Νέα

Στην Ενημερωτική Εκδήλωση-Συζήτηση: Η Αιολική Βιομηχανία προ των Πυλών της Άνδρου…

Συντονιστής ο περιβαλλοντολόγος  Αλέξανδρος Μαβής εδώ μαζί με την αρχιτέκτονα-χωροτάκτη Βάνα Σφακιανάκη

…που οργάνωσαν η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου, σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και το Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και πραγματοποιήθηκε  στις 28/10 στη Χώρα της Άνδρου συμμετείχαν:η Βάνα Σφακιανάκη

Η Βάνα Σφακιανάκη, Αρχιτέκτονας-Χωροτάκτης από την Κρήτη δραστηριοποιούμενη σε περιβαλλοντικά θέματα,

ο Ηλίας Γιαννίρης Χωροτάκτης πολεοδόμος, επίκουρος καθηγητής της αρχιτεκτονικής σχολής του πολυτεχνείου Κρήτης,
από την Ικαρία, ο Αποστόλης Καλτσής Βιολόγος, πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, μέλος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και της Ένωσης Πολιτών Σκύρου για το περιβάλλον καθώς και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από τη Βοιωτία, τη Σύρο και τη Μύκονο. Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε από τον ντοκυμαντερίστα-επιχειρηματία του τουρισμού της Μυκόνου, Όμηρο Ευαγγελινό, με τη βοήθεια της Μαριλένας Ξανθού. 
Τους ευχαριστούμε θερμά που υπερβαίνοντας τις δυσκολίες των καιρών (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τις προβολές και κράτησε περίπου τρεις ώρες, εκτός των προσκεκλημένων και εκπροσώπων των οργανωτών παρέστησαν και συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Άνδρου κος Γιάννης Γλυνός, ο δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της αντιπολίτευσης κος Θεοδόσης Σουσούδης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και περίπου 80 πολίτες .


Ο βιολόγος Απόστολος Καλτσής

 Το περιεχόμενο και των τριών ταινιών που προβλήθηκαν φώτιζε τις λιγότερο γνωστές πτυχές των βιομηχανικής κλίμακας εφαρμογών αιολικής ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όσο αφορά την αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα και οικονομική βιωσιμότητα καθώς και τις τοπικές επιπτώσεις τέτοιων τεράστιων εγκαταστάσεων.

Σε ολιγόλεπτες παρεμβάσεις παρουσιάστηκαν με επιχειρήματα οι αντιθέσεις σε επικείμενα εκτός κλίμακαςφαραωνικά έργα στην Κρήτη (4000MW), στη Σκύρο (330 MW) στην Ικαρία (330MW) και  φυσικά στην Άνδρο (άνω των 550MW). Κοινά σημεία ο γιγαντισμός των έργων, η απουσία τοπικών μελετών υπολογισμού φέρουσας ικανότητας και χωροταξίας, η απειλή προστατευόμενων περιοχών και η πλήρης παράκαμψη των τοπικών κοινωνιών κατά τους σχεδιασμούς.
 Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι από την Άνδρο ξεκινάει ο μη αναστρέψιμος και χωρίς προηγούμενο μετασχηματισμός του μοναδικού χώρου του Αιγαίου με τα βασικά ερωτήματα- προϋποθέσεις κάθε σχεδιασμού: τι ; πως ; που;- πόσο;- για ποιόν; – Αναπάντητα. Στην πράξη εφαρμόζεται μία στρατηγική με μοναδικό γνώμονα την παραγωγή επιδοτούμενης και υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας προς εξαγωγή, καταστρέφοντας τους τουριστικούς πόρους των νησιών.


Ο χωροτάκτης -πολεοδόμος
Ηλίας Γιαννίρης

Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Άνδρου κος Γλυνός τόνισε με τη σειρά του την απουσία χωροταξίας και σχεδιασμού και παρομοίασε με εισβολή τις επικείμενες εξελίξεις στην Άνδρο. Έθεσε ως προϋπόθεση τον τοπικό σχεδιασμό και την υλοποίησή του με κατά προτεραιότητα δημοτική συμμετοχή . Ακόμη επισήμανε την σημασία του προγράμματος LIFE ούτως ώστε να προσδιοριστούν σαφώς οι ζώνες αποκλεισμού.

Πιο συγκεκριμένα τα 2 μεγαλύτερα και άμεσα υλοποιήσιμα έργα στην Άνδρο είναι:
– μια εγκατάσταση συνολικής ισχύος 119,6 MW και Δικτύου Διασύνδεσης, στις θέσεις «ΚΙΛΙΖΑ, ΛΟΥΚΟ, ΜΠΑΜΠΟ-ΒΙΓΛΙΕΣ, ΛΕΥΚΙΒΑΡΙ, ΑΓ.ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ»  (ευρύτερη περιοχή Ακρ. Καμπανός), Νήσου Άνδρου, Ν. Κυκλάδων, συμφερόντων γερμανού επιχειρηματία και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, πού έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων που σημαίνει ότι το εν λόγω έργο, πήρε το τελικό πράσινο φως από τον υπουργό «περιβάλλοντος» και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Εφόσον υλοποιηθεί θα αποτελείται από 52 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 MW και ύψους 100μ η κάθε μία. Συνολικά θα αναπτυχθούν σε μια έκταση περίπου 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για κάθε μία χρειάζεται η δημιουργία πλατώματος περίπου τριών στρεμμάτων. Θα διανοιχθούν 13 χιλιόμετρα νέων δρόμων και θα  «βελτιωθούν» άλλα 18 χιλιόμετρα για να περάσουν φορτηγά μήκους 40 μέτρων και οι μεγαλύτεροι γερανοί που υπάρχουν. Το έργο συνοδεύεται από νέα υποβρύχια διασύνδεση με την Αττική και θα διαθέτει κτίριο ελέγχου 500 τ.μ. και υποσταθμό 700 τ.μ.  Η παραπάνω εγκατάσταση καταστρατηγεί όλους τους όρους της σχετικής απόφασης του Νομαρχιακού συμβουλίου Κυκλάδων και έχει λάβει αρνητική γνωμοδότηση από το τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας, αλλά η κεντρική διοίκηση αδιαφορεί Στην περιοχή έχουν αδειοδοτηθεί άλλες 10 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 12 MW ανεβάζοντας το σύνολο της περιοχής σε 64 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος περίπου 130 MW. Η ανάπτυξη αυτή προτείνεται δίπλα σε φωλιές μαυροπετρίτη, προστατευόμενου είδους και είναι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες ασύμβατη με την προστασία του. Σχήμα οξύμωρο μια και έχει εγκριθεί πρόγραμμα LIFE για την προστασία του μαυροπετρίτη στο οποίο μάλιστα συμμετέχει και ο Δήμος Άνδρου.
– μια εγκατάσταση συνολικής ισχύος 140 MW (75 ανεμογεννήτριες) , στον κεντρικό ορεινό όγκο της Άνδρου, εντός προστατευόμενης περιοχής, συμφερόντων ομίλου Κοπελούζου, υποέργο ευρύτερου έργου συνολικής ισχύος 320 MW σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο. Αρνητική (μη δεσμευτική) γνωμοδότηση για τα υποέργα και στα τέσσερα νησιά έδωσαν όλα τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια (στην Άνδρο βάσει της απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου με ημερομηνία 26/10/2011). Δυστυχώς όμως η προθεσμία γνωμοδότησης του περιφερειακού συμβουλίου παρήλθε και σύμφωνα με το νόμο  Fast Track νοείται ως θετική, πράγμα που αφήνει και εδώ μόνη οδό ακύρωσης το ΣτΕ.
 Τελική διαπίστωση ότι για να εμποδιστεί ο πλήρης μετασχηματισμός της φυσιογνωμίας της Άνδρου, του Αιγαίου και της Ελλάδας σε ένα απέραντο ομοιογενές, εκχερσωμένο βιομηχανικό τοπίο με χιλιόμετρα τεράστιων δρόμων και διάσπαρτες εκατοντάδες ανεμογεννήτριες άνω των 100μ, με τεράστιες περιοχές να απαξιώνονται για άλλες χρήσεις γης όπως  αγροτική, οικιστική, παραθεριστική, (αγρο)τουριστική κ.α.  είναι απαραίτητο το πάγωμα των δρομολογημένων εξελίξεων και ο επανασχεδιασμός  από μηδενική βάση αφού προηγηθεί ανάλυση κόστους- οφέλους των τεχνολογιών από ανεξάρτητο φορέα.
ο δήμαρχος Άνδρου Γιάννης Γλυνός

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε η προσυπογραφή της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την αναστολή εργασιών για το έργο του Καμπανού, στην οποία προβαίνουν διοργανωτές της εκδήλωσης, από πολίτες και φορείς του νησιού καθώς επίσης και η δημιουργία ολιγομελούς τοπικής επιτροπής.

Οι παραπάνω, καλούμε τον Δήμο να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την συμμετοχή και του Δήμου στην προσφυγή, όπως συμβαίνει στη Σκύρο, την Πάρο και αλλού.

6 Σχόλια

 • Τα πράματα είναι πολύ δυσάρεστα για την Ελλάδα παίδες και εσείς ασχολήστε ακόμα με τις ανεμογεννήτριες και αν αυτές μετατρέψουν την Άνδρο σε Αττική Οδό από τους δρόμους και τα τσιμέντα… μια μέρα θα κοπεί το χρήμα και οι δανεισμοί και εμεις θα μιλάμε για το που θα βαλουμε τις ΑΠΕ και αν μαυροπετρίτης θα ζαλιστεί που θα τις βλέπει να γυρίζουν… χωρίς πρωτογενές προϊόν όπως είναι η παραγωγή ενέργειας θα ανάβουμε καντηλάκια το βράδυ…
  οπότε συνεχίστε να το συζητάτε το θέμα με την ησυχία σας…
  καληνύχτα

 • Κατ αρχην συγχαρητηρια σε οσους εργαστηκαν για την δημιουργια αυτης της εκδηλωσης μεσω της οποιας εγινε μια ενημερωση των κατοικων του νησιου μας για το σοβαροτατο θεμα της της εγκαταστασης τοσων πολλων και μεγαλων ανεμογεννητριων σε ενα απο τα ομορφοτερα Κυκλαδονησια την Ανδρο.
  Διαπιστωσαμε οτι ελαχιστοι συμπατριωτες μας γνωριζουν τι ακριβως σχεδιαζουν οι Γερμανοι και οι μεγαλες πολυεθνικες εταιρειες σχετικα με αυτες τις βιομηχανικες εγκαταστασεις στο νησι μας.
  Με μοναδικο σκοπο τα μεγαλα τους κερδη απο τις κρατικες επιδοτησεις,αδιαφορουν για την καταστροφη που θα προκαλεσουν στο μοναδικης ομορφιας τοπιο της Ανδρου.
  Προτεινουμε να ζητηθουν απο τον Δημο Ανδρου , οι μελετες κοστους-ωφελων και να δοθουν στη δημοσιοτητα και να ενημερωθουμε ολοι.
  Βεβαια πιστευουμε οτι συντομα θα υπαρξει πρωτοβουλια ενημερωσης, για το προβλημα και απο τον Δημο Ανδρου.

 • ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΩΝΥΜΕ, ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ Ο ΛΥΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΑΙ… ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΥΚΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ…
  ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ. ΤΕΤΟΙΑ ΕΡΓΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ…

 • @ προηγούμενος Ανωνυμος
  από 1ο Ανώνυμο

  Συμφωνώ μαζί σου αλλά δεν υπάρχει χρόνος για κουβέντα… βλέπεις και την μεταβατική κυβέρνηση πόσο γρήγορα αποφασίζει και πόσο γρήγορα θα μας στείλει εξω απο την ΕΕ.
  Εδω στην Ελλάδα μας αρέσει το μπλα μπλα αλλά δεν μας αρέσουν οι πράξεις… γιατί οι τελευταίες έχουν κόστος και ευθύνες ενώ τα λόγια είναι του αέρα…
  όπως καταλαβαίνεις το παράδειγμα των ΑΠΕ της Άνδρου ειναι πολύ μικρό μπροστά στο μεγαλείο που λέγεται σύγχρονη Ελλάδα… και η οποία γέμισε από αριστεριστές, ιδεολόγους, πολύτιμη γενιά του Πολυτεχνείου κτλ για να μας φλομώσει στο ψέμα και την α(ν)εργία… αν για παράδειγμα ήταν όλοι αυτοί οι αντίστοιχοι επιστήμονες (βιολόγοι, περιβαλλοντολογοι, κοινωνιολόγοι, κτλ) παλιότερα και έπειθαν τους κατοίκους της Άνδρου ότι αν γίνουν ναυτικοί θα κάνουν κακό στην υγεία τους (πχ μηχανικοί), θα τους κερατώσουν οι γυναίκες τους, θα δουλέψουν για τα συμφέροντα μεγαλο-εφοπλιστάδων άρα κεφάλαιο-καπιταλισμός-έξω από δω, ναυάγια κτλ τότε η Άνδρος σήμερα θα ήταν ένα ξερονήσι με κάτι κακόμοιρους πάνω που θα ψάχνανε κανένα ευρώ από τίποτα τελειωμένους Άγγλους τουρίστες…
  Αλλά φίλοι του όμορφου αυτού φόρουμ ΔΕΝ είναι. Τώρα αν η νέα γενιά του νησιού ακούσει τους σοφούς και σκεπτικιστές των νέων αυτών εποχών σύντομα θα καταλήξει (όπως όλη η Ελλάδα άλλωστε) στην αναζήτηση του ευρόπουλου από τον μπατίροΆγγλο/Γερμανό/Γάλλο/κτλ τουρίστα για να ψευτοζήσει…
  όχι άλλο σκέψη και συζήτηση λοιπόν… μόνο πράξεις και έστω με κάποιο κόστος γιατί πρέπει κάποια μέρα εμείς οι Έλληνες να καταλάβουμε ότι η παραγωγή έχει μεν κόστος (εκμετάλλευση γης, κόπος, μόλυνση, κτλ) αλλά έχει και κέρδος το οποίο κανείς δεν υπολογίζει… καλομάθαμε με τα ψεματα και τους δανεισμούς και απλά συνεχιζουμε να κουβεντιαζουμε αν η αγελάδα θα κατεβάσει γάλα διπλα στην ΑΠΕ ή θα χαλάσει την ομορφιά καμιάς πλαγιάς στα αζήτητα του νησιου…
  περαστικά μας

 • Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ, ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΟΠΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ Η ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΑΘΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ, ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ. ΔΗΛ. ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ (ΚΑΙ ΚΑΘΕΜΙΑ ΟΜΑΔΑ) ΕΚΑΝΕ Ο,ΤΙ ΗΘΕΛΕ.
  ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ.
  ΟΧΙ ΣΕ "ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ" ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ, ΔΗΛ. ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗΣ. ΑΣ ΒΑΣΙΛΕΨΕΙ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ! ΚΙ Ο ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.

  ΥΓ: ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ, ΠΑΛΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΑ… ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ Ο ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ, ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΩΡΑ, ΧΑΜΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ…

 • τα κρυστάλλινα νερά της Άνδρου και ο φρέσκος αέρας δε θα λείψουν ποτέ από το νησί… η γνώμη μου είναι ότι επιπλέον το νησί θα αποκτήσει και έναν αέρα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας άρα πολιτισμού. Είναι σπουδαίο πράγμα η ενέργεια ίσως το σπουδαιότερο μετά την τροφή στις μέρες μας…
  αν κάποιος απο σας έχει την τύχη να ταξιδέψει στην Ευρώπη θα δει ΠΑΝΤΟΥ ΑΠΕ και αυτό δεν είναι υπερβολή

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio