδια θέση αφού η χορηγηθείσα έγκριση το 2018 ακυρώθηκε με ενέργειες κατοίκων από το ΣΤΕ (ΣτΕ 2310/2020 & ΣτΕ2311/2020).

Πρόσφατα, η εταιρία στηριζόμενη στο υπ’αριθμ. 375/3-6-2022 έγγραφο της Πολεοδομίας του Δήμου Άνδρου ζητά εκ νέου την έγκριση εγκατάστασης της Μονάδας μπετόν, ισχυριζόμενη ότι  ανήκει στην κατηγορία των Μονάδων μεταποίησης τοπικά παραγόμενων προϊόντων, λες και η Μονάδα Μπετόν παρασκευάζει λουκάνικα, αμυγδαλωτά, κρασί κλπ.

Με το έγγραφο αυτό η Πολεοδομία Άνδρου αγνοεί επιδεικτικά την προϊσταμένη της Αρχή, αφού το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ενημερώσει   εγγράφως την Πολεοδομία Άνδρου ότι με βάση την ισχύουσα για την Άνδρο Ζ.Ο.Ε. «δεν προκύπτει επιτρεψιμότητα της βιομηχανικής δραστηριότητας» στην περιοχή της εγκατάστασης της μονάδας αλλά και ευρύτερα σε όλη την Άνδρο.

Σε συνέχεια των παραπάνω, 256 κάτοικοι της περιοχής μας, συμμετείχαν  με υπόμνημα τους στη διαβούλευση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, αναφέροντας τους σοβαρούς λόγους για τους οποίους πρέπει να απορριφθεί η μελέτη. Επιπλέον  ζητήσαμε εξωδίκως την ανάκληση του εγγράφου της Πολεοδομίας Άνδρου εντός συγκεκριμένης προθεσμίας και μετά την άπρακτη παρέλευση αυτής, απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές της Σύρου για την διερεύνηση τυχόν τέλεσης αδικημάτων περί την υπηρεσία.

Επειδή το έργο της κατασκευής μονάδας μπετόν στον Κάμπο Γαυρίου είναι παράνομο από πολεοδομική, χωροταξική και περιβαλλοντική άποψη, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων θα παραμείνει στις επάλξεις μέχρι να αποτραπεί η τεράστια περιβαλλοντική βλάβη, η καταστροφή του κυκλαδικού τοπίου με τεράστιο αντίκτυπο στην τουριστική και εν γένει οικονομική ανάπτυξη  της ευρύτερης περιοχής του Γαυρίου.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΛΗΝΙΚΟΛΑΣ

ΜΠΕΤΤΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

ΤΑΣΟΥΛΑ ΜΑΜΑΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio