Νέα

Ἐνα βιβλίο με την μοναδική μελισσοκομική κληρονομιά της Άνδρου μεταφράζεται στ'αγγλικά

Θουρίδες και μελισσοκήπια γιώργου σπέη vanglouk androsfilm (1)
eva-crane-trust-androsfilm-vangloukΤο 2014, στις 9-11 Οκτωβρίου, οργανώθηκε στη Σύρο από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελισσοκομίας και το  Eva Crane Trust από το Ηνωμένο Βασίλειο, το πρώτο Συμπόσιο με θέμα,
Η Μελισσοκομία στη Μεσόγειο από την αρχαιότητα έως και σήμερα: ιστορικά ευρήματα και επίκαιρα θέματα.
Πριν και κατά τη διάρκεια του Συμποσίου οι διοργανωτές και οι προσκεκλημένοι ομιλητές από το εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων και να γνωρίσουν τα αποτελέσματα της μελισσοκομικής κληρονομιάς, καθώς και τα βιβλία που έχουν ήδη δημοσιευθεί σχετικά με αυτά.
Ένα από αυτά τα βιβλία είναι το “Θουρίδες και Μελισσοκήπια” του Γιώργου Σπέη, γραμμένο στα ελληνικά, έκδοση της Καϊρείου Βιβλιοθήκης.
Θουρίδες και μελισσοκήπια γιώργου σπέη vanglouk androsfilm (4)
Η παρουσίαση της μελισσοκομικής κληρονομιάς της Άνδρου στο βιβλίο, έδωσε την ιδέα της αγγλικής μετάφρασης και το Eva Crane Trust ήρθε σε επαφή με το συγγραφέα και αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την έκδοση του βιβλίου στα Αγγλικά. Αυτό θα επιτρέψει με αυτό τον τρόπο, ένα ευρύτερο και διεθνές κοινό να γνωρίσει την πλούσια κληρονομιά της Άνδρου.
Θουρίδες και μελισσοκήπια γιώργου σπέη vanglouk androsfilm (2)
Η σημασία αυτού του πολιτισμού, εν πολλοίς ξεχασμένου, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γιατί η Άνδρος έχει τεράστια ποικιλία αλλά και τα μοναδικά «ντουλάπια», κτήρια-πολυκατοικίες κατασκευασμένα ειδικά για να στεγαστούν πολλά μελίσσια.Θουρίδες και μελισσοκήπια γιώργου σπέη vanglouk androsfilm (3)
Το βιβλίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο Ιούνιο και είναι μια βελτιωμένη έγχρωμη και αναθεωρημένη έκδοση από το αρχικό ελληνικό.
 

4 Σχόλια

  • ΑΦΤΩ μου θυμίζει στην Λακαμαδα της βουρκοτης ειναι ..το 80 ο πατέρας μου ειχαι κάπου 35 κοφίνια που τα έπλεκε ο ίδιος ακομα ΙΠΑΡΧΟΥΝ ορισμένα χαλασμένα ΘΖ my

  • Ελπίζω όλοι οι Ανδριώτες να βοηθήσουν αυτό να γίνει γνωστό και έξω από την Ελλάδα για να βοηθηθεί η Ανδριώτικη μελισσοκομία και ο πολύ σημαντικός πολιτισμός του νησιού.

  • Το αρχικό ελληνικό βιβλίο είναι πάρα πολυ΄κατατοπιστικό. Με τις έγχρωμες φωτογραφίες και την αγγλική μετάφραση, μία μεγαλύτερη “μελισσοκομική οικογένεια” θα γνωρίσει την μελισσοκομική παράδοση της χώρας μας αλλά και της Άνδρου ειδικότερα. Καλό ταξίδι!
    Φανή Χατζήνα, Βιολόγος, Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας.

  • Το ΚΑΛΗΤΕΡΟ μέρος ειναι το Αμαζον για την καλύτερη κυκλοφορια και ΕΑΝ τους Αρεση το διαφιμηζουν ΘΖ my

Αφήστε ένα σχόλιο