Νέα

Δήμος και σύλλογοι της Άνδρου αντίθετοι στην εγκατάσταση τσιμεντένιων στύλων στο νησί

Προς

τον Δήμαρχο Άνδρου                                                                                                             κ. Θεοδόση Σουσούδη                                                                                                           

την Έπαρχο Άνδρου                                                                                                              κα. Άννα Βρεττού

τους κ. κ. Δημοτικούς Συμβούλους  Άνδρου

τους κ.κ. προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Άνδρου

 

Οι σύλλογοι της Άνδρου που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την επερχόμενη αλλοίωση του τοπίου για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια, που θα προκύψει με την αντικατάσταση των ξύλινων στύλων της ΔΕΗ με  τσιμεντένιους. 

Είναι γνωστό ότι αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο στο Γαύριο, στο Μπατσί, στον Πιτροφό  και πρόσφατα επίκειται στην Μεσαριά, πιθανόν και αλλού που δεν γνωρίζουμε. Οι κάτοικοι κατά τόπους αντιδρούν βλέποντας αυτούς  τους τεράστιους τσιμεντένιους στύλους που είναι ξένοι  προς το κυκλαδίτικο τοπίο.

Το κυκλαδίτικο τοπίο και οι οικισμοί του προστατεύονται τόσο από την Ε.Ε., όσο και από την νομολογία (ΣτΕ 1323/2021) «επιτρέπεται μόνον η εγκατάσταση και λειτουργία ήπιων τεχνικών έργων και παρεμβάσεων, κανόνας, ο οποίος ισχύει και για τα έργα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ενέργειας», στο πλαίσιο του συνταγματικά κατοχυρωμένου κανόνα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πριν ένα χρόνο περίπου η νομοθεσία απαιτούσε την απόφαση της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής για την εγκατάσταση των στύλων από την ΔΕΔΔΗΕ.    Όμως μετά την

γνωμοδότηση της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής για την Τήνο, ότι      οι στύλοι πρέπει να είναι ξύλινοι εναρμονισμένοι με το τοπίο, άλλαξε η νομοθεσία και πλέον δεν χρειάζεται αυτή η γνωμοδότηση.

Θεωρούμε ότι η αλλαγή στη νομοθεσία που δεν πληροί την νομολογία,  με την κατάργηση της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής, την μόνη αρμόδια να αποφανθεί για την προστασία των ευπαθών οικοσυστημάτων όπου εντάσσονται τα νησιά μας, είναι ανίσχυρη. Χρειάζεται να παρέμβουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, Δήμος, Περιφέρεια, και Αποκεντρωμένη Διοίκηση  μέσω και της  γνωμοδότησης  των επιτροπών περιβάλλοντος, ώστε να προκύψουν θετικά αποτελέσματα για την προστασία του νησιού μας. Ήδη στην Τήνο μετά την προαναφερόμενη γνωμοδότηση αλλά και την αντίδραση  του Δήμου, μέχρι σήμερα δεν  έχουν προχωρήσει σε καμία εγκατάσταση.

 

Δεν γνωρίζουμε σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι τώρα ο Δήμος, όταν     η ΔΕΔΔΗΕ, κοινοποίησε βάσει του νόμου τις μελέτες  και τα σχέδια του έργου στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Κυρίες και κύριοι,

Οι σύλλογοι της Άνδρου αισθανόμαστε ικανοποίηση που στο συμβούλιο του Δήμου 14/2/2024 αποφασίσατε ομόφωνα ότι, είστε αντίθετοι με την εγκατάσταση των τσιμεντένιων Στύλων και θα κοινοποιήσετε την απόφαση σας αυτή αρμοδίως ζητώντας, την αντικατάσταση των τσιμεντένιων που ήδη έχουν τοποθετηθεί με ξύλινες, προβάλλοντας  το αίτημα της υπογειοποίησης, όπως έχει γίνει στη Χώρα και σε άλλα νησιά.

Σας ζητάμε στις ενέργειες σας αυτές να συμπεριλάβετε και την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας προβάλλοντας το ψήφισμα των συλλόγων που υπογράφουμε, αλλά και όσες υπογραφές προκύψουν στην πορεία, συλλόγων και κατοίκων σε παρεμφερές κείμενο. θεωρούμε ότι αυτή η κινητοποίηση των συμπατριωτών μας, θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες σας με σκοπό την αποτροπή αυτής της σοβαρής βλάβης για το νησί μας.

Ως ενεργοί πολίτες θα στηρίξουμε τις όποιες ενέργειες σας συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

 1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗΣ  ΕΡΜΗΣ
 2. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΚΡΟΤΑΝΤΑΛΟΥ  ‘Η ΦΑΣΑ”
 1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»
 2. ΛΑΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΝΔΡΟΥ
 3. ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΩΝ  ΑΝΔΡΟΥ (ΆΓΙΟΣ  ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ)
 4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚ. ΔΩΜΑΤΙΩΝ  ΧΩΡΑΣ  ΑΝΔΡΟΥ  « ΑΓΙΑ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ»
 5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚ. ΔΩΜΑΤΙΩΝ  ΜΠΑΤΣΙΟΥ ” Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ”
 6. ΛΕΣΧΗ ΑΝΔΡΙΩΝ
 7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ  ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΑΝΔΡΟΥ  (ΣΕΔΑ)
 8. ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΑΝΔΡΙΩΝ  ΤΟ  ΚΟΡΘΙΟΝ
 9. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  TO  ΣΥΝΕΤΙ
 10. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΝΔΡΟΥ  “Η ΟΜΟΝΟΙΑ”
 11. ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ
 12. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ  ΑΝΔΡΟΥ
 13. ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΥΡΚΩΤΗΣ
16.   ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ   « ΤΟ ΜΠΑΤΣΙ»
 1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΜΑΙΝΗΤΩΝ
 2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ  ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ  ΑΠΟΙΚΙΑΝΩΝ
 3. ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΦΑΛΛΙΚΩΝ
 4. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΙΤΡΟΦΟΥ
 5. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΑΛΑΔΙΝΟΥ
 6. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΙΣΩ  ΜΕΡΙΑΣ  «ΤΟ ΜΟΥΣΤΑΚΕΙΟ»
 7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  ΑΝΔΡΟΥ
 8. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΝΗΣΟΥ  ΑΝΔΡΟΥ  «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗ»
 9. ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ  «ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ»

3 Σχόλια

 • Νομίζω πως είναι πιο εύκολα να κάνουνε υπόγεια σύνδεση και πιο οικονομική και πιο σίγουρη
  Δεν έχεις προβλήματα με τον καιρό με τη βροχή με τα χιόνια
  Όπως έκαναν το ίντερνετ
  Να πάρουμε για παράδειγμα την σύνδεση που έκανα στη χώρα μέσα είναι μια χαρά νομίζω

 • Εσύ πατριώτη από την Αμέρικα δεν τα ξέρεις καλά….Ναι βάλανε υπογείως οπτικές ίνες για το ίντερνετ και ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΝΕΔΕΣΑΝ

 • Μάλιστα πολύ σωστά τα λες αλλά στην Άνδρο Είναι συνηθισμένο να μένουν ατελείωτα Και ασφαλώς γι’ αυτό φταίμε εμείς είμαστε λιγάκι ιδιότροπη Σε πολλά θέματα Μερικά έργα που έχουν μείνει πίσω από χρόνια
  Αποχέτευσης Σκουπίδια Internet δρόμους ύδρευσης λιμάνια
  Αλλά στη χώρα μέσα έγινε υπόγεια ηλεκτροδότηση Χωρίς προβλήματα όπως γνωρίζω

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio