Νέα

Γνωριμία με το Κέντρο Προώθησης Μελετών Προϊστορικής & Πρωτοϊστορικής Άνδρου & Προβολής του Στρόφιλα


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΔΡΟΥ

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 9,00μμ

Εκδήλωση παρουσίασης των σκοπών του Κέντρου Προώθησης Μελετών Προϊστορικής & Πρωτοϊστορικής Άνδρου & Προβολής του Στρόφιλα

Ο Στρόφιλας είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερα σωζόμενος οχυρωμένος νεολιθικός οικισμός της Νεότερης Νεολιθικής Εποχής που εντοπίστηκε στο Αιγαίο και εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει περίπου 25-30 στρέμματα στο ομώνυμο οροπέδιο, στην περιοχή της Σταυροπέδας.
Η Ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας που διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Δρος Χριστίνας Α. Τελεβάντου, ως τώρα έφερε στο φως έναν μοναδικό, μεγάλο, οχυρωμένο πρωτοαστικό νεολιθικό οικισμό (4500-3200 π.Χ.), από τα σημαντικότερα προϊστορικά μνημεία του Αιγαίου, που άκμασε πριν 6000 χρόνια περίπου. Οι πολυάριθμες σπουδαίες απεικονίσεις πλοίου, οι παλαιότερες στο Αιγαίο, τοποθετούν τις απαρχές της ναυπηγικής τέχνης, χιλιάδες χρόνια νωρίτερα και δείχνουν ότι η Άνδρος είχε πρωτοστατήσει στην εξέλιξή της. Ως σύμβολο του οικισμού, προσδίδουν έντονο ναυτικό χαρακτήρα στον Στρόφιλα, ο οποίος θα διαδραμάτιζε στο Αιγαίο σημαντικό ρόλο στη διακίνηση εμπορευμάτων και ιδεών.
Πρόκειται λοιπόν, για μία επίσημη παρουσίαση, μέσω εισηγήσεων, του προγράμματος συντήρησης των ερειπίων του νεολιθικού οικισμού του Στρόφιλα, του περιοδικού «Ναύστολος ΄Ανδρος» και προβολής βίντεο με θέμα: «Στρόφιλας ΄Ανδρου, Πρωτοπορώντας έξι χιλιάδες χρόνια πριν, στο ναυτικό πολιτισμό του Αιγαίου (4500-3200 π. Χ.)» (συντελεστές : Δρ Χριστίνα Α. Τελεβάντου, Πέλλη Φωτιάδη, Δρ Αντρέας Φρυδάκης).
Επίσης στην εκδήλωση θα παραστούν και θα τους απονεμηθεί αναμνηστική πλακέτα για τη συμμετοχή τους στην Ανασκαφή του Στρόφιλα, εθελοντές Πανεπιστημίων από τη Βραζιλία και τη Σκωτία.

Ακολουθεί βραδυά παραδοσιακής μουσικής και χορών με τους Χορευτικούς Ομίλους του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου και της Υδρούσας

Μουσική και τραγούδια από το συγκρότημα των Νίκου Οικονομίδη και Κυριακής Σπανού ,

Είσοδος Ελεύθερη

Αφήστε ένα σχόλιο