Video Άνδρος Video Νέα

Η Άνδρος, η Κέα και η Τήνος συμμετέχουν σε προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας του Πολιτιστικού Τοπίου των Κυκλάδων


Το πολιτιστικό τοπίο στις Κυκλάδες είναι ένα αγαθό που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά μέσα από τις διεργασίες της ανθρώπινης παρουσίας. Έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που σήμερα, αυτά απειλούνται από παράγοντες της επιταχυνόμενης διείσδυσης και εξάπλωσης πολιτιστικών προτύπων τελείως ξένων προς αυτά και μη βιώσιμων. Παράλληλα αυτά τα χαρακτηριστικά εμπεριέχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία που αν αυτή γίνει συνείδηση στους φορείς και τους ιδιοκτήτες της τότε μπορεί να αποτελέσει μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης που θα μπορεί να διατηρεί και να εξελίξει αυτά τα χαρακτηριστικά.Για το σκοπό αυτό, μόλις υποβλήθηκε πρόταση στο WMF (World Monuments Fund- www.wmf.org) ώστε να υπαχθεί αυτή στο διετές παρατηρητήριο με μια σειρά ενεργειών όπως:
– Εκπαιδευτικές δράσεις που θα απευθύνονται σε παιδιά αλλά και ενηλίκους για την αξία του πολιτιστικού τοπίου με βιωματικές προσεγγίσεις.
– Καθορισμό των χαρακτηριστικών του πολιτιστικού τοπίου γενικά στις Κυκλάδες και ειδικά σε κάθε εμπλεκόμενο νησί. Αυτό μεταξύ των άλλων θα βοηθήσει στη δημιουργία του brand name του συγκεκριμένου νησιού.
– Ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των νησιών.
– Καθορισμό του προφίλ των σημερινών επισκεπτών στα νησιά με έμφαση τον θεματικό τουρισμό σύμφωνα με τον πολιτισμό του κάθε νησιού.
– Αξιοποίηση αποτελεσμάτων σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση αυτού σε συνεργασία με τους σχετικούς φορείς (όπως το γεωπονικό πανεπιστήμιο).
– Αξιοποίηση και συντονισμός των πληροφοριών και οργανισμών σε σχέση με τις Κυκλάδες και το τοπίο (όπως ερευνητικά προγράμματα από πανεπιστήμια και διεθνείς οργανώσεις, διεθνείς συμβάσεις και κανονισμοί).

Η πρόταση αυτή θα γίνει, σαν πρώτη φάση, στα πλαίσια ενός μακροπρόθεσμου έργου για τη δημιουργία συνείδησης προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης που χρειάζεται ενασχόληση σε βάθος χρόνου. Αυτό το παρατηρητήριο θα είναι το έναυσμα ώστε να ακολουθήσουν άλλες ενέργειες καθώς αυτό εξελίσσεται και γίνεται αποδεκτό από τους φορείς και τα άτομα που εμπλέκονται.
Στην υποβολή αυτή που έγινε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχει συσταθεί κονσόρτσιουμ από έναν φορέα από κάθε νησί. Για την Άνδρο η Καϊρειος Βιβλιοθήκη, για τη Τήνο «οι φίλοι του πρασίνου» και για τη Κέα «οι φίλοι της Κέας» σαν ένα ευέλικτο σχήμα.

Τη πρόταση υποστηρίζουν:
– Το Υπουργείο Πολιτισμού
– Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
– Ο Δήμος Άνδρου
– Ο Δήμος Τήνου
– Ο Δήμος Κέας
– Το Ε.Μ.Π. Σχολή Αρχιτεκτόνων
– Το Επιμελητήριο Κυκλάδων
– Το ΠΙΟΠ (Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς)
– To ΚΠΕ Κορθίου
– Η TIMS (διεθνής οργάνωση για τους μύλους)
– To Eva Crane Trust (UK) που ασχολείται με τη μελισσοκομία
– International Terraced Landscapes Alliance, που ασχολείται με τις αιμασιές (Ιταλία) (πεζούλες)
– Société Scientifique Internationale pour l’étude pluridisciplinaire de la Pierre Sèche (S.P.S), που ασχολείται με το κτίσιμο με ξερολιθιες (Γαλλία)
– International Terraced Landscapes Alliance, ITLA (Γερμανία)
– Η ΆΫΛΑ, Κέντρο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών

Περισσότερες λεπτομέρειες στο βίντεο:

2 Σχόλια

 • Αξιόλογο Πρόγραμμα. Απαιτείται πολύ καλή προσπάθεια των φορέων για να ανταπεξέλθουν σε όσα οι δυνατότητες των νησιών μας επιβάλλουν. Ας ελπίσουμε να μην ανοίξουν δρόμους όπου λάχει καταστρέφοντας ό,τι ωραίο έχει απομείνει με το πρόσχημα της τουριστικής ανάπτυξης και της τουριστικής προβολής.

 • Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτή την διευρυμένη προσπάθεια!
  Ευχαριστούμε τον Γιώργο Σπέη για την ιδέα και όλους όσους συνέβαλλαν για την άρτια κατάρτηση και υποβολή της πρότασης μας στο WMF
  Βύρων Ε. Ρηγινός,
  Πρόεδρος,
  Σύλλογος Φίλων Κέας
  http://www.sfkeas.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio