Νέα

Συνάντηση των εταίρων υλοποίησης του νέου προγράμματος LIFE για την αξιοποίηση των αναβαθμίδων στην Άνδρο

Με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με την παρουσία του Δήμου Άνδρου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017, στο «Πράσινο Ταμείο», συνάντηση των εταίρων που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE για την αξιοποίηση των αναβαθμίδων στην Άνδρο.

Στόχος είναι η μετατροπή των εγκαταλειμμένων τοπικών αναβαθμίδων σε πράσινες υποδομές για την καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Γεωγραφίας) με 20 χρόνια εμπειρίας επί των αναβαθμίδων του Αιγαίου, το Πράσινο Ταμείο με εμπειρία στα προγράμματα Life, το Εθνικό Αστεροσκοπείο με εξειδίκευση στη μελέτη για την κλιματική αλλαγή, το Πανεπιστήμιο Αθήνας με την εξειδικευμένη ομάδα μελέτης της βιοποικιλότητας των αναβαθμίδων, η ΕΛΓΟ-Δήμητρα με εμπειρία στη διάσωση τοπικών ποικιλιών και η N.C.C. (Nature Conservation Consultants) με βασική επιδίωξη τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Οι εταίροι κάθισαν στο τραπέζι, παρουσίασαν τις προτάσεις και τους τρόπους υλοποίησής τους, με το τελικό αποτέλεσμα να αφήνει ένα άκρως ενθαρρυντικό μήνυμα όσον αφορά την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στο νησί. Στις δυναμικές δράσεις του προγράμματος εντάσσεται η αποκατάσταση, επαναχρησιμοποίηση και επανακαλλιέργεια εκτάσεων 1.000 στρεμμάτων αναβαθμίδων και η απόκτηση κατάλληλου καλλιεργητικού εξοπλισμού.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ο πολλαπλασιασμός σπόρων τοπικών ποικιλιών για την καλλιέργεια προϊόντων, η πώλησή τους και η επανεπένδυση σε συμπληρωματικές εκτάσεις σε συνεργασία με τους αγρότες, στοχεύοντας σε μία αγροδιατροφική σύμπραξη. Στις δράσεις συμπεριλαμβάνονται, επίσης, η αποκατάσταση και ο καθαρισμός των παραδοσιακών μονοπατιών, ως οδοί πρόσβασης στις αναβαθμίδες και ως αντιπυρικές ζώνες, η δημιουργία μελισσότοπων και η επαναλειτουργία περιστεριώνων.


Εξίσου σημαντική, είναι η πρόταση για τη δημιουργία «Σχολείου Ξερολιθιάς» στην Άνδρο, όπου θα διεξάγονται εκπαιδευτικά σεμινάρια, μεταδίδοντας την τεχνογνωσία στους ενδιαφερόμενους τόσο εντός, όσο και εκτός της Άνδρου. Τέλος, στο πλαίσιο των δράσεων του συγκεκριμένου προγράμματος Life, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί το «Μουστάκειο Κληροδότημα».

Από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου

 Βίντεο από την παρουσίαση του προγράμματος LIFE για τις αναβαθμίδες της Άνδρου στο ΚΠΕΕ Κορθίου τον Νοέμβριο του 2016  :

1 Comment

  • Ποιός θα ειναι αρμοδιος τοσο για την Πληροφόρηση όσο και για την Εκδηλωση Ενδιαφεροντος συμμετοχης με κατάλληλες εδαφικες εκτάσεις ; Ποιες ειναι οι καταληκτικές ημερομηνίες Δηλώσεων και ποιός ο γενικότερος Προγραμματισμος της Δράσης ;

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio