Νέα

Λειτουργία στο “Ρ’νάκι”

Ο Μιχάλης ο Λαούδης από τον Μουσιώνα, που λόγω δύναμης όλοι τον φωνάζανε  “Μιχάλαρο”, είχε κτήματα σε πολλά μέρη πίσω στο Στενό, στο Μερσόντα, στη Σκάλα, στον Άγιο Θόδωρο και  ένα από αυτά  ήταν στην Αγιά Ειρήνη, με ένα πολύ παλιό ρημαγμένο  εκκλησάκι που πολύ παλιά το λειτουργούσαν Ορθόδοξοι και Καθολικοί και που οι ντόπιοι το λέγαν το Ρ’νάκι.

Ο Μιχάλαρος με το ένα πόδι ξύλινο και καβάλα στο άσπρο μουλάρι έφευγε απ’ το σπίτι και ερχόταν και δούλευε τα χωράφια και τους κήπους  και έμενε το βράδυ στο κονάκι, κάθε τρεις μέρες γύρναγε στο χωριό να φέρει γεννήματα στο σπίτι και τα πάρει φαγιά νάχει να δουλεύει στο Στενό .

Μια φορά, το καλοκαίρι του 1973 άργησε να γυρίσει σπίτι, ανήσυχοι ήρθαν να τον γυρέψουν στα κτήματα και τον βρήκανε τέσσερις  μέρες παγωμένο,  γονατισμένο χάμω με το δρεπάνι στο δεξί χέρι και μια φούχτα στάχυα στο αριστερό.

Να τον γυρίζουν πίσω με το μουλάρι δεν γινότανε λόγω σήψης, τον κατεβάσανε στη θάλασσα και τον πήρανε με βάρκα.

Τα χωράφια και το εκκλησάκι  τ’ ανέλαβε η κόρη του η Άννα με τον άντρα της τον Βαγγέλη Ψυχάκη που ερχότανε με ζώα και βγάζανε ελιές, κηπευτικά μέχρι και  άνυδρα φασόλια.

Τελευταία φορά που λειτουργήσανε το Ρνάκι ήτανε  31 Μαΐου του 2000 και η κυρά Άννα που είχε καταλάβει τις δυνάμεις της έγραψε την ημερομηνία αυτή στο φαράσι που ήταν μέσα στο εκκλησάκι, τα χωράφια τα παχτώσανε σε συγχωριανούς και δεν ξαναήρθαν στο Στενό.

24 χρόνια μετά οι κόρες της Άννας η Κατερίνα, η Μαρία και ο αδελφός τους αποφάσισαν να εκπληρώσουν την επιθυμία της μάνα τους να επισκευάσουν το εκκλησάκι, ζήτησαν την καθοδήγηση του εφημέριου των Αηδονιών που ανήκε το εκκλησάκι και με τις οδηγίες και τα χαρτιά  της Εφορείας  βυζαντινών και σπέσιαλ μάστορα τον  Ηρακλή Γάβρα κατάφεραν να το ανακαινίσουν.

Έτσι το Σάββατο 11 Μαΐου 2024 με τα αγροτικά να φτάνουν ακριβώς από πάνω από το Ρνάκι  και πολύ δυνατό γραίγο και κρύο, λειτούργησε και πάλι μετά από 24 χρόνια το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης με τον Παπά Στρατή Συρίγο , εφημέριο των Αηδονιών  τα παιδιά και τα εγγόνια  της κυρίας Άννας, πολλούς φίλους

και την κυρά Φωτεινή Μπενά που και αυτή μεγάλωσε εδώ και είχε πολλά χρόνια να έρθει.

“Σκέτη τυραννία η ζωή εδώ, αλλά δόξα το Θεό”

και βίντεο ωραίο αλλά δύσκολο θα βγει …

το φαράσι με την ημερομηνία

σπηλιωμένοι από τον αέρα

 

 

2 Σχόλια

  • Ευλογία σε όλους τους κατιόντες του ”Μιχάλαρου” και ειδικώτερα σ’αυτούς που ανακαίνισαν το ξωκκλήσι της Αγίας Ειρήνης. Ανάπαυση στην ψυχούλα του.

  • Ευχαριστούμε την κινηματογραφική λέσχη άνδρου που μας φέρνει φωτογραφίες και ιστορίες Από τα περασμένα χρόνια .
    Που οι πρόγονοι μας δούλεψαν σκληρά Για τα παιδιά του και τα εγγόνια τους και τις παραπάνω γενιές Για ένα καλύτερο μέλλον
    Ήθελα Να ξέρω πόσοι από εμάς σκέφτονται αυτά που πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι Μέσα στα χιόνια μες το κρύο μες τη βροχή αλλά πάντοτε χαρούμενη
    αλλά ωραία
    Γι’ αυτό εμείς οι παππούδες οι πατεράδες Να λέμε τα παλιά στα εγγόνια και στα παιδιά μας
    Ευχαριστούμε όλες αυτές τις μανάδες και τις γιαγιάδες και χρόνια πολλά
    Χριστός Ανέστη χρόνια πολλά και του χρόνου

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio