Νέα

Μόνο το Σάββατο 7/5: Όλοι στο βουνό & Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης

dok 18th thessaloniki  doc fest 2016 in andros vanglouk androsfilm  (2)

dok 18th thessaloniki  doc fest 2016 in andros vanglouk androsfilm  (1)Σάββατο 7 Μαΐου 2016 8:45μμ

Ρωµιοί αρχιτέκτονες της Πόλης. 68′,   Όλοι στο βουνό. 49′


Ρωµιοί αρχιτέκτονες της Πόλης. 68′
Το ντοκιµαντέρ έχει αντικείµενο την ανάδειξη της συνεισφοράς των ρωµιών αρχιτεκτόνων στη διαµόρφωση του αστικού τοπίου της Κωνσταντινούπολης κατά το 19ο αιώνα και μέχρι τα µέσα του 20ού. Παρά το ότι η επαγγελµατική τους δράση ήταν άγνωστη στη σηµερινή Τουρκία, έχουν αφήσει έντονο το στίγµα τους στο δοµηµένο περιβάλλον, εισάγοντας νέους αρχιτεκτονικούς ρυθµούς και µορφολογικά πρότυπα, συµβάλλοντας έτσι καθοριστικά στον εξευρωπαϊσµό της Πόλης. Πρόκειται για κτίρια διαφορετικών χρήσεων όπως πολυκατοικίες, επαύλεις, καταστήµατα, σχολεία, εκκλησίες, αθλητικοί σύλλογοι, τράπεζες, ξενοδοχεία. Καταγράφονται περί τα 40 από τα σηµαντικότερα κτίρια που ήταν δυνατόν να ταυτοποιηθούν ως έργα των Ρωµιών αρχιτεκτόνων. Εξέχοντες ιστορικοί, αρχιτέκτονες, ερευνητές και ακαδηµαϊκοί από την Ελλάδα και την Πόλη, φωτίζουν το έργο δεκάδων ρωµιών αρχιτεκτόνων που έδρασαν στην Πόλη, στα προάστια και στα Πριγκηπόννησα. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται σηµαντικό ιστορικό αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες της εποχής, προσωπογραφίες και κατάλογοι αρχιτεκτόνων, έγγραφα και σχέδια.

Το ντοκιμαντέρ «Όλοι στο Βουνό» του Αλέξανδρου Παπαηλιού, είναι βασισμένο στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Πόπης και του Θάνου Παπαθεοδώρου, που ήταν γιατρός στον ΕΛΑΣ στα χρόνια 1943-44, στις περιοχές Αιτωλ/νίας, Ναυπακτίας και Ευρυτανίας. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό, σε περιοχές όπου ο ΕΛΑΣ έφτιαχνε νοσοκομεία για τους αγωνιστές, καθώς και για τον τοπικό πληθυσμό.
Μιλούν άνθρωποι που είχαν γνωρίσει τον γιατρό και την οικογένειά του. Προβάλλεται επίσης η φιλία της οικογένειας Παπαθεοδώρου με την οικογένεια των Εσθήρ και Λέων Μάτσας, Εβραίων, οι οποίοι ζούσαν στο Αγρίνιο και είχαν κι εκείνοι καταφύγει στο βουνό. Το Αγρίνιο υπήρξε από τις πόλεις, που αντιστάθηκε και δεν παρέδωσε τους Εβραίους στα γερμανικά στρατεύματα. Η φιλία των συγκεκριμένων οικογενειών διατηρείται μέχρι και σήμερα!
Μέσα από τα επίκαιρα της εποχής εκείνης, ο θεατής ταξιδεύει σε απροσπέλαστα, μεγαλόπρεπα βουνά, ποτάμια, γέφυρες και κοιλάδες. Γίνεται έτσι μάρτυρας της προσπάθειας που κατέλαβαν οι πρόγονοι μας, μέσα από κακουχίες, κινδύνους και μεγάλες θυσίες, έτσι ώστε να καταφέρουν να διατηρήσουν ελεύθερη την Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις προσωπικές μαρτυρίες των προγόνων μας, διασώζοντας έτσι παράλληλα και την ιστορική μνήμη.
«Όλοι στο Βουνό» , Σκηνοθεσία: Αλέκος Παπαηλίου,  Μοντάζ: Χρήστος Χατζημπάρμπας, Φωτογραφία: Κατερίνα Τζιγκοτζίδου
Μουσική: Γιώργος Καραγιάννης, Αφηγητές: Έφη Παπαθεοδώρου και Θέμης Ροδαμίτης

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio